Paikanna

  Kuukausiennuste

  Marraskuu jatkuu kylmässä säässä

  Kuluvalla 22. marraskuuta alkaneella viikolla sää kylmenee ja lämpötila laskee vähitellen koko maassa päivisinkin pakkasen puolelle. Viikon keskilämpötila on Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa 1–4 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 4–6 astetta ja Lapissa 6–10 astetta ajankohdan keskimääräistä kylmempi. Suurin poikkeama on Pohjois-Lapissa.

  Sää vaihtelee viikon aikana kuitenkin päivittäin. Etelä-Suomessa lauhtuu viikon puolivälissä ja torstaina lämpötila nousee 2–6 plusasteeseen, samalla sateet tulevat keskiviikkona ja torstaina monin paikoin vetenä. Loppuviikosta kuitenkin kylmenee, päivisinkin on heikkoa pakkasta ja sateet muuttuvat lumeksi.

  Maan keskiosan yli kulkee matalapaineita sateineen ja tiistaista torstaihin sateen olomuoto vaihtelee vedestä lumeen; torstaina voi kapealla alueella pyryttää jopa yli 15 senttimetriä lunta. Matalapaineiden yhteydessä sää lauhtuu välillä plusasteiden puolelle, mutta loppuviikosta on pakkasta.

  Pohjoisen sateet tulevat viikon aikana pääasiassa lumena ja lämpötila pysyy enimmäkseen pakkasen puolella. Sään kylmetessä viikon lopulla Lapissa lämpötila voi paikoin laskea jopa -30 asteen tuntumaan, jos yöllä tuuli tyyntyy ja pilvipeite rakoilee.

  Euroopassakin vallitsee laajalti matalapainesää, etenkin pohjoisessa ja lännessä. Matalapaineen alueen ja Pohjois-Atlantilla olevan korkeapaineen välistä pohjoisesta pääsee purkautumaan kylmää ilmamassaa aina Välimeren seudulle asti. Viikon keskilämpötila on Länsi-Euroopassa 0–4 astetta keskimääräistä kylmempi, sen sijaan Euroopan kaakkoisosassa on vähän tavallista lämpimämpää. Välimeren ympäristössä on keskimääräistä sateisempaa, ja paikallisesti Etelä-Euroopassakin sade tulee ajoittain lumena, etenkin vuoristoisilla seuduilla.

  Joulukuun alussa edelleen koleaa

  Marras–joulukuun vaihteen viikolla, 29.11.–5.12., suursäätilanne pysyy samantyyppisenä. Pohjois-Atlantin matalapaine siirtynee jo vähän etelämmäksi, mutta sen itäpuolelta pääsee edelleen virtaamaan kylmää ilmaa Eurooppaan. Suuri osa Eurooppaa kuuluu matalapaineen alueeseen, ja sää on laajalti selvästi tavallista sateisempi.

  Viikon keskilämpötila on keskimääräistä kylmempi Fennoskandiasta Keski-Euroopan kautta Välimerelle ulottuvalla alueella. Suomessa on maan etelä- ja keskiosassa 2–4 ja pohjoisosassa 3–5 astetta tavallista kylmempää.

  Norjassa ja Ruotsissa lämpötilapoikkeama on samankaltainen, ja Keski-Euroopassa on 0–4 astetta tavallista kylmempää. Aivan läntisimmässä Euroopassa eli Espanjassa, Ranskan länsiosassa ja Irlannissa, kylmyys alkaa jo hellittää ja lämpötila nousee vähän keskiarvon yläpuolelle. Venäjällä sen sijaan on paikoin jopa yli 5 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

  Suomen sademäärä on lähellä ajankohdan keskimääräistä, eli viikon aikana myös sadealueet liikkuvat ajoittain maan yli. Kylmässä säässä sade tulee todennäköisesti laajalti lumena.

  Marras–joulukuun vaihteessa tavallinen vuorokauden ylin lämpötila on tilastojen mukaan etelässä ja lännessä 0–4 plusastetta, idästä Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan nollan vaiheilla ja muualla pohjoisessa 0–6 pakkasastetta. Vuorokauden alin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 0–6, pohjoisosassa laajalti 4–10 ja Keski- sekä Pohjois-Lapissa 8–14 pakkasastetta.

  Vähitellen kylmin sää väistyy

  Joulukuun ensimmäisellä täydellä viikolla, 6.–12. joulukuuta, matalapainesää vallitsee todennäköisesti edelleen Pohjois-Euroopassa. Sen sijaan Atlantin korkeapaine heikkenee, ja kylmä säätilanne väistyy Euroopasta.

  Britteinsaarten ympäristössä on vähän tavallista lämpimämpää, samoin Venäjän länsiosassa. Euroopan keskivaiheilla on hieman keskimääräistä sateisempaa. Suomessa sekä lämpötila että sademäärä ovat lähellä keskiarvoa. Mikäli Pohjois-Euroopassa matalapainetoiminta jatkuu, viikon sisällä sää voi kuitenkin vaihdella päivittäin.

  13. joulukuuta alkavalla viikolla Keski-Euroopassa on mahdollisesti korkeapainesäätä, ja sen ansiosta Skandinaviassa voi vallita lauha länsivirtaus. Suomessa viimeisimmässä kuukausiennusteessa ei ole selvää poikkeamaa lämpötilassa tai sademäärässä, ja ennusteen epävarmuus on jo selvästi aiempaa suurempi.

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vasta kokeiluasteella, ja viikon keskiarvo voi toteutua monella eri tapaa. Yksittäisen päivän säähän kuukausiennuste ei siis ota kantaa.

  Päivitetty 23.11. 17.56

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 26.11.
  5,7 mm
   
  Lämpimin paikka 26.11.
  +5,8 °C
   
  Kylmin paikka 26.11.
  -30,2 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +10,5 °C
  19.11.
  Viime viikon sateisin paikka
  18,8 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -23,0 °C
  20.11.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +15,6 °C
  1.10.
  Viime kuun sateisin paikka
  197,9 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -21,3 °C
  24.10.

  Päivitetty 27.11. 08.38

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa