Paikanna

  Kuukausiennuste

  Joulukuu jatkuu tavanomaista kylmempänä

  Fennoskandian ylle vahvistuu korkeapaine tällä eli 10. joulukuuta alkaneella viikolla ja sää on Suomessa monin paikoin tavanomaista kylmempi. Päivät ovat kuitenkin enimmäkseen pilvisiä ja pilvipeite rakoilee lähinnä Lapissa, joten lämpötila pysyy laajalti noin 0...-10 asteessa. Lapin selkeämmillä alueilla lämpötila voi olla ajoittain -20 asteen vaiheilla.

  Joulukuun 17. päivä alkavalla viikolla lämpötila on lähellä tavanomaista, mutta lännessä on pieni mahdollisuus hieman keskimääräistä lämpimämpään viikkoon. Joulukuun puolivälissä lämpötila on tavallisesti päivälläkin pakkasen puolella lukuun ottamatta paikoin länsi- ja etelärannikkoa.

  Jouluviikolla sää on jälleen lähes koko maassa normaalia kylmempi, mutta jo tammikuun ensimmäisellä viikolla arvioitu keskimääräinen lämpötila on tavanomainen.

  Islannissa on joulukuun puolivaiheilla selvästi lämpimämpää kuin tavallisesti, mutta muuten Pohjois-Euroopan lämpötilapoikkeama on enimmäkseen samankaltainen kuin Suomessa. Keski-Euroopassa on tällä viikolla vielä paikoin normaalia kylmempää, mutta joulukuun puolivälistä alkaen sää on Keski- ja Etelä-Euroopassa keskimääräistä lämpimämpi. Lämmin sää jatkuu joulukuun loppuun asti, mutta tammikuun ensimmäisellä viikolla sää on tavallista lämpimämpi enää etelässä, muualla on lähellä tavanomaista.

  Tämän viikon alkupäivinä Suomessa tulee vielä paikoin vesi- ja lumisateita, mutta korkeapaineen vahvistuessa sää poutaantuu. Sää on Fennoskandian alueella laajalti tavallista kuivempi, muualla Euroopassa kuivat ja sateiset alueet vaihtelevat. Etenkin paikoin itäisellä Välimerellä sademäärä on selvästi normaalia suurempi.

  Joulukuun puolivälin jälkeen sademäärä on Suomessa jo tavanomainen tai paikoin hieman suurempi. Norjassa viikko on tavallista selvästi kuivempi, mutta muualla läntisessä Euroopassa on laajalti sateista.

  Sää jatkuu vielä jouluviikolla ja tammikuun ensimmäisellä viikolla suuressa osassa Eurooppaa tavanomaisena tai hieman tavallista sateisempana, mutta Norjassa on edelleen kuivaa ja Suomessa sademäärä on tavanomainen.

  Suomessa pysyvä lumipeite saapuu keskimäärin jouluun mennessä Ilmatieteen laitoksen ylläpitämien tilastojen mukaan lähes koko maahan, mutta länsi- ja etelärannikon tuntumassa noin joka kolmas joulu on lumeton. Lounais-Suomessa sekä paikoin etelä- ja länsirannikolla pysyvä lumipeite saapuukin tavallisesti vasta vuodenvaihteeseen mennessä tai tammikuun puolella. Normaalia kylmempi ja sademäärältään tavanomainen jouluviikko lisäävät valkean joulun todennäköisyyttä etelässäkin, mutta kuukausiennusteessa arvioidaan vain viikon keskimääräistä lämpötilapoikkeamaa ja päivien väliset erot voivat olla suuria.

  Päivitetty 11.12. 10.41

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 11.12.
  +4,7 °C
   
  Kylmin paikka 11.12.
  -25,7 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +7,2 °C
  4.12.
  Viime viikon kylmin paikka
  -28,1 °C
  8.12.
  Viime viikon sateisin paikka
  40,6 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +10,9 °C
  2.11.
  Viime kuun kylmin paikka
  Salla-Naruska
  -22,0 °C
  27.11.
  Viime kuun sateisin paikka
  55,1 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa