Pilvisäteet raidoittavat taivaan

Optiset ilmiöt
Pilvisäteet raidoittivat taivaan.
Jos sumu tai pöly samentaa hieman ilmaa, pilvien aukoista loistava auringonvalo voi näkyä pilvisäteinä. Horisontin lähellä paistavan auringon säteet ovat jo selvästi kellahtavia tai punertavia, jolloin ilmiötä kutsutaan ruskosäteiksi. Kuva: Riitta Kiiveri, Längelmäki, 28.6.2022

Joskus valo näkyy pilvien välissä sädemäisinä juovina. Tällöin on kyse pilvisäteistä.

Pilvisäteisiin tarvitaan osittain pilvinen taivas sekä vesihöyryn, pölyn tai muiden hiukkasten samentama ilma. Kun auringonsäteily liikkuu ilman läpi, se siroaa pienistä pisaroista tai hiukkasista ja alue näyttää vaaleammalta. Aurinko ei valaise suoraan pilven taakse, joten siellä taivas jää varjoon ja näyttää tummemmalta. Pilvien epätasainen muoto aiheuttaa valo- ja varjokohtien vuorottelua taivaalla.

Pilvien varjot voivat näkyä joskus selvästikin pölyn samentamassa ilmassa.
Yksittäistenkin pilvien varjot voivat näkyä joskus pölyisessä ilmassa. Kuva: Anna Latvala

Säteet näyttävät lähtevän auringosta eri suuntiin, mutta se johtuu etäisyydestä. Todellisuudessa valonsäteet kulkevat samaan suuntaan. Jos auringonvalo heijastuu vedenpinnan kautta pilviin, pilvisäteiden lähtöpiste voi näyttää olevan horisontin alapuolella.

Pilvisäteet muodostuvat yleensä auringonvalosta, mutta myös kuu ja keinovalot käyvät valonlähteiksi.

Pilvisäteet voivat ulottua koko taivaan halki, jolloin ne näyttävät kohtaavan auringon vastapisteessä. Tällaisia kutsutaan vastasäteiksi.
Pilvisäteet voivat ulottua koko taivaan halki. Auringosta katsottuna vastakkaisella puolella taivasta esiintyviä pilvisäteitä kutsutaan vastasäteiksi. Kuva: Anna Latvala

Lue seuraavaksi: Halot ja niiden synty

Päivitetty 2.2.2023 klo 18.33

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa