Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Matalapaineet hallitsevat Suomen säätä – vaihtelevaa ja sateista

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan Suomi kuuluu lähiviikot pikemmin matala- kuin korkeapaineen vaikutuspiiriin.

  – Tämä tarkoittaa, että sää on meillä ennemmin vaihtelevaa ja ajoittain sateista kuin pitkään poutaista ja aurinkoista, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Syyskuun 14. päivä alkavalla viikolla sää on kuukausiennusteen mukaan vuodenaikaan nähden viileää. Viikon keskilämpötila on suuressa osassa maata 1–2 astetta vuodenajan keskiarvon alapuolella, maan etelä- ja lounaisosassa sekä länsirannikolla ero vuodenajan keskiarvoon on alle asteen verran. Sää viilenee viikon keskivaiheilla, kun myrskymatalapaine ylittää Suomen ja kiskaisee pohjoisesta kylmää ilmaa.

  Tilastojen mukaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on syyskuun puolivälissä maan eteläosassa 14–16 astetta, maan keskiosassa 12–14 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–12 astetta.

  Syyskuun 21. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila näyttää kuukausiennusteen mukaan olevan lähellä vuodenajan keskiarvoa. Myös 28. syyskuuta alkavalla viikolla sekä lokakuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla lämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan lähellä vuodenajalle tyypillisiä lukemia. Kuukausiennusteen vähäinen väri kartoilla saattaa tarkoittaa kuitenkin myös huonoa ennustettavuutta.

  Tilastojen mukaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on syyskuun lopussa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta.

  Manner-Euroopassa sää on 14. syyskuuta alkavalla viikolla vuodenaikaan nähden enimmäkseen tavallista kuivempaa ja lämpimämpää. Euroopassa koetaan tällä viikolla laajalti jopa 25–30 asteen lämpötiloja. Suurin ero lämpötiloissa vuodenajan keskiarvoihin on osassa Ranskaa, jossa viikon keskilämpötila on jopa 6–8 astetta vuodenajan keskiarvoa korkeampi.

  Ensi viikolla viikon keskilämpötila palaa laajalti Euroopassa lähemmäs vuodenajan keskiarvoa.

  Syyskuun 28. päivä alkavalle viikolle ja lokakuun ensimmäiselle kokonaiselle viikolle kuukausiennuste ei näytä Euroopan lämpötiloissa juurikaan poikkeamaa tavanomaiseen.

  Myrskymatalapaine tuo alkuun runsaita sateita Suomeen

  Sademäärien osalta syyskuun 14. päivä alkavalla viikolla Suomen eteläosassa ja Lapissa on kuukausiennusteen mukaan tavanomaista kuivempaa, mutta maan keskiosassa keskimääräistä sateisempaa.

  – Maan keskiosan sateinen vyöhyke selittyy runsassateisella myrskymatalapaineella, joka ylittää Suomen keskiviikon ja torstain aikana ja tuo runsaimmat sateet juuri maan keskiosaan, sanoo Joanna Rinne.

  Syyskuun 21. päivä alkavalla viikolla sademäärä on kuukausiennusteen mukaan vuodenajan keskiarvon tienoilla.

  Syyskuun 28. päivä ja lokakuun 5. päivä alkavilla viikoilla näyttäisi siltä, että sadealueiden kulku Suomen ja Pohjois-Euroopan ylitse jatkuu. Sää on siis edelleen vaihtelevaa.

  Muualla Euroopassa 14. syyskuuta alkavalla viikolla korkeapaine kattaa pääosan Keski- ja Etelä-Eurooppaa sekä Britteinsaaret. Etelä-Norjan ja Etelä-Ruotsin ylle vahvistuu vielä uusi vahva korkeapaine loppuviikolla. Iberian niemimaan länsipuolella on matalapaine, joka tuo Portugalin ja Espanjan alueelle runsaita sateita.

  Syyskuun 21. päivä alkavalla viikolla runsaita sateita on odotettavissa Norjan vuoristoon, Ranskan ja Sveitsin tienoille sekä läntiseen Italiaan.

  Syyskuun 28. päivä alkavalla viikolla sateet jäävät ennusteen mukaan vuodenajan keskiarvoja vähäisemmiksi Etelä-Euroopassa. Lokakuun 5. päivä alkavalla viikolla kuukausiennuste näyttää mahdollisuutta uusille sateisille matalapaineille Portugalin, Espanjan, Ranskan ja osin Italian alueella.

  Päivitetty 16.9. 09.27

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 20.9.
  5,1 mm
   
  Lämpimin paikka 20.9.
  +16,3 °C
   
  Kylmin paikka 20.9.
  -4,5 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +19,6 °C
  14.9.
  Viime viikon sateisin paikka
  71,2 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -4,5 °C
  20.9.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  94,7 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +29,4 °C
  8.8.
  Viime kuun kylmin paikka
  -4,2 °C
  28.8.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.