Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Sateita niin vetenä kuin lumenakin – joko talvi on pian alkamassa osassa maata?

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennuste ennakoi Suomeen melko sateista matalapainesäätä lokakuun lopuksi ja marraskuun alkuun. Osassa maata säässä on vähitellen jo talven tuntua, kun sateita tulee ajoittain lumena.

  – Käytännössä tämä tarkoittaa, että sää on meillä sateista ja vaihtelevaa. Lämpötilat ovat ennusteen mukaan aluksi vuodenajan keskiarvon tasolla tai jopa sen yläpuolella, mutta kuunvaihteen tienoilla Lappiin näyttäisi leviävän pohjoisesta vuodenaikaan nähden kylmää ilmaa. Lapin pohjoisosaan voikin kuunvaihteessa olla odotettavissa jo varsin talvista säätä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Jo 11. lokakuuta alkaneen viikon ennusteissa on lumisateita etenkin pohjoiseen Suomeen. Öisiä pakkasia voi olla ajoittain selkeillä alueilla koko maassa.

  Vettä, lunta ja tuulta

  Koululaisten syyslomakausi on alkanut. Lokakuun 11. päivä alkaneella viikolla syyslomia vietetään esimerkiksi Turussa.

  Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia. Idässä on mahdollisesti hieman keskimääräistä lämpimämpää, osassa Lappia hieman tavanomaista viileämpää.

  Viikko on keskimääräistä sateisempi koko maassa. Sateita tuleekin päivittäin jossain päin maata, vaikka aurinkoakin nähdään ajoittain.

  – Matalapaineiden alueiden reitti kulkee suoraan Suomen yli. Torstaista sunnuntaihin Suomen säätä hallitsee laaja matalapaineen keskus, joka tuo meille kaksi erillistä matalapaineen osakeskusta. Se tarkoittaa käytännössä pilvistä ja sateista säätä. Myös tuuli saattaa voimistua jopa myrskylukemiin matalapaineiden ylityksien aikana, Joanna Rinne sanoo.

  Ennusteissa näkyy tällä viikolla niin vesi- kuin lumisateitakin.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan sateet tulevat Pohjois-Lapissa pääosin lumena. Etelä- ja Keski-Lapissa, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla sateet tulevat näillä näkymin osin lumena, osin vetenä. Muualla maassa sateet tulevat täysin vetenä. Lunta voi kolmen vuorokauden aikana kertyä osaan Lappia paikoin jopa yli 30 senttimetriä, Joanna Rinne toteaa tiistaina 12. lokakuuta tehdyn ennusteen perusteella.

  Päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa tällä viikolla enimmäkseen 6–9 astetta ja Lapissa −1 ja 4 asteen välillä. Öisiä pakkasia voi viikon mittaan olla koko maassa, etenkin Lapissa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa lokakuun puolivälin tienoilla maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 2–6 astetta, osassa pohjoista Lappia 0–2 astetta.

  Muualla Euroopassa 11. lokakuuta alkanut viikko on kuukausiennusteen mukaan laajalti keskimääräistä viileämpi. Osassa Espanjaa ja Isoa-Britanniaa sekä Portugalissa on hieman ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää. Eteläisessä ja keskisessä Euroopassa on laajalti vuodenaikaan nähden kuivaa, mutta Kaakkois-Euroopassa sateita tulee tavanomaista enemmän.

  Millaisina koululaisten syyslomasäät jatkuvat?

  Lokakuun 18. päivä alkavalla viikolla koulujen syyslomia vietetään muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

  Näyttää siltä, että matalapainevoittoinen ja sateinen sää jatkuu Suomessa myös 18. lokakuuta alkavalla viikolla. Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat edelleen ajankohdan tavanomaisia lukemia suurempia. Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on 1–3 astetta keskimääräistä korkeampi, Lapissa lähellä keskimääräistä.

  – Viikko on kokonaisuutena etenkin Suomen eteläpuoliskolla vuodenaikaan nähden lämmin. Sää jatkuu pilvisenä ja sateisena, mutta lämpenee tämän hetken ennusteiden mukaan maan etelä- ja keskiosassa. Lapissa ei tapahdu suuria muutoksia päivälämpötiloissa edellisen viikon lukemiin verrattuna. Pohjois-Lapin sateet tulevat yhä voittopuolisesti lumena, Joanna Rinne ennustaa.

  Kuukausiennusteen mukaan Pohjois-Euroopassa on 18. lokakuuta alkavalla viikolla vuodenajan keskiarvoa sateisempaa, Euroopan eteläpuoliskolla puolestaan vuodenaikaan nähden kuivaa. Viikko on keskimääräistä lämpimämpi Länsi-Euroopasta Pohjois-Eurooppaan. Italian ja Kaakkois-Euroopan suunnalla puolestaan on vuodenaikaan nähden viileää.

  Lokakuun 25. ja marraskuun 1. päivä alkaville viikoille kuukausiennuste näyttää Suomeen tällä hetkellä laajalti keskimääräisiä lämpötiloja, mutta osaan Lappia mahdollisesti hieman keskimääräistä viileämpää. Lokakuun 25. päivä alkavalla viikolla koululaisten syyslomia vietetään muun muassa Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Mikkelissä ja Oulussa.

  – Näyttää mahdolliselta, että ainakin osaan Lappia leviää pohjoisesta vuodenaikaan nähden kylmää ilmaa. Sää jatkuu Suomessa ja Pohjois-Euroopassa keskimääräistä sateisempana, Euroopan eteläpuoliskolla on tavanomaista kuivempaa. Valtaosassa Eurooppaa on vuodenaikaan nähden lämmintä, tosin Kaakkois-Euroopan keskimääräistä viileämpi sää jatkuu, Joanna Rinne toteaa.

  Milloin talvi alkaa?

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen talvi alkaa pohjoisessa Lapissa keskimäärin lokakuun puolivälin ympäristössä. Etelässä terminen talvi alkaa keskimäärin marraskuun lopun tai joulukuun alun aikana. Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.

  – Uuden kuukausiennusteen perusteella talvi etenee Lapissa ajallaan, pohjoisessa Lapissa viikkojen keskilämpötilat ovat jopa vuodenaikaan nähden kylmiä. Muualla maassa viikkojen keskilämpötilat ovat kuukausiennusteessa vähintään keskiarvoisia, joten Pohjois-Karjalan ja Kainuun tuntumassa, jossa terminen talvi keskimääräisesti alkaa tämän kuukausiennustejakson aikana, talvi tuskin tulee tämän hetken ennusteen mukaan ainakaan etuajassa, Joanna Rinne pohtii.

  Viime talvena 2020–2021 terminen talvi alkoi pohjoisessa Lapissa aikaisimmillaan 14. lokakuuta, etelässä myöhäisimmillään 3. tammikuuta.

  Päivitetty 12.10. 17.38

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 18.10.
  +8,9 °C
   
  Sateisin paikka 18.10.
  3,0 mm
   
  Kylmin paikka 18.10.
  Kilpisjärvi Saana
  -8,4 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +12,6 °C
  11.10.
  Viime viikon sateisin paikka
  84,1 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -9,5 °C
  14.10.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +22,8 °C
  9.9.
  Viime kuun sateisin paikka
  83,9 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -6,8 °C
  22.9.

  Päivitetty 19.10. 09.29

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa