Paikanna

  Talviaika: Kelloja siirretään tunnilla taaksepäin

  Talvi Lapissa
  Talvi Lapissa. Kuva: Joanna Rinne

  Vielä toistaiseksi Suomessa siirretään kelloja kahdesti vuodessa: talviaikaan siirrytään lokakuun viimeisenä ja kesäaikaan maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Talviaikaan siirryttäessä kelloja siirretään tunnilla taaksepäin.

  Talviaikaan siirrytään Suomessa ja muissakin Euroopan unionin jäsenmaissa lokakuun viimeisenä sunnuntaiyönä kello neljältä, jolloin kelloja siirretään tunnilla taaksepäin. Talviaikaa kutsutaan myös normaaliajaksi ja sitä kestää viisi kuukautta, kunnes maaliskuun viimeisenä sunnuntaiyönä viisarit siirretään jälleen tunnilla eteenpäin.

  Euroopan parlamentti on ehdottanut, että kukin Euroopan unionin jäsenmaa saisi päättää, luopuuko se kesäajasta vuonna 2021. Tahtotila on, ettei kelloja tarvitsisi enää tulevaisuudessa siirtää edes taas ja käyttöön jäisi joko pysyvä talvi- tai kesäaika. Tällä hetkellä on kuitenkin vielä epävarmaa, miten käy.

  Talviaikaa kutsutaan normaaliajaksi, kun taas kesäaika on pikemminkin poikkeus sääntöön, kun katsotaan ajassa kauas taakse päin. Kesäaika otettiin aikoinaan käyttöön, jotta iltoihin saataisiin enemmän valoa ja sähkönkäyttöä voitiin vähentää. Suomessa kesäaika on ollut käytössä vuodesta 1980.

  Talviaikaan siirrytään vuonna 2020 sunnuntaiyönä 25. lokakuuta kello neljä.

  Lue seuraavaksi: Milloin Suomessa koittaa talvi, entä muut vuodenajat?

  Päivitetty 26.10. klo 08.42

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Sääuutiset ja blogi

  Luetuimmat sääuutiset

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa