Paikanna

  Kuukausiennuste

  Vieläkö helle rantautuu Suomeen?

  Kuluvan viikon lämpötilat ovat Suomessa pitkälti elokuulle tyypillisissä lukemissa. Etelässä päivälämpötilat kipuavat 20 asteen kieppeille ja maan keskivaiheilla laajalti 15...20 asteeseen, tosin loppuviikolla ylitse kulkevat sateet pääsevät hiukan viilentämään. Pohjoisessa sää viilenee viikon mittaan viileämmän ilman lähestyessä pohjoisesta. Viikon alkupuolella lämpötila on vielä 15...20 asteen lämpötilahaarukassa, viikonloppuna pohjoisen päivälämpötilat vaihtelevat Pohjois-Lapin noin 10 asteesta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan noin 15 asteeseen.

  Itä- ja Etelä-Euroopassa hieman lämpimämpi alkuviikko, ja paikoin Euroopan länsilaidalla lämpenevä loppuviikko taittavat viikkokeskiarvoa keskimääräistä lämpimämmän sään puolelle. Muuten Euroopassa useimmat tämän viikon päivistä kuluvat ajankohtaan nähden normaaleissa lämpöoloissa.

  Ensi viikolla lämmintä ilma vaikuttaisi kiskoutuvan korkeapaineen mukana kohti Suomea, mikä voisi vielä tuoda elohelteen kuun loppuun, jos vain sateet ja pilvisyys antavat saumaa. Myös Euroopan keskivaiheilla mahdollisella korkeapainesäällä on lämmittävää vaikutusta ja päivälämpötilat voivat kurkottaa kolmenkympin lukemiinkin.

  Syyskuun alussa uusin kuukausiennuste pitää yhä kiinni normaalia lämpimämmän sään mahdollisuudesta etenkin Keski- ja Kaakkois-Euroopan suunnalla. Lämpö ei vaikuttaisi lymyilevän kovin kaukana Suomestakaan, ja syyskuun alun sää saattaa olla normaalia lämpimämpi etenkin Etelä- ja Länsi-Suomen suunnalla.

  Euroopan keskivaiheilla poutaantuu – sateet suuntaavat Suomeen

  Kuluvalla viikolla, myös Suomen säähän vaikuttava, korkeapaine on vahvistumassa Euroopan keskivaiheille. Atlantin kostean lämpöiset ilmat ohjautuvat kohti Pohjois-Eurooppaa, ja Suomessa on sää on epävakaa. Iltapäivisin syntyy sadekuuroja, joiden yhteydessä myös ukkonen voi päästä jyrähtelemään. Viikon loppupuolella matalapaine vaikuttaisi asettavan reittinsä Suomen ylitse tuoden mukanaan myös yhtenäisemmän sateen alueita.

  Länsi-Euroopasta Keski-Euroopan yli itään työntyvän korkeapaineen alueen edellä kulkevat sateet voivat tulla hyvinki runsaina, ja paikoin Euroopan keskivaiheilla viikko on tavanomaista sateisempi selkeästi poutaantuvasta säästä huolimatta.

  Tulevan viikonvaihteen ja ensi viikon aikana ennusteissa vuorottelevat Suomen osalta sekä kosteat matala- että kuivemmat korkeapaineen alueet. Aika- ja aluekohtaisia muutoksia ilmenee ennusteissa vielä väistämättä, mitä pidemmälle päivissä tähyillään. Matalapaineiden sateet ovat tämän hetken ennusteessa vaikuttamassa eniten maan pohjoisosassa ja etenkin Lapissa ensi viikko enteilee normaalia sateisempaa säätä. Myös etelämpänä Suomessa sateita vaikuttaisi olevan liikkeellä, mutta mahdolliset korkeapainesään tuomat poutapäivät pitänevät viikon sademäärän lähempänä tavanomaista.

  Muuallakin Euroopassa 26. elokuuta alkavan viikon ennuste on vaihtelun viemää ja monin paikoin sateisuudeltaan lähemmäs tavanomainen. Matalapaineita on liikkeellä Euroopan yllä, mutta myös korkeapaineen alueita on mahdollisesti syntymässä. Matalapaineiden vaikutuksesta Lounais- ja Etelä-Euroopassa, sadetta kertynee yli alueen keskimääräisten määrien.

  Tämän hetken ennusteessa syyskuun alku on sateinen etenkin eteläisessä sekä läntisessä Euroopassa. Korkeapainevoittoinen sää voi mahdollisesti pitää itäisen ja lounaisen Euroopan säätä kuivempana. Suomeen ennuste tarjoaa tavanomaiseen taittavaa alkusyyskuuta, mutta tarkempaa tietoa syyssateiden intensiteetistä saadaan vielä toistaiseksi odotella.

  Päivitetty 20.8. 15.53

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 23.8.
  +20,7 °C
   
  Kylmin paikka 23.8.
  -0,3 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +24,0 °C
  17.8.
  Viime viikon kylmin paikka
  +2,7 °C
  16.8.
  Viime viikon sateisin paikka
  83,4 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +33,7 °C
  28.7.
  Viime kuun kylmin paikka
  -1,7 °C
  5.7.
  Viime kuun sateisin paikka
  93,4 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa