Paikanna

  Sumuvarjo eli glooria näyttää sädekehältä varjon ympärillä

  Optiset ilmiöt
  Sumuvarjon voi nähdä esimerkiksi pilvissä.
  Sumuvarjon voi nähdä esimerkiksi pilvissä. Kuva: Foreca

  Valonlähteen vastakkaisella puolella voi joskus nähdä värikkään, kehämäisen ilmiön. Yleensä sumuvarjon keskellä näkyy havaitsijan oma varjo, jolloin varjo näyttää sädekehän ympäröimältä. Ilmiö tunnetaan myös nimellä glooria.

  Sumuvarjo muodostuu valon taipuessa ja heijastuessa pienissä vesipisaroissa. Sen syntymiseen tarvitaan vesipisaroita valonlähteen vastapisteessä eli kohdassa, joka on havaitsijan näkökulmasta vastakkaisella puolella valonlähteestä; samassa kohdassa, johon havaitsijan varjo muodostuu. Sumuvarjo voi näkyä sumussa, pilvissä tai jopa kastepisaroissa. 

  Kuvassa Ailigas-tunturilla sumuun muodostunut ulompi kaari on sumukaari ja sen keskipisteessä glooria eli sumuvarjo. Gloorian keskellä olevaa havaitsijan varjoa kutsutaan Brockenin kummitukseksi.
  Kuvassa Ailigas-tunturilla sumuun muodostunut ulompi kaari on sumukaari ja sen keskipisteessä on glooria eli sumuvarjo. Gloorian keskellä olevaa havaitsijan varjoa kutsutaan Brockenin kummitukseksi. Kuva: Tarja Kouvo

  Ilmiö on vaikea havaita maanpinnalta, sillä kun aurinko on horisontin yläpuolella, sen vastapisteessä on yleensä maata. Jos valonlähteenä on aurinko, sumuvarjon voi nähdä lähinnä lentokoneesta tai ympäröivää maastoa korkeammalta paikalta.

  Lue seuraavaksi: Kehät – valoa valon ympärillä

  Päivitetty 16.9. klo 07.59

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Sääuutiset ja blogi

  Luetuimmat sääuutiset

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa