Mainos latautuu…

Ilmastonmuutos – miten se vaikuttaa lämpötiloihin maapallolla?

Ilmastonmuutos
Kesäsäiden paluu termisen syksyn alettua syyskuussa.
Ilmastonmuutos nostaa keskilämpötilaa kautta maapallon. Kuva: Markus Mäntykannas

Ilmastonmuutoksen myötä lämpötila nousee voimakkaimmin napa-alueilla, erityisesti pohjoisella napa-alueella. Suomen leveysasteilla lämpeneminen tuntuu erityisesti talvikuukausissa.

Maapallon lämpenemisen jatkuessa sää- ja ilmasto-oloissa tapahtuu muutoksia. Moni asia vaikuttaa esimerkiksi ruoantuotantoon ja siihen, missä ihmiset pystyvät asumaan. Tällaisia asioita ovat muun muassa meriin sitoutuva lämpö, kuivien alueiden kuivuminen entisestään sekä muutokset monsuunisateissa. Liian korkea lämpötila voi johtaa kosteillakin seuduilla asuinkelvottomuuteen.

Lämpeneminen sulattaa jäätiköitä, rannikkotulvat yleistyvät

Myös muun muassa meren lämpölaajenemisesta ja jäätiköiden sulamisesta johtuva merenpinnan nousu uhkaa matalalla sijaitsevia rannikkokaupunkeja ja rannikoiden pohjavesimuodostumia. Erityisesti Aasiassa matalalla sijaitsevat rannikkokaupungit, kuten Kalkutta ja Shanghai, ovat vaaravyöhykkeellä.

Kylmää kestämättömät tuhohyönteiset pystyvät levittäytymään laajemmalle, mutta samalla myös lämpimien seutujen viljelykasvit voivat levittäytyä korkeammille leveysasteille ja satomäärä voi kasvaa joillakin seuduilla.

Talvien lämpenemisellä voi olla yllättäviä vaikutuksia

Talvella lämpötilaero napa-alueen ja tropiikin välillä on suurempi kuin kesällä. Ilmaston lämmetessä etenkin talvet lämpenevät korkeilla leveysasteilla, joten tämä lämpötilaero pienenee. On mahdollista, että lämpötilaeron pieneneminen johtaa heikentyvään virtaukseen napa-alueen ympärillä ja kylmää, arktista ilmaa pääsee virtaamaan ajoittain tavanomaista etelämmäs, joten kylmät talvet ovat edelleen täysin mahdollisia ja jopa todennäköisiä. Kaiken kaikkiaan keskilämpötila on kuitenkin kohoamaan päin erityisesti korkeilla leveysasteilla: eniten lämpenevät talvikuukaudet.

Päivitetty 12.12.2020 klo 11.19

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa