Paikanna

  Missä sataa eniten lunta?

  Sääennätykset Suomessa
  Lunta Riisitunturilla helmikuussa 2020.
  Tykkylumimuodostelmia Lapissa. Kuva: Maarit Siitonen, Riisitunturi, Posio 29.2.2020

  Suomen Lapissa mitataan lähes vuosittain yli metrin paksuisia hankia. Lumensyvyys pääsee kasvamaan suuressa osassa Lappia aina huhtikuulle saakka ja valtaosa talvisateista pysyy siellä lumena.

  Yleisesti ottaen suurimmat lumikertymät havaitaan alueilla, jotka sijaitsevat lämpimän merialueen ja vuoriston lähettyvillä.

  Suomen lumiennätys 190 senttiä

  Lumihanget ovat tyypillisesti paksuimmillaan maan etelä- ja keskiosassa maaliskuun aikana, pohjoisessa Suomessa vasta huhtikuussa. Suomen suurin mitattu lumensyvyys on 190 senttimetriä. Se on mitattu Kilpisjärvellä 19. huhtikuuta 1997. Kilpisjärven seutu onkin otollista seutua suurille lumensyvyyksille, sillä alueella on Suomen kylmin ilmasto ja keskilämpötila on yli puodet vuodesta pakkasen puolella. Tämän vuoksi lumipeitekausi on hyvin pitkä. Toisinaan Käsivarren Lappiin ajautuu Jäämereltä sakeita lumikuuroja ja toisaalta myös vaihtelevat pinnanmuodot voivat välillä lisätä lumisateiden voimakkuutta.

  Euroopan lumisimmat alueet vuoristoilla

  Euroopassa lumikertymät ovat suuria erityisesti vuoristoisilla alueilla Länsi-Norjassa, Pyreneillä ja Alpeilla. Siellä, missä lämmin meri ja vuoristot kohtaavat toisensa, lumisateet voivat olla hyvinkin runsaita. Alpeilla lumensyvyys voi talvikuukausien aikana kasvaa jopa yli kahteen metriin. Lämpimän ja kostean Välimeren ilman törmätessä Alppien vuoristoon muodostuu orografista sadetta, joka pitkään jatkuessaan voi saartaa kokonaisia vuoristokyliä. Päivän aikana lunta kertyy toisinaan metrin verran.

  Päivitetty 19.5. klo 11.14

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa