Paikanna

  Kuukausiennuste

  Uusi kuukausiennuste: Kauanko lämpö jatkuu?

  Uuden kuukausiennusteen mukaan sää on kesä–heinäkuun mittaan vaihtelevaa. Lämpimät hellejaksot ovat jatkossakin mahdollisia.

  Juhannusviikko on Suomessa kuuma, lämpötilat kipuavat viikon alkupuoliskolla osassa maata yli 30 asteen lukemiin. Liikkeellä on myös voimakkaita ukkoskuuroja.

  – Länsi-Venäjällä on korkeapainetta, matalapaineiden kaista kulkee puolestaan Atlantilta Pohjois-Euroopan poikki ja Suomen pohjoispuolelta maamme ohitse. Tämä asetelma on ohjannut Suomeen erittäin kuumaa ilmaa, kertoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan juhannusviikon keskilämpötila on Suomen kaakkoisosassa jopa yli kuusi astetta keskimääräistä lämpimämpi. Etelässä ja idässä on laajalti 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpää, lännestä Koillismaalle puolestaan 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpää. Lapin eteläpuoliskolla on hieman keskimääräistä lämpimämpää, pohjoisempana ollaan keskimääräisen vaiheilla.

  Suomeen on virrannut myös kosteaa ilmaa, joten sää on epävakaistunut.

  – Alkuviikolla etenkin lännessä on ukkosia. Viikon keskivaiheilla ukkoset painottuvat etelään ja itään. Lapissa on puolestaan vähäsateisempaa viikon puoliväliä kohti.

  Kuukausiennusteen mukaan juhannusviikko on etenkin pohjoisessa ja paikoin maan länsiosassa keskimääräistä sateisempi. Etelässä sateet voivat jäädä jopa keskimääräistä vähäisemmäksi, vaikka ajoittain runsaita sadekuuroja on etelässäkin liikkeellä. Paikallisesti vettä voi tulla runsaastikin.

  Juhannuksena paikoin hellettä

  Juhannusta kohti kaikkein kuumin ilma alkaa väistyä Suomen itäpuolelle, mutta loppuviikoksikin Suomeen on puskemassa helteistä ilmaa eteläiseen osaan maata.

  – Juhannusaattona etelässä ja maan keskivaiheilla on 20 asteen yläpuolella olevia lämpötiloja, osin Lapissakin. Etelässä mittaillaan hellettäkin, myös maan keskivaiheilla hellelukemat ovat mahdollisia. Kylmää ilmaa alkaa virrata kuitenkin Lappiin luoteesta. Lapin viileämmän ilman alueella on juhannusaattona 10–15 astetta, ennustaa Jenna Salminen.

  Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

  – Näyttää siltä, että juhannuspäivänä viileämpää ilmaa levittäytyy laajemmalle pohjoiseen ja länteen. Pohjoisessa ollaan 15–20 asteessa, pohjoisosassa Lappia saattaa paikoin olla viileämpää. Lännessä lämpötila nousee yhä laajalti 20 asteen tuntumaan tai sen yläpuolelle. Etelässä, lounaassa ja idässä voi olla vielä paikoin hellettä juhannuspäivänä ja sunnuntaina.

  Ukkoset eivät väisty vielä juhannuksenakaan.

  – Kuuma ja kostea ilma pitää ukkosia hengissä etelässä ja maan keskivaiheillakin etenkin juhannusaattona. Juhannuspäivän ukkoset painottuvat tämän hetken ennusteessa etelään. Sunnuntaina ukkoskuurot vähenevät, paikallisia ukkoskuuroja on kuitenkin ennusteissa, Jenna Salminen toteaa.

  Muualla Euroopassa viikko näyttää jakautuvan kahti. Läntisessä Euroopassa on osin ajankohdan keskimääräisiä lukemia viileämpää ja sateisempaa. Kuumaa ilmaa pääsee kuitenkin itäiseen Eurooppaan.

  Miltä näyttää kesän jatko?

  Juhannuksen jälkeisellä viikolla 28. kesäkuuta alkaen Suomeen on odotettavissa epävakaista säätä. Suomen lähistöllä liikkuu sekä lämpöä että viileämpää ilmaa.

  – Suomen säähän vaikuttanut korkeapaine loittonee ja antaa tilaa matalapaineiselle säälle. Näyttää myös siltä, että jos uutta korkeapainetta pääsee syntymään, se jäisi etäämmälle Suomen itäpuolelle. Jos korkeapaine kuitenkin muodostuu, lämpöä voi ajoittain päästä Suomeenkin, etenkin etelään ja itään. Pohjoisempana on kuitenkin yhä liikkeellä matalapaineita. On mahdollista, että Suomessa olisi ainakin hetkittäin viileämpää ja sateisempaa. Todennäköisimmin vaihtelevaa säätä on pohjoisessa ja lännessä, Jenna Salminen tulkitsee.

  Kuukausiennusteen mukaan aivan eteläisimmässä ja itäisimmässä osassa maata olisi juhannuksen jälkeisellä viikolla 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää, muualla maassa viikon keskilämpötilat olisivat keskimääräisiä.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesä–heinäkuun vaihteessa maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa 16–22 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 14–16 astetta.

  Myös muualla Euroopassa 28. kesäkuuta alkavan viikon sää näyttää vaihtelevalta. Viikon keskilämpötila on Euroopassa laajalti keskimääräisen tuntumassa. Korkeapainetta on ainakin ajoittain Lounais- ja Länsi-Euroopassa.

  – Mahdollinen Venäjän korkeapaine voisi edesauttaa lämmön ohjautumista itäiseen Eurooppaan. Jos Suomenkin yli mahdollisesti kulkeva viileämpi ilma yltää etelämmäs, se voi vaikuttaa Euroopan keskivaiheilla viilentävästi, Jenna Salminen toteaa.

  "Helteisiä jaksoja voi olla tulossa heinäkuussakin"

  Heinäkuun 5. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää, että viikon keskilämpötila olisi Suomessa hieman tavanomaista korkeampi. Pohjois-Euroopassa olisi mahdollisesti aiempaa vähäisempää matalapaineaktiivisuutta.

  – Tämä voisi tuoda meille kuivempaa säätä. Lämpöä pääsee ehkä edelleen Suomeenkin asti, joten helteisiä jaksoja voi olla tulossa heinäkuussakin. Suomi pysyy kuitenkin lähellä epävakaampaa aluetta, joten viileää ilmaa saattaa kulkea Suomen lähellä tai päästä purkautumaan Suomen yli. Odotettavissa on siis vaihtelevaa säätä.

  Heinäkuun 5. päivä alkava viikko näyttää kuitenkin Pohjois-Euroopassa laajalti keskimääräistä lämpimämmältä.

  – Länsi-Euroopassa on korkeapaineen mahdollisuuksia ja kuivempaa. Ennuste ei kuitenkaan ole kovin kuuma, joten tiedossa voi olla vaihtelevaa säätä.

  Heinäkuun 12. päivä alkavan viikon ennuste on jo selvästi epävarmempi.

  – Suomen osalta ei ole näkyvissä selvää korkeapainetta, Suomeen voikin ulottua sateita. Pohjoisessa voi olla keskimääräistä sateisempaa, etelässä kuivempaa. Vaihteleva sää onkin todennäköistä etenkin pohjoisessa. Lämpimintä olisi etelässä ja idässä, vaikka lämpöä voi päästä myös pohjoiseen asti, Jenna Salminen sanoo.

  Yleisesti ottaen meteorologi summaa, että tulossa on jatkossa vaihtelevaa säätä. Lämpimimmät ilmat näyttävät ulottuvan etelään ja itään.

  – Vielä ei pysty sanomaan, jääkö kesäkuun kuuma jakso kesän kuumimmaksi. Kuukausiennuste jatkaa kuitenkin lämpimällä linjalla, Jenna Salminen toteaa.

  Päivitetty 22.6. 17.54

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 21.6.
  +32,2 °C
   
  Sateisin paikka 21.6.
  65,1 mm
   
  Kylmin paikka 21.6.
  Kilpisjärvi Saana
  +3,4 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  84,3 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +31,1 °C
  20.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -2,4 °C
  16.6.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +30,8 °C
  19.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  122,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -15,1 °C
  2.5.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa