Mainos latautuu…

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa sateisiin?

Ilmastonmuutos
Merivesi oli korkealla Helsingin edustalla Uunisaaressa Ciara-myrskyn aikana helmikuun alussa 2020.
Merivesi oli korkealla Ciara-myrskyn aikana helmikuun alussa 2020. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

Ilmaston lämmetessä myös sademäärien ennustetaan kasvavan. Mitä lämpimämpää ilma on, sitä enemmän siinä on kosteutta ja sitä runsaampia ja rankempia sateet voivat olla. 

Suomessa vuotuinen sademäärä on ilmastonmuutoksen myötä kasvamassa. Muutos on suurin maan pohjoisosassa. Ilmaston lämpenemisen myötä lumettomat talvet yleistyvät varsinkin maan etelä- ja länsiosassa.

Suomessa sademäärä kasvaa erityisesti talvisin

Suomessa on ennakoitu kasvua erityisesti talvikuukausien sademäärissä. Maan pohjoisosassa kasvu on verrattain suurta, sillä siellä myös lämpeneminen on eteläisempiä leveysasteita suurempaa. Valtaosa keskitalven sateista tulee maan pohjoisosassa tulevaisuudessakin lumena, joten lumensyvyys saattaa jopa kasvaa nykyisestä.

Sen sijaan maan etelä- ja keskiosassa vesisateiden osuuden ennustetaan lisääntyvän. Runsaat talvisateet voivat lisätä talvitulvia, kuten kävi helmikuussa 2020. Lumipeitekausi lyhenee koko maassa sekä syys- että kevätpuolella.

Kesällä rankempia sade- ja ukkoskuuroja

Rankkojen, kesäisten sadekuurojen ennustetaan yleistyvän tulevaisuudessa. Lämpimämpään ilmaan mahtuu yhä enemmän vesihöyryä, jolloin ukkospilvilläkin on enemmän polttoainetta. Sade- ja ukkoskuurojen määrä ei välttämättä lisäänny, mutta yksittäiset kuurosateet voivat olla entistäkin voimakkaampia. Tällaiset rankat kuurot voivat aiheuttaa esimerkiksi kaupunkitulvia. 

Päivitetty 12.5.2020 klo 10.08

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa