Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 20.4.

  Siitepölytilanne 20.4.

  Ennuste 21.4.–25.4.

  Siitepölyennuste 21.4.–25.4.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 20.04.2021
  Tilanne
  Lepän kukinta heikkenee maan maan eteläosissa ja jatkuu maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Pähkinäpensaan kukinta on päättynyt. Lepän siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan eteläosissa sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa vähäisistä kohtalaisiin ja muualla maassa kohtalaisista runsaisiin.
  Ennuste
  Lepän kukinta heikkenee maan eteläosissa ja jatkuu maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinnan odotetaan alkavan myös Etelä-Lapin lämpimillä kasvupaikoilla noin viikon kuluessa. Koivun kukinnan odotetaan alkavan maan eteläosissa lähiviikkojen aikana. Lepän siitepölymäärät vaihtelevat maan eteläosissa vähäisistä kohtalaisiin. Maan keskiosista Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan kohtalaisista runsaisiin. Keski- ja Pohjois-Lappiin kulkeutuu enimmäkseen vähäisiä määriä lepän siitepölyä, mutta määrät voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi. Koivun siitepölyä voi kulkeutua koko maahan Lappia lukuun ottamatta. Koivun siitepölymäärien odotetaan jäävän enimmäkseen vähäisiksi, mutta määrät voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi, maan eteläosissa jopa runsaiksi. Sade laskee ilman siitepölymääriä.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 19.4.
  +18,3 °C
   
  Kylmin paikka 19.4.
  -9,6 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  16,2 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +18,0 °C
  18.4.
  Viime viikon kylmin paikka
  -18,9 °C
  13.4.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +14,6 °C
  23.3.
  Viime kuun sateisin paikka
  63,1 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -38,9 °C
  9.3.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa