Paikanna

  Kuukausiennuste

  Lämmintä juhannusviikkoa!

  Ilmamassojen taistossa lämmin ilma on ottamassa voiton. Suomessa lämmin ja etenkin etelässä jopa helteinen sää on jatkumassa juhannuksen tienoille asti ja juhannusviikko on kokonaisuudessaan laajalti keskimääräistä lämpimämpi. Viikonloppuna tuulinen sää tuo mukanaan viileämmän, mutta kuitenkin pitkälti lämpötilaltaan kesälle tavanomaisen sään. Myös laajalti Euroopassa sää on lämmin, ja lämpötila kohoaa kahdestakympistä kohti kolmeakymmentä astetta. Paikoin lännessä ja lounaassa matalapaineiden viilentävä vaikutus on hieman suurempi, ja viikko jää keskimääräistä viileämmälle puolelle tai lähemmäksi tavanomaista.

  Kesäkuun viimeinen viikko Euroopassa on lämpötilajakaumaltaan pitkälti juhannusviikon kaltainen. Etenkin Keski- ja Itä-Euroopassa, jossa ensi viikolla vaikuttaa korkeapaine, sää on selkeästi normaalia lämpimämpi. Tämän hetken ennusteen mukaan alueella voidaan paikoin hätyytellä jopa 40 asteen lukemia kuuman ilman kohotessa korkeapaineen mukana etelästä. Euroopan länsi- sekä pohjoisreunamilla, kuten Suomessa, sää hieman tasaantuu kohti ajankohdalle tyypillisempiä lämpöoloja. Lapissa viikko taittaa lämpötiloiltaan mahdollisesti jopa keskimääräistä viileämpään.

  Heinäkuussa korkeapainevoittoinen sää vaikuttaisi olevan voimistumassa Euroopan yllä tuoden laajalti tavanomaista lämpimämmän sään. Suomen osalta ennuste pitäytyy vielä tavanomaisissa lämpötiloissa, mutta mahdollisuus kuumaan heinäkuuhun on olemassa.

  Juhannuksena lämpötila kohoaa keskimäräisesti maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen paikkeille ja laajalti pohjoisessakin 15...20 asteeseen. Alimmillaan lämpötila tavanomaisesti käy etelässä, maan keskivaiheilla ja Etelä-Lapissa 10 asteen, Keski- ja Pohjois-Lapissa 5 asteen tienoilla.

  Juhannus: etelässä poutaisempaa, pohjoisessa sateisempaa

  Juhannusviikolla Suomen pohjoisosan ylitse kulkee matalapaineita, jotka tuovat tullessaan sateita. Keskimääräiseen verrattaessa sää on pohjoisessa normaalia sateisempi. Etelässä sateet jäävät vähäisemmiksi, ja viikko on kokonaisuutena tavanomaista kuivempi. Samoin sanoin voi oikeastaan kuvata juhannuksen pääpäiviä. Pohjoisessa kulkee runsaampia sateita, mutta myös etelämpänä satelee paikka paikoin vettä. Tämän hetken ennusteen mukaan juhannusaattona sää on poutaisempi lännessä, juhannuspäivänä idässä. Euroopassa korkeapaine kulkee keskiosasta itään, minkä seurauksena viikko jää tavanomaista kuivemmaksi etenkin Itä-Euroopassa. Korkeapaineen länsipuolelta puskevat kuitenkin matalapaineet sateineen, ja vähitellen Keski-Euroopassa sää sateistuu.

  Kesäkuun viimeisellä viikolla uusi korkeapaine voimistuu Etelä-Euroopasta Keski-Euroopan ylle siirtyäkseen jälleen kohti itää. Viikosta on tulossa idässä ja paikoin Etelä-Euroopassa keskimääräistä kuivempi. Länsi- ja Pohjois-Euroopassa kulkevat matalapaineet pitävät kesäkuun lopun tavanomaista sateisempana. Suomeenkin sateita kulkeutuu lähestulkoon päivittäin.

  Heinäkuun edetessä kuiva Itä-Eurooppa – sateinen Keski-Eurooppa -asetelma on kääntymässä ympäri uusimman kuukausiennusteen mukaan, ja Suomessakin on edessä mahdollisesti kuivemmat säät. Myös Länsi-Euroopan osalta ilmassa on poutaantuvan sään merkkejä. Kaakkois-Euroopassa epävakainen ja sateinen sää vaikuttaisi yhä jatkuvan.

  Kesäkuun sademäärä on tyypillisesti idässä ja maan keskiosassa 70-80 mm, rannikolla ja Pohjois-Lapissa 40-50 mm, muualla maassa laajalti 50-70 mm.

  Päivitetty 18.6. 15.17

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 18.6.
  +27,7 °C
   
  Kylmin paikka 18.6.
  +2,4 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +25,7 °C
  16.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  -4,5 °C
  11.6.
  Viime viikon sateisin paikka
  Salla-Naruska
  38,9 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +27,8 °C
  21.5.
  Viime kuun kylmin paikka
  -11,7 °C
  5.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  114,0 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa