Kuukausiennuste

Marraskuu päättyy tavanomaista kylmemmässä säässä

Kuukausiennusteen ensimmäisellä viikolla Suomi kuuluu korkeapaineen alueeseen ja sää on etenkin maan pohjoisosassa tavallista lämpimämpi; lämpötila nousee Lapissa päivällä paikoin nollan vaiheille tai jopa sen yläpuolelle. Maan eteläosassa on sen sijaan normaalia kylmempää ja päivälläkin on paikoin pakkasta. Yölämpötila on koko maassa nollan alapuolella, mutta Lapissakaan pakkanen ei ole kovaa.

Toisella viikolla korkeapaine heikkenee ja pohjoisesta virtaa kylmempää ilmaa. Keskimääräinen lämpötila on Suomessa laajalti tavanomaista kylmempi ja pakkasta on päivälläkin lähes koko maassa. Kuukausiennusteen kolmannella ja neljännellä viikolla lämpötila on lähellä tavanomaista, mutta joulukuun puolivälissä hieman tavanomaista kylmempikin sää on mahdollista. Normaalisti sää on silloin jo lähes koko maassa päivällä pakkasen puolella.

Keski-Eurooppaan on kuukausiennusteen ensimmäisellä viikolla virrannut idästä kylmää ilmaa ja etenkin Balkanin niemimaalla sekä Mustanmeren ympäristössä on satanut lunta. Kylmin ilma väistyy jo loppuviikosta, mutta sää on toisella viikolla edelleen laajalti tavanomaista kylmempää Euroopan pohjois- ja itäosassa. Normaalia lämpimämpää on vain lounaassa.

Joulukuun puolella kylmä ilma väistyy Euroopassa itään ja sää on monin paikoin tavanomaista lämpimämpi. Neljännellä viikolla lämpötila on jo lähempänä tavallista.

Marraskuun lopussa kuivaa

Sää jatkuu Suomessa edelleen marraskuun loppuun asti tavanomaista kuivempana. Kuukausiennusteen kolmannella ja neljännellä viikolla sademäärä on jo tavanomainen, mutta päivittäinen vaihtelu voi kuitenkin olla suurta.

Marraskuun puolivälissä Ilmatieteen laitoksen ylläpitämien vuosien 1981-2010 tilastojen mukaan pysyvä lumipeite ulottuu keskimäärin Tornio–Joensuu-linjan pohjoispuolelle. Vuosien välillä on paljon vaihtelua, mutta tällä hetkellä lunta on poikkeuksellisen vähän, vain hieman Länsi-Lapissa. Joulukuun puoliväliin mennessä pysyvä lumipeite on jo tavallisesti lähes koko maassa Lounais-Suomea sekä paikoin länsi- ja etelärannikkoa lukuun ottamatta ja koko maassa on ajoittain lumisateita.

Suuressa osassa Pohjois- ja Keski-Eurooppaa on kuukausiennusteen ensimmäisellä viikolla tavanomaista kuivempaa ja Etelä-Euroopassa selvästi tavallista sateisempaa, mutta jo toisesta viikosta alkaen säätilanne alkaa muuttua. Välimeren seudulla sää muuttuu vähitellen tavanomaista kuivemmaksi ja kuun vaihteessa Keski-Euroopassa myös sateisemmaksi. Kuukausiennusteen neljännellä viikolla sademäärä on laajalti lähellä tavanomaista, mutta Euroopan eteläosassa on edelleen normaalia kuivempaa.

Päivitetty 20.11. 11.04

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 19.11.
+7,6 °C
 
Kylmin paikka 19.11.
-11,1 °C
 
 
Viime viikon lämpimin paikka
+10,0 °C
15.11.
Viime viikon kylmin paikka
Salla-Naruska
-9,6 °C
18.11.
Viime viikon sateisin paikka
86,0 mm
 
 
Viime kuun lämpimin paikka
+20,9 °C
14.10.
Viime kuun kylmin paikka
-18,7 °C
29.10.
Viime kuun sateisin paikka
73,4 mm
 

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat