Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kylmyydelle ei näy loppua

  Suomen talvisen kylmälle säälle ei näy kuukausiennusteen mukaan loppua! Suomessa on koko tulevan kuukauden ajan kylmempää kuin keskimäärin samaan aikaan vuodesta, tai lämpimimmilläänkin vuodenajan keskiarvon mukaisia lämpötiloja.

  Stratosfäärin polaaripyörteen hajoamisen yhtenäisestä alueesta osa-alueisiin ennustettiin aiheuttavan kylmän ilmamassan pääsemisen Euroopan ylle pidemmäksi aikaa, ja näin näyttää todellakin käyneen.

  Tällä viikolla Kaakkois-Eurooppa on ainoa keskimääräistä lämpimämpi osa Eurooppaa, muualla lämpötilat ovat selvästi kylmempiä kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Suurin ero keskiarvoon löytyy Pohjois-Euroopasta, tarkemmin Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapista sekä Venäjältä Suomen itäpuolelta. Kartan reuna paljastaa, että jos maapallolla yhteen paikkaan leviää kylmää ilmaa, toisaalla on oltava lämmintä: Idempänä Venäjällä on huimasti vuodenajan keskiarvoa lämpimämpää.

  Ensi viikolla, tammikuun viimeisellä viikolla, Kaakkois-Euroopan lämpimän ilman kieleke yrittää kurotella meitä kohti, mikä näkyy maan etelä- ja keskiosassa lämpötilojen nousuna vuodenajan keskiarvoa vastaaviksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tässä puhutaan koko viikosta yhteensä, toteutunut ennuste voi yhtä hyvin tarkoittaa hyvin lyhyttä hyvin lauhaa jaksoa kylmän keskellä kuin kokonaista normaalilämpötilaista viikkoa.

  Lämpeneminen koskee ainostaan itäistä Eurooppaa, läntisessä Euroopassa kylmä sää jatkuu.

  Helmikuun kahdella ensimmäisellä viikolla palataan koko maan osalta keskimääräistä kylmempään säähän. Euroopassa jatkuu tilanne, jossa kaakossa on keskimääräistä lämpimämpää ja muualla kylmää. Suuri muutos näkyy idässä: kartan reunan Venäjällä erittäin lämpimän ilman korvaa erittäin kylmä ilma.

  Sademäärät lähellä keskiarvoa

  Sateiden osalta näkymä on Suomessa vähemmän dramaattinen. Sademäärät pysyttelevät melko lähellä vuodenajan keskiarvoja. Ensimmäisellä viikolla lounaassa ja länsirannikolla on sateista ja Lapissa melko kuivaa, mutta muuten poikkeamat keskiarvosta loistavat poissaolollaan.

  Värin puuttuminen ei merkitse sateettomuutta, vaan sitä, että sateita tulee juuri sen verran, kuin tähän vuodenaikaan on yleensä totuttu tilastojen mukaan Suomessa saamaan.

  Euroopassa runsaat sateet painottuvat Välimeren tienoille. Ennusteen toisesta viikosta alkaen runsaiden sateiden alueen painopiste muuttuu kohti Länsi-Eurooppaa.

  Ruotsissa ennusteen pari ensimmäistä viikkoa ovat sateiset, mutta sen jälkeen tapahtuu paluu keskiarvon tuntumaan. Vuoristoisessa Norjassa koko jakso on kuivempi kuin tämä vuodenaika yleensä. Tämäkään ei merkitse sateettomuutta; Norjan vuorten länsilaidalla sademäärät ovat yleensä hyvin suuria, sillä Atlantilta tuleva kosteus putoaa nousevan ilmavirtauksen pakottamana sateena läntisille vuorenrinteille.

  Päivitetty 22.1. 11.47

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 23.1.
  +2,2 °C
   
  Kylmin paikka 23.1.
  -34,6 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +4,6 °C
  17.1.
  Viime viikon kylmin paikka
  -35,2 °C
  20.1.
  Viime viikon sateisin paikka
  32,2 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +7,2 °C
  4.12.
  Viime kuun kylmin paikka
  -30,2 °C
  23.12.
  Viime kuun sateisin paikka
  75,2 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa