Paikanna

  Kuukausiennuste

  Jouluna paikoin tavanomaista kylmempää

  Korkeapaine siirtyy Suomen yltä vähitellen itään, mutta sää jatkuu vielä joulunalusviikolla lähes koko maassa tavanomaista kylmempänä. Viikon keskimääräinen lämpötila on paikoin muutamankin asteen verran normaalin alapuolella, mutta pilvinen sää estää pakkasta kiristymästä suuressa osassa maata. Maan pohjoisosassa pilvipeitteen rakoillessa lämpötila voi kuitenkin laskea -20 asteen vaiheille.

  Jouluaattona alkavalla viikolla sää on maan etelä- ja itäosassa edelleen tavanomaista kylmempi, mutta muualla maassa lämpötila on lähellä tavanomaista. Jouluna lämpötila on tavallisesti lähes koko maassa pakkasen puolella, lounaisrannikolla päivällä nollan vaiheilla.

  Tammikuun ensimmäisellä viikolla sää on kuukausiennusteen mukaan Suomessa edelleen normaalia kylmempi etelässä ja idässä, mutta kuun toisella viikolla lämpötila on jo koko maassa lähellä tavallista.

  Laaja matalapaineen alue tuo joulunalusviikolla läntiseen Eurooppaan lämmintä ilmaa ja lämpötila on lännessä keskimäärin normaalia lämpimämpi joulukuun loppuun asti. Tammikuussa sää alkaa jo muuttua vähitellen viileämmäksi. Itä-Euroopassa sää on tavanomaista kylmempi joulunalusviikolta tammikuun ensimmäiselle viikolle asti, mutta tammikuun puoliväliä kohti lämpötila lähestyy jo koko Euroopassa normaalia.

  Suomeen lumisateita

  Sademäärä on joulunalusviikolla Suomessa laajalti tavanomaista pienempi, mutta etenkin maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin lumisateita. Sateita tulee edelleen jouluaattona alkavalla viikolla, jolloin Pohjois-Euroopassa vaikuttaa laaja matalapaineen alue. Viikon keskimääräinen sademäärä on kuitenkin ajankohtaan nähden tavallinen.

  Tammikuun alussa sademäärä on edelleen tavanomainen, mutta jo toisella viikolla voi kuukausiennusteen mukaan olla hieman normaalia sateisempaa.

  Myös muualla Pohjois-Euroopassa on joulunalusviikolla tavanomaista kuivempaa, etenkin Norjan rannikolla, mutta lännessä oleva matalapaineen alue tuo läntiseen Keski-Eurooppaan sateita. Jouluviikolla korkeapaine alkaa vahvistua Lounais-Euroopassa ja sää muuttuu etelässä ja lännessä normaalia kuivemmaksi, idässä on puolestaan tavallista sateisempaa. Sää jatkuu samankaltaisena vielä tammikuun ensimmäisellä viikolla, mutta jo kuun toisella viikolla sademäärä on lähes koko Euroopassa tavanomainen tai hieman suurempi.

  Suomessa pysyvä lumipeite saapuu Ilmatieteen laitoksen ylläpitämien tilastojen mukaan lähes koko maahan keskimäärin jouluun mennessä, mutta länsi- ja etelärannikon tuntumassa noin joka kolmas joulu on lumeton. Lounais-Suomessa sekä paikoin etelä- ja länsirannikolla pysyvä lumipeite saapuukin tavallisesti vasta vuodenvaihteeseen mennessä tai tammikuun puolella. Tänä vuonna lunta on jouluna todennäköisesti lähes koko maassa, sillä tavanomainen tai hieman kylmempi sää sekä maan etelä- ja keskiosan lumisateet lisäävät lumipeitteen todennäköisyyttä etelärannikollakin. Kuukausiennusteessa arvoidaan kuitenkin viikon keskiarvoa ja päivittäinen vaihtelu on suurta, joten paikalliset erot ovat mahdollisia.

  Päivitetty 18.12. 11.40

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 18.12.
  +3,1 °C
   
  Kylmin paikka 18.12.
  -23,2 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +6,2 °C
  10.12.
  Viime viikon kylmin paikka
  -27,0 °C
  16.12.
  Viime viikon sateisin paikka
  24,1 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +10,9 °C
  2.11.
  Viime kuun kylmin paikka
  Salla-Naruska
  -22,0 °C
  27.11.
  Viime kuun sateisin paikka
  55,1 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa