Paikanna

  Kuukausiennuste

  Meteorologi: Ei pysyvää talvea näkyvissä etelään – valkea joulu epävarma

  Tuore neljän viikon ennuste näyttää lauhalta alusta loppuun asti.

  – Vaihteleva, lauha ja sateinen sää jatkuu ennusteen mukaan loppuvuoden ja vielä ensi vuoden alkuunkin. Etelässä ei ole pysyvän talven merkkejä, välillä tulee lunta ja välillä lumi sulaa pois. Tällä hetkellä valkea joulu on epävarma etelässä ja maan keskiosankin osalta aika näyttää. Sielläkin sateet ovat välillä lunta ja välillä vettä. Varminta valkea joulu on pohjoisessa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Lämpötilat sahaavat ja käyvät tällä viikolla ajoittain plusasteilla Lapissa asti. Lämpötilat ovatkin kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla Suomessa 2–3 astetta keskimääräistä korkeampia, ensi viikolla jopa 4–5 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Neljän viikon kartat ovat keltapunaisia lähes koko Euroopassa merkkinä ajankohtaan nähden lämpimästä säästä.

  – Islannin lähellä oleva matalapaine on voimakas ja Venäjän päällä on puolestaan korkeapaine. Yhdessä nämä muodostavat imurin, joka vetää lämmintä ilmaa etelästä koko Eurooppaan, kertoo Joanna Rinne.

  Suomessa käytössä olevan vuosien 1980–2010 säävertailukauden mukaan joulukuun puolivälissä vuorokauden ylin lämpötila on pakkasella lähes koko maassa aivan etelä- ja lounaisrannikkoa sekä saaristoa lukuun ottamatta. Maan eteläosassa tilastojen mukaan päivän ylin lämpötila on tähän aikaan joulukuussa keskimäärin 0–4 pakkasasteessa, maan keskiosassa 2–6 pakkasasteessa ja pohjoisessa 4–10 pakkasasteessa.

  Suomi matalapaineiden reitillä

  Suomen osalta loppuvuosi on kuukausiennusteessa tavanomaista joulukuuta sateisempi tai sademäärät ovat ajankohdan keskimääräisten lukemien tuntumassa.

  – Atlantilta tulee kosteutta, joka leviää sateina Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan. Suomen yli liikkuu jatkossakin matalapaineita sateineen. Aivan etelässä sateet tulevat siis vuoroin vetenä, vuoroin lumena. Maan keskiosassa sataa enimmäkseen lunta, mutta sielläkin olomuoto on ajoittain vettä. Pohjoisessa sateet ovat lunta, sanoo Joanna Rinne.

  Tällä viikolla laajempia sateisia alueita kulkee Länsi-Euroopasta kohti Pohjoismaita sekä Välimeren itäosassa. Kuukauden loppupuoliskolle itäiseen ja keskiseen Eurooppaan ennustetaan keskimääräistä vähempiä sateita.

  Päivitetty 10.12. 13.17

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 14.12.
  +5,6 °C
   
  Sateisin paikka 14.12.
  18,5 mm
   
  Kylmin paikka 14.12.
  Kilpisjärvi Saana
  -8,2 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  29,7 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +8,4 °C
  4.12.
  Viime viikon kylmin paikka
  -23,1 °C
  9.12.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  134,4 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  Helsingin majakka
  +11,1 °C
  14.11.
  Viime kuun kylmin paikka
  -30,9 °C
  10.11.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa