Suomen sää joulukuussa tilastojen mukaan

Sää kuukausittain
Harmaa ja sumuinen talvipäivä Helsingin Korkeasaaren ympäristössä joulukuussa. Pakkasilman päälle virtasi hyvin lauhaa ilmaa ja jään ylle muodostui sankkoja sumuja.
Harmaa ja sumuinen talvipäivä Helsingin Korkeasaaren ympäristössä joulukuussa. Pakkasilman päälle virtasi hyvin lauhaa ilmaa ja jään ylle muodostui sankkoja sumuja. Kuva: Markus Mäntykannas

Joulukuu mielletään sään puolesta usein harmaaksi, pilviseksi ja epävakaiseksi kuukaudeksi.

Joulukuu onkin meillä vuoden pilvisin ja pimein, usein myös tuulisin kuukausi. Terminen talvi on yleensä jo alkanut koko maassa ja pysyvä lumipeitekin saadaan kuun loppuun mennessä aivan lounaisinta ja eteläisintä rannikkoseutua ja saaristoa lukuunottamatta.

Lämpötila

Joulukuun keskilämpötila vaihtelee etelä- ja lounaisrannikon –1 ja Pohjois-Lapin –13 asteen välillä. Maan etelä- ja länsiosassa lämpötila sahaa joulukuussa usein nollan molemmin puolin, kun taas Itä- ja Pohjois-Suomessa pysytään paremmin pakkasen puolella. Vuoden välinen vaihtelu on kuitenkin erittäin suurta riippuen suursäätyypistä.

Jääpeitettä on joulukuun aikana muodostunut jo Perämerelle ja paikoin muuallekin rannikon läheisyyteen, joskin avomeri lainehtii vielä jäättömänä ja tuo Suomen rannikkoseudulle runsaasti kosteutta ja lämpöä. Joulukuu on vuoden pilvisin kuukausi ja haihdunta on vähäistä. Tämän vuoksi sumuja ja sumupilviäkin esiintyy erityisesti lauhojen lounaisvirtausten yhteydessä. 

Joulukuussa terminen talvi on tilastojen valossa jo alkanut koko maassa, mutta tässäkin on suurta vuosien välistä vaihtelua ja erityisesti maan etelä- ja lounaisosassa talven alkaminen on yhä useimpina vuosina 2000-luvun puolella viivästynyt vuodenvaihteen yli.

Sademäärä

Joulukuussa sademäärä laskee koko maassa hieman marraskuun lukemista. Eniten sadetta kertyy edellisten kuukausien tapaan etelä- ja lounaisrannikon tuntumassa, missä sadekertymä on vedeksi muutettuna laajalti 60–75 millimetriä. Suuressa osassa maata sademäärä on 40–55 millimetriä, mutta Lapissa ja paikoin Pohjois-Pohjanmaallakin selvästi tätä pienempi. 

Joulukuu on vuoden myrskyisin kuukausi: tilastojen mukaan myrskypäiviä on 3,3 kappaletta. Myrskyt saapuvat meille yleensä Atlantilta ja kuljettavat mukanaan sateita ja lämpimämpää meri-ilmaa. Joulukuussa valtaosa sateista tulee itäisimmässä Suomessa ja Lapissa lumena, sillä sulan Itämeren ja Atlantin lämmittävä vaikutus ei yllä kovin kauas mantereelle.

Pysyvää lumipeitettä saadaan kuitenkin useampana vuonna etelä- ja lounaisrannikolla odotella vuodenvaihteeseen saakka. 

Joulukuussa mitatut sääennätykset

Lämpimintä: Kokemäki, Pori 11,3 °C (20.12.2015)

Kylmintä: Pielisjärvi –47,0 °C (21.12.1919)

Suurin kuukausisademäärä: Kemiönsaari Kemiö 189,6 mm (2011)

Vuorokausisade-ennätys: Vihti Siippoo 48,0 mm (30.12.1983)

Joulukuun keskimääräinen sää eri paikkakunnilla
PaikkakuntaKuukauden keskilämpötila (°C)Vuorokauden ylin keskimääräinen lämpötila (°C)Vuorokauden alin keskimääräinen lämpötila (°C)Kuukauden keskimääräinen sademäärä (mm)
Helsinki (Kaisaniemi)−0,71,4−2,958
Vantaa (Helsinki-Vantaan lentoasema)−1,90,4−4,462
Turku−1,50,7−4,173
Tampere−3,2−0,7−5,846
Jyväskylä−4,5−2,1−7,550
Kuopio−5,0−2,6−7,651
Oulu−5,3−2,7−8,839
Rovaniemi−7,7−4,9−10,651

Lue seuraavaksi: Suomen sää tammikuussa

Päivitetty 26.10.2021 klo 14.48

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa