Suomen sää huhtikuussa tilastojen mukaan

Sää kuukausittain
Lehdet puhkeavat vähitellen.
Huhtikuussa luonto heräilee vähitellen talven jäljiltä. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 4.4.2020

Huhtikuu on suurten muutosten aikaa luonnossa. Terminen kevät alkaa suuressa osassa maata ja auringonpaisteen määrä lisääntyy. Huhtikuu on vuoden vähäsateisimpia kuukausia.

Lämpötila nousee huhtikuun edetessä voimakkaasti ja terminen kevät alkaa valtaosassa maata. Joinakin vuosina huhtikuussa koetaan jo melko kesäisiä hetkiä, joskin takatalvi voi vielä yllättää useaan otteeseen.

Lämpötila

Huhtikuun keskilämpötila kohoaa tilastojen valossa lämpöasteille Etelä-Lapin korkeudella saakka, eteläisimmässä Suomessa kuun keskilämpötila on 3–5 astetta, maan keskivaiheilla muutaman asteen nollan yläpuolella. Valtaosassa Lappia huhtikuun keskilämpötila on vielä pakkasen puolella, mutta terminen kevät on kuun loppuun mennessä jo tyypillisesti alkanut Käsivarren Lappia lukuun ottamatta koko maassa. 

Välillä kuulee sanottavan, että Suomen kevääseen mahtuvat kaikki vuodenajat ja tämä sanonta pätee erityisesti huhtikuun kohdalla. Aurinko lämmittää keskimäärin jo samalla teholla kuin elokuun lopussa, joten pitkäkestoisen korkeapaineen vallitessa huhtikuussa voidaan mitata jo kesäisiä 20 asteen lämpötiloja. Mittaushistoriamme vuodenkierrossa aikaisin hellepäiväkin (lämpötila yli 25 astetta) on koettu jo huhtikuun loppupuolella.

Sää voi kuitenkin hetkessä kääntyä kesäisestä auringonpaisteesta takatalven lumipyryyn ja kipakoihinkin yöpakkasiin. On tyypillistä, että kesäiset ja talviset ilmat käyvät kamppailua Suomen yllä huhtikuun aikana, ja tämän vuoksi sää on erittäin vaihtelevaa. 

Sademäärä

Huhtikuu on maaliskuun ohella vuoden kuivimpia kuukausia. Sademäärä vaihtelee koko maassa vajaan 20 ja 40 mm:n välillä. Esimerkiksi Helsingissä ja osassa muutakin maata huhtikuu on vuoden vähäsateisin kuukausi. Kaiken kaikkiaan vähiten sadetta kertyy Pohjanmaan rannikkoseudulla ja Käsivarren Lapissa. Atlantin matalapainetoiminta hiipuu kevättä kohden, kun napa-alueen ja eteläisempien leveysasteiden väliset lämpötilaerot pienenevät ja sademäärät laskevat leveysasteillamme. Talven jäljiltä kylmänä olevat merialueet pienentävät sademääriä Suomen ympäristössä. 

Huhtikuun aikana auringonpaistetunnit lisääntyvät koko maassa ja pilvipeite vähenee. Ultraviolettisäteily on kuun loppupuolella jo maan eteläosassa kohtalaista, joten suojautumistarve auringolta alkaa.

Pysyvä lumipeite on huhtikuun loppuun mennessä kadonnut maan etelä- ja keskiosasta, myös jääpeite sulaa vauhdilla. Osassa Lappia lumipeite on useana vuonna ollut paksuimmillaan vasta huhtikuun alkupäivinä.

Huhtikuussa mitatut sääennätykset

Lämpimintä: Jyväskylän keskusta 25,5 °C (27.4.1921)

Kylmintä: Kuusamo ja Sodankylä −36,0 °C (2.4. Ja 9.4.1912)

Kaikkien aikojen lumensyvyysennätys: Enontekiö Kilpisjärvi 190 cm (19.4.1997)

Suurin kuukausisademäärä: Enontekiö Kilpisjärvi Kyläkeskus 151,5 mm (1997)

Suurin vuorokausisademäärä: Rääkkylä kirkonkylä 54,6 mm (9.4.1983)

Huhtikuun keskimääräinen sää eri paikkakunnilla
PaikkakuntaKuukauden keskilämpötila (°C)Vuorokauden ylin keskimääräinen lämpötila (°C)Vuorokauden alin keskimääräinen lämpötila (°C)Kuukauden keskimääräinen sademäärä
Helsinki (Kaisaniemi)4,48,11,134
Vantaa (Helsinki-Vantaa lentoasema)4,59,10,136
Turku4,19,10,232
Tampere3,68,5–1,032
Jyväskylä2,57,5–2,433
Kuopio2,46,7–1,729
Oulu1,65,8–2,523
Rovaniemi0,14,1–3,434

Lue seuraavaksi: Minkälainen on Suomen sää toukokuussa tilastollisesti?

Päivitetty 26.10.2021 klo 10.49

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa