Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Syyskuun loppu keskimääräistä kylmempi

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan syyskuun loppupuolisko on Suomessa tavanomaista kylmempi. Korkeapaine on valtaamassa alaa.

  Syyskuun 13. päivä käynnistyneen viikon alussa Suomen säähän on vaikuttanut myräkkämatalapaine, joka on tuonut puuskaista tuulta sekä sateita. Osa sateista on ollut lunta ja räntää.

  Myräkän jälkeen Suomeen on vahvistumassa korkeapaine.

  – Tämä korkeapaine voi pitää pitemmänkin aikaa säätä hallussaan, mistä seuraisi käytännössä melko kuiva jakso Suomeen. Jos tämä kuukausiennuste toteutuu ja Euroopassa vallitsisi laaja korkeapaineen alue muutaman viikon, niin itäiseen Eurooppaan virtaa kylmempää ilmaa pohjoisesta ja vastaavasti läntisimpään Eurooppaan lämpimämpää ilmaa etelästä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Kolea syyskuun loppu

  Syyskuun 13. päivä alkaneen viikon sää on Suomessa viileää. Kuukausiennusteen perusteella viikon keskilämpötila on 2–4 astetta keskimääräistä kylmempi. Pienin poikkeama on Lapin pohjoisosassa.

  – Tulossa on kolea viikko. Kylmää ilmamassaa leviää pohjoisesta Suomeen sekä Baltiaan, vähitellen etelämmäksikin. Sää on keskiviikosta alkaen melko pilvistä. Lämpötilat jäävät päivisinkin etelässä sekä Länsi-Suomen rannikolla vähän reiluun 10 asteeseen, yleisesti on 5–10 astetta. Lapissakin voidaan kuitenkin välillä päästä 10 asteen tuntumaan, Anna Latvala ennustaa.

  Öisin lämpötila saattaa laskea pohjoisessa sekä paikallisesti myös maan keskiosassa hieman pakkasen puolelle, etenkin selkeämmillä alueilla.

  Kuukausiennusteen perusteella viikon sademäärä jää keskimääräistä pienemmäksi maan etelä- ja keskiosassa, mutta pohjoisessa on tavallista sateisempaa. Viikon suurimmat sateet ovat kuitenkin tulleet jo alkuviikon myräkässä. Loppuviikosta sateet jäävät vähiin korkeapaineen vahvistuessa. Osa sateista voi olla pohjoisessa räntää tai lunta.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa syyskuun puolivälissä maan eteläosassa ja osassa länttä 14–16 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 12–14 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 6–10 astetta.

  Miten syyskuu etenee ja lokakuu alkaa?

  Syyskuun 20. päivä alkavalla viikolla sää jatkuu kuivahkona koko maassa. Lämpötilapoikkeama on kuukausiennusteen mukaan meillä 0–3 astetta keskimääräistä kylmempään suuntaan. Pienin ero keskimääräiseen on edelleen Lapin pohjoisosassa, suurin ero puolestaan on kaakossa.

  – Korkeapaine näyttää vallitsevan meillä edelleen 20. syyskuuta alkavalla viikolla, tämänhetkisen ennusteen mukaan vähintään viikon alkupuolen ajan. Kylmin ilma väistyy Suomen kaakkoispuolelle. Ajoittain Suomeen pääsee lännestä jo lämpimämpää ilmamassaa, Anna Latvala kertoo.

  Itäisessä Euroopassa viikko on ennusteen mukaan tavanomaista viileämpi. Venäjällä voi olla paikoin jopa noin kuusi astetta keskimääräistä kylmempi viikko.

  Kuunvaihteen tienoilla 27. syyskuuta alkavalla viikolla kuukausiennusteessa näkyy edelleen melko sama suursäätila: Euroopassa on tavallista korkeampi ilmanpaine ja itäisessä Euroopassa on keskimääräistä kylmempää, läntisessä Euroopassa on hieman keskimääräistä lämpimämpää.

  – Suomessa viikon keskilämpötila on lähellä tavallista tai vähän kylmän puolella. Sää on ennusteessa edelleen tavallista vähäsateisempaa, Anna Latvala sanoo.

  Lokakuun 4. päivä alkava viikko muistuttaa kuukausiennusteessa hyvin paljon kuunvaihteen viikkoa.

  – Ennusteen epävarmuus on kuitenkin näillä viikoilla jo suurempi ja muutoksia voi tulla. On myös hyvä muistaa, että viikkojen sisälle mahtuu usein monenlaista säätä. Ajoittain matalapaineitakin tulee olemaan jossakin päin Eurooppaa, Anna Latvala toteaa.

  Päivitetty 14.9. 18.49

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 15.9.
  3,2 mm
   
  Lämpimin paikka 15.9.
  +13,6 °C
   
  Kylmin paikka 15.9.
  -2,3 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  34,5 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +22,8 °C
  9.9.
  Viime viikon kylmin paikka
  -6,1 °C
  12.9.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +25,7 °C
  13.8.
  Viime kuun sateisin paikka
  189,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -3,6 °C
  27.8.

  Päivitetty 16.09. 14.32

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa