Paikanna

  Madden–Julian-oskillaatio tuo rankkasateita tropiikkiin

  Trooppiset sääilmiöt
  Fidžin saariryhmä sijaitsee MJO:n vaikutusalueella.
  Fidžin saaristovaltio sijaitsee MJO:n vaikutusalueella. Kuva: Markus Mäntykannas, Fidži

  Madden–Julian-oskillaatio eli MJO on trooppisen alueen säähäiriö, joka ajoittain voimistaa sateita. Ilmiö on voimakkaimmillaan pohjoisen pallonpuoliskon talvella.

  MJO liikkuu tropiikissa maapallon ympäri itään ja kiertää maapallon keskimäärin 1–2 kuukaudessa. Se voimistaa konvektiota etenkin Intian valtamerellä, merellisellä mantereella ja Tyynen valtameren länsiosassa, noin muutaman tuhannen kilometrin kokoisella alueella kerrallaan. Samalla myös ilmanpaine- ja tuulioloissa tapahtuu muutoksia.

  Konvektio on voimakasta tropiikissa

  Ilmakehässä konvektio tarkoittaa lämpimän ilman nousua ylöspäin, jolloin voi muodostua korkeita sadepilviä. Tropiikin alueella lämpimästä merestä haihtuu paljon vesihöyryä ja sademäärät ovat suuria. Pilvet myös yltävät tropiikissa korkeammalle kuin Suomen leveysasteilla.

  Ennen MJO:n saapumista alueelle, ja sen ylikulun jälkeen, sademäärät ovat keskimääräistä pienempiä, joten se ajoittain myös heikentää konvektiota. MJO:n voimakkuudessa on vuosien välistä vaihtelua, joka voi liittyä El Niñoon ja La Niñaan. Aktiivisimmillaan MJO on usein silloin, kun El Niño tai La Niña on heikko tai sitä ei ole lainkaan. Voimakkaan El Niño -ilmiön aikaan MJO on tyypillisesti heikko.

  MJO vaikuttaa trooppisten hirmumyrskyjen muodostumiseen ja monsuunisateisiin sekä heikentävästi että voimistavasti, riippuen MJO:n vaiheesta alueella. 

  Tropiikissa sademäärät ovat suuria ja voivat aiheuttaa paikallisia tulvia.
  Tropiikissa sademäärät ovat suuria ja voivat aiheuttaa paikallisia tulvia. Kuva: Markus Mäntykannas, Fidži

  Vaikutukset muualla maapallolla

  MJO vaikuttaa ilmakehän kiertoliikkeeseen myös tropiikin ulkopuolella sekä keskileveysasteilla että korkeilla leveysasteilla. On huomattu, että mitä paremmin MJO on mallinnettu säämalleissa, sitä parempia ovat pitkän ajanjakson sääennusteet Euroopassa asti. 

  Lue seuraavaksi: Hurrikaani: Mikä se on ja missä niitä esiintyy?

  Päivitetty 10.2. klo 14.36

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Sääuutiset ja blogi

  Luetuimmat sääuutiset

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa