Talviaika: Kelloja siirretään tunnilla taaksepäin

Talvi Lapissa
Kuva: Joanna Rinne

Vielä toistaiseksi Suomessa siirretään kelloja kahdesti vuodessa: talviaikaan siirrytään lokakuun viimeisenä sunnuntaina ja kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Talviaikaan siirryttäessä kelloja käännetään tunnilla taaksepäin.

Talviaikaan siirrytään Suomessa lokakuun viimeisenä sunnuntaina yöllä kello neljältä, jolloin kelloja siirretään tunnilla taaksepäin. Talviaikaa kutsutaan myös normaaliajaksi ja sitä kestää viisi kuukautta, kunnes maaliskuun viimeisenä sunnuntaina viisarit siirretään jälleen tunnilla eteenpäin.

Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä. Samanaikaisuus on tärkeää esimerkiksi kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi.

Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellonajan siirrosta luovuttaisiin kaikkialla Euroopan unionissa yhtenäisesti.

Komission ehdotuksen alkuperäinen tavoiteaikataulu ei ole toteutunut. Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta. Tuolloin parlamentti esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021.

Ehdotus kuitenkin odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Neuvoston käsittely edellyttäisi kaikkien jäsenmaiden muodostavan asiaan oman kantansa. Asian käsittely neuvostossa on toistaiseksi pysähtynyt.

Talviaikaa kutsutaan normaaliajaksi, kun taas kesäaika on pikemminkin poikkeus sääntöön, kun katsotaan ajassa kauas taaksepäin. Kesäaika otettiin aikoinaan käyttöön, jotta iltoihin saataisiin enemmän valoa ja sähkönkäyttöä voitiin vähentää. Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien.

Talviaikaan siirryttiin vuonna 2022 sunnuntaina 30. lokakuuta kello 4.00.

Lue seuraavaksi: Milloin Suomessa koittaa talvi, entä muut vuodenajat?

Päivitetty 31.10.2022 klo 09.54

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa