Paikanna

  Kuukausiennuste

  Joulukuun ennuste: Musta vai valkea joulu?

  Tuore kuukausiennuste ennakoi edelleen vaihtelevaa säätä. Ainakin etelässä lumet saattavat vielä tulla ja mennä joulukuun mittaan.

  Tällä viikolla sää tekee käännöksen alkuviikon pakkasista lauhaan ja vesisateisiin. Lämpötila käy viikon aikana plusasteilla Lapissa asti. Viikko on kokonaisuudessaan tavanomaista joulukuun alkua lämpimämpi.

  – Alkuviikon pakkaset poistuvat itään ja tilalle tulee lännestä lauhaa säätä. Lämpöasteet ja vesisateet syövät etelän lumet. Maan keskiosassa lunta on sen verran, että siitä todennäköisesti jää maahan vielä jotain. Pohjoisessa on jo puolenkin metrin hankia, joten siellä lumi pysyy maassa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Viikonvaihteessa tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta ja talvinen sää palaa pohjoiseen Suomeen.

  Ensi viikolla eli 9. joulukuuta alkavalla viikolla sää on meillä kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä kylmempää.

  – Pakkaset palaavat myös eteläiseen Suomeen, etelärannikolla ollaan nollan vaiheilla. Lapissa voi olla jälleen kovia pakkasia, ennustaa Jenna Salminen.

  Joulukuun loppupuoliskolle kuukausiennusteen signaalit ovat heikkoja Suomen osalta, joten selvää suuntaa ei ennusteella ainakaan tällä hetkellä ole.

  – Suomi saattaa olla lauhemman ja kylmemmän ilmamassan rajamailla, joten sää olisi edelleen vaihtelevaa. Joulun tilanne on vielä avoin. Tämän hetken ennusteen mukaan mahdollinen jojoilu lauhan ja pakkasten välillä pitää joulun lumipeitteen tilanteen etelässä vielä kysymysmerkkinä. Lapin lumipeitettä sään vaihtelut eivät paljoa horjuta, sanoo Jenna Salminen.

  Tilastojen mukaan vuorokauden ylimmät lämpötilat ovat joulukuun puolivälin tienoilla lounaisrannikolla keskimäärin 0–2 asteessa, etelässä ja lännessä -2…0 asteessa, maan keskiosassa -6…-2 asteessa ja pohjoisessa -10…-4 asteessa.

  Muun Euroopan osalta Keski-Euroopan yllä on tällä viikolla korkeapaine ja siellä on paikoin yöpakkasia. Länsi- ja Kaakkois-Euroopassa on tavanomaista kylmempää.

  Ensi viikolle kuukausiennuste ennakoi Keski- ja Itä-Eurooppaan tavanomaista lämpimämpää säätä. Joulukuun loppupuoliskolle ennusteessa on keskimääräistä lämpimämpää laajalti Manner-Eurooppaan.

  Sateita vetenä ja lumena

  Kuukausiennuste näyttää tälle viikolle keskimääräistä sateisempaa Suomen itäiselle puoliskolle, ensi viikolla maan etelä- ja keskiosaan.

  Tällä ja ensi viikolla Suomen yli kulkee matalapaineita ja sateiden olomuoto vaihtelee. Kuukausiennusteen mukaan sateet kuitenkin vähenevät joulukuun loppupuolella Suomessa.

  – Matalapainetoiminta on mahdollisesti heikkenemässä. Tämän hetken ennusteen mukaan mahdollinen korkeapainekin voisi vaikuttaa jouluviikon säähän, toteaa Jenna Salminen.

  Muualla Euroopassa Keski-Euroopan korkeapaine pitää tällä viikolla sään laajalti keskimääräistä vähäsateisempana. Välimerellä kulkee matalapaineita. 9. joulukuuta alkavalla viikolla lauhan ja kylmän ilmamassan raja siirtyy Etelä-Euroopan ylle ja sää on tavanomaista sateisempaa Länsi- ja Etelä-Euroopassa.

  Päivitetty 3.12. 13.44

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 8.12.
  12,0 mm
   
  Lämpimin paikka 8.12.
  +7,9 °C
   
  Kylmin paikka 9.12.
  -23,1 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  29,7 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +8,4 °C
  4.12.
  Viime viikon kylmin paikka
  -23,1 °C
  9.12.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  134,4 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  Helsingin majakka
  +11,1 °C
  14.11.
  Viime kuun kylmin paikka
  -30,9 °C
  10.11.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa