Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuumuus kurittaa Euroopassa

  Kesäkuun viimeinen viikko on Euroopassa mahdollisesti jopa ennätyksellisen kuuma. Saharan kuuma ilmamassa on nytkähtänyt liikkeelle päätyen Lounais- sekä Keski-Euroopan ylle. Päivälämpötilat kohoavat lounaassa jopa 45 asteen paikkeille ja Euroopan keskiosassakin hätyytellään 40 asteen lukemia. Laajalti edes öisin lämpötila ei laske alle 20 asteen. Viikon puolivälin jälkeen Keski- ja Etelä-Euroopassa kaikkein kuumimmat lämpötilat hellittävät hetkeksi, mutta palaavat jälleen viikonlopuksi. Alueella olevia ihmisiä kehotetaan pitämään huolta itsestään, toisistaan sekä lemmikeistään. Paahtavaa kuumuutta on turha lähteä vähättelemään.

  Suomessa kesäkuun lopussa vallitsee vilpoisempi kesäsää. Viikon puolivälissä lämmön ainakin Baltiaan nostava matalapaine kulkee Suomen eteläpuolelta. Jos tuon matalan reitti vielä nytkähtää pohjoisemmaksi, voi se paikoin lounaassa ja etelässä mahdollistaa helteen. Kuitenkin tämän jälkeen pohjoisenpuoleinen tuuli voimistuu ja sää hieman viilenee – viikkotasolla lämpötila onkin jäämässä alle keskimääräisen. Viikonvaihteessa on kuitenkin mahdollista, että Etelä-Eurooppaa kurittavasta kuumuudesta venyy erilleen toinenkin lämpimän ilman kieleke, joka saattaa vaikuttaa Suomessa jo selkeämmin. Vähintäänkin 20 asteen lämpötilat yleistyisivät maan keskivaiheilla ja etelässä helle olisi jälleen mahdollinen.

  Heinäkuun ensimmäisellä viikolla kuuma sää jatkuu Lounais-Euroopassa, mutta Keski-Euroopassa pohjoisen- ja luoteenpuoleiseksi kääntyvä ilmavirtaus tuo viilennyksen, mutta samalla tuo kuuma ilma painautuu Etelä-Euroopan ylle. Viikkotasolla sää Euroopan pohjois- ja itäosassa jää matalapaineiden ja niiden jälkipuolella voimistuvan luoteisen ilmavirtauksen vaikutuksesta ajankohtaan nähden normaalia kylmemmäksi.

  Tämän hetken ennusteen mukaan heinäkuun edetessä ilmavirtaus vaikuttaisi asettuvan Euroopan etelä- ja keskiosassa läntiseksi ja tavanomaista lämpimämpi sää vaikuttaisi pitävän pintansa monin paikoin. Pääosin pohjoisenpuoleisen virtauksen vaikutukseen jäävä pohjoisin Eurooppa on alttiimpi sään vaihteluille ja täten myös viileämmälle säälle, mutta paikka paikoin ennuste antaa häivähdyksen mahdollisuutta lämpimämmälle säälle.

  Kesä-heinäkuun vaihteessa lämpötila kohoaa keskimäärin etelässä ja maan keskivaiheilla 20...22, Lapin eteläosassa sekä idässä 18...22 ja Lapin pohjoisosassa 14...18 asteeseen.

  Suomessa heinäkuu alkamassa sateisena

  Kuluvalla viikolla korkeapaine pitää kuuman Keski-Euroopan myös kuivana. Sateet jäävät vähiin myös laajalti muuallakin Euroopassa, mutta paikoin itäisessä sekä läntisessä Euroopassa matalapaineet tuovat sen verran sadetta, että viikko on tavanomaista sateisemman puoleinen. Suomessa sää on epävakainen ja sateita saadaan pitkin viikkoa, mutta laajalti normaalia vähemmän. Viikon puolivälin runsaammat sateet kuitenkin tekevät itäisen Suomen viikosta sateiltaan tavanomaisen tai jopa hieman normaalia sateisemman.

  Heinäkuun alussa matalapaineita kulkee sateineen Pohjois-Euroopan ylitse ja heinäkuun ensimmäinen viikko on sateinen. Etenkin Suomen pohjoisosassa on edessä tavanomaista sateisempaa säätä. Sää on epävakaa etelämpänäkin Euroopassa, mutta ajoittain päällä oleva kuiva ilma pitää sateet Keski- ja Länsi-Euroopassa vähäisemmissä määrissä. Kuivassa Etelä-Euroopassa jo suhteellisen pienetkin sademäärät nostavat viikon sateisuuden tavanomaisiin lukemiin ja paikka paikoin sää on jopa hieman tavanomaista sateisempi.

  Heinäkuun puoliväliä kohti läntinen ilmavirtaus on vahvistumassa ja sää sateistumassa, mutta paikoin Euroopan pohjoisosassa sateet voivat mahdollisesti jäädä viikkotasolla jopa tavanomaista vähäisemmiksi. Suomessa heinäkuu on tyypillisesti kesäkuuta sateisempi, joten tämän hetken ennusteen perusteella ei voi vielä puhua poutaisen sään mahdollisuudesta.

  Heinäkuun tyypillinen sademäärä on rannikolla 40...55 mm, kaakossa ja etelässä 45...65 mm, Pohjanmaalla 65...80 mm, Keski-Suomessa 75...90 mm, Pohjois-Karjalasta Etelä-Lappiin 75...85 mm, Lapin länsiosassa 70...90 mm ja itäosassa 60...80 mm.

  Päivitetty 25.6. 18.22

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 25.6.
  +23,9 °C
   
  Kylmin paikka 25.6.
  +1,4 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +28,5 °C
  21.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  0,8 °C
  17.6.
  Viime viikon sateisin paikka
  66,6 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +27,8 °C
  21.5.
  Viime kuun kylmin paikka
  -11,7 °C
  5.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  114,0 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa