Meteorologi kuukausiennusteesta: ”Vielä tuntuu kesän rippeitä, vaikka syyskuun loppu häämöttää” – katso neljän viikon ennuste

Aurinkoinen syysaamu Kuralan Kylämäen polulla.
Sää on vaihtelevaa, mutta paikoin ja ajoittain mukana on vielä ripaus kesää. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 21.9.2023

Uuden kuukausiennusteen mukaan syyskuu päättyy ja lokakuu etenee Suomessa laajalti keskimääräistä lämpimämmässä säässä, Lapissa kuitenkin viikkojen keskilämpötilat ovat paikoin lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia. Syyskuun viimeiselläkin viikolla lämpötilat voivat osassa maata yltää vielä ajoittain lähelle 20 asteen lukemia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 20. syyskuuta. Suomeen ennuste näyttää laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia korkeampia lämpötiloja.

– Vielä tuntuu kesän rippeitä, vaikka syyskuun loppu häämöttää. Ensimmäiset kunnon lumisateet tulivat jo Suomeen, mutta 21. ja 22. syyskuuta lämpötila on jopa kesäinen: yli 20 asteeseen mennään perjantaina paikoin Pohjois-Pohjanmaalla asti. Öisinkin on loppuviikolla laajalla alueella 10–15 astetta, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

– Viikonlopun aikana kylmä rintama työntää enimmän lämmön pois Suomesta, mutta eipä 25. syyskuuta alkava viikkokaan kylmältä näytä. On täysin mahdollista, että ainakin maan eteläosassa lämpötila voi välillä mennä taas lähelle 20 asteen lukemia. Syksy eteneekin kuukausiennusteen mukaan yleisesti tavanomaista lämpimämmässä säässä, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 20.9.2023)
Viikko Ennuste Sään ennustettavuus

25.9.–1.10.

(Viikko 39)

Viikko on 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi, pienin poikkeama on pohjoisimmassa Lapissa. Sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista pienempi ja paikoin Lapissa tavanomaista suurempi. Hyvä

2.–8.10.

(Viikko 40)

Viikon keskilämpötila on enimmäkseen 1–2 astetta keskimääräistä korkeampi, Pohjois-Lapissa ollaan lähellä keskimääräistä. Sademäärä on monin paikoin vähän tavanomaista suurempi. Kohtalainen

9.–15.10.

(Viikko 41)

Lapissa viikko on keskilämpötilaltaan tavanomainen, muualla maassa on vähän tavanomaista lämpimämpää. Sademäärä on lähellä keskimääräistä. Heikko

16.–22.10.

(Viikko 42)

Viikon keskilämpötila on vähän tavanomaista korkeampi tai tavanomainen. Sademäärässä ei ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Heikko

Syyskuun 25. päivä alkava viikko: Suomessa jopa 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpää

Euroopan keskiosaan vahvistuu korkeapaine, joka liikkuu 25. syyskuuta alkavan viikon aikana kohti itää. Kuukausiennusteen mukaan viikko on Suomessa 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Pienin poikkeama on aivan Lapin pohjoisosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Matalapaineiden reitti kulkee Pohjois-Atlantilta pohjoisimpaan Eurooppaan ja Jäämerelle. Suomessa satelee ajoittain, tämän kuukausiennusteen mukaan enemmän pohjoisessa Suomessa kuin etelässä, mutta sateiden paikka ja ajoitus tarkentuvat vielä, Anna Latvala sanoo.

Viikon sademäärä on kuukausiennusteen perusteella ajankohtaan nähden tavanomaista suurempi paikoin Lapissa, muualla maassa tavanomaista pienempi tai tavanomainen.

Päivittäisennusteiden mukaan maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat ovat useina päivinä 14–18 astetta, Lapissakin monin paikoin 10–15 astetta.

– Paikoin voidaan ainakin etelässä mennä jopa 20 asteen tienoille. Maanantain vastaisena yönä on tämänhetkisen ennusteen mukaan pohjoisen selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla hallaa tai lämpötilat ovat nollan lähettyvillä, mutta myös yölämpötilat saattavat nousta 25. syyskuuta alkavalla viikolla tavallista korkeammiksi, Anna Latvala toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa syys–lokakuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 6–10 astetta, osassa pohjoista Lappia 4–6 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Eteläisessä Euroopassa Italian ja Kreikan tienoilla Välimerellä liikkuu 25. syyskuuta alkavalla viikolla matalapaine, joka nostaa Italian eteläosan sademäärän keskimääräistä korkeammaksi. Yleisemmin Euroopassa sää on kuukausiennusteen mukaan kuitenkin tavanomaista vähäsateisempaa ja jopa 2–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lokakuun 2. päivä alkava viikko: Edelleen laajalti keskimääräistä lämpimämpää

Lokakuun 2. päivä alkavalla viikolla Euroopan korkeapaine väistyy Itä-Eurooppaan ja matalapaineet kulkevat jälleen Pohjois-Atlantilta Pohjois-Eurooppaan, myös Suomeen.

Kuukausiennusteen mukaan 2. lokakuuta alkavalla viikolla lähes koko Euroopassa on tavanomaista lokakuun alkua lämpimämpää. Suomessa viikon keskilämpötila on ennusteen perusteella 0–2 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Katso kuukausiennuste sateista!

– Sademäärä on monin paikoin tavallista korkeampi Britteinsaarilta Fennoskandiaan menevällä alueella. Lokakuu alkaa siis Suomessa näillä näkymin melko lämpimässä, mutta ajoittain sateisessa säässä, Anna Latvala kertoo.

Lokakuun 9. ja 16. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää lokakuu?

Kuukausiennusteen mukaan 9. lokakuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat sekä Suomessa että muualla Euroopassa tavanomaista lämpimämpiä tai lähellä tavanomaisia.

– Itä-Euroopassa saattaa olla edelleen vähän keskimääräistä vähäsateisempaa, paikoin läntisessä ja pohjoisessa Euroopassa puolestaan tavanomaista sateisempaa, Anna Latvala sanoo.

Suomessa viikon sademäärä on lähellä keskimääräistä.

Lokakuun 16. päivä alkavalle viikolle ei kuukausiennusteessa näy Suomeen suurempia muutoksia.

– Lämpimähkö sää saattaa jatkua, mutta Suomessa ei ole merkittäviä poikkeamia sademäärässä, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Selkeinä syysöinä muodostuu helposti sumua tai utua lämpötilan laskiessa.
Selkeinä syysöinä muodostuu helposti sumua tai utua lämpötilan laskiessa. Kuva: Heikki Turunen, Juuka, 15.9.2023

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää loka–joulukuun jakso Suomessa – katso syksyn ja alkutalven pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 21.9.2023 klo 15.19

Suomi-Trivia

Sateisin paikka 23.9.
22,6 mm
 
Lämpimin paikka 23.9.
+20,7 °C
 
Kylmin paikka 23.9.
Kilpisjärvi Saana
+1,9 °C
 
 
Viime viikon lämpimin paikka
+24,1 °C
12.9.
Viime viikon sateisin paikka
97,6 mm
 
Viime viikon kylmin paikka
-5,9 °C
15.9.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+33,6 °C
7.8.
Viime kuun sateisin paikka
212,8 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-2,3 °C
22.8.

Päivitetty 24.09. 09.02

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa