Paikanna

  Kuukausiennuste

  Revontulisäät Lapin lomalaisille

  Kuukausiennusteen lämpötilakartat ovat hehkuneet punaista jo viikkojen ajan. Se on näkynyt myös käytännön elämässä: suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa maa on täysin lumeton.

  Tällä viikolla, suomalaisten toisella hiihtolomaviikolla, kartan punainen väri on maltillisempaa: maan etelä- ja keskiosassa lämpötila on kuukausiennusteen mukaan jonkin verran vuodenajan keskiarvoa korkeampi ja Lapissa lämpötilat ovat keskiarvon tasolla, jopa sitä matalampia.

  Helmikuun lopulla keskimääräinen lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa päivisin 0...-5 astetta, öisin -5...-10 asteen tienoilla. Pohjoisessa pakkasta on tähän aikaan yleensä päivisin 5...10 ja öisin 10...20 astetta.

  Lapissa on odotettavissa tällä viikolla useita kylmiä, kirkkaita pakkasöitä, otollisia esimerkiksi revontulien tarkkailulle!

  Valtaosassa Eurooppaa lämpötilat ovat edelleen vuodenajan keskiarvojen yläpuolella.

  Ensi viikolla kylmin ilma poistuu kuukausiennusteen mukaan Pohjois-Suomen yltä ja lämpötila palaa jonkin verran vuodenajan keskiarvon lämpimälle puolelle. Itäisimmän Euroopan yllä ero keskiarvoon nähden on erityisen suuri, mutta muuallakin Euroopassa lämpötilat ovat enimmäkseen keskiarvoisia tai sitä lämpimämpiä.

  Seuraavat kaksi viikkoa eivät tuo merkittävää muutosta: vuodenaikaan nähden lämpimät lämpötilat jatkuvat toistaiseksi sekä Suomessa että koko Euroopassa.

  Sateet siirtyvät Keski- ja Etelä-Eurooppaan

  Tällä viikolla Pohjois-Suomen ylle vahvistuu korkeapaine ja sateet työntyvät sen eteläpuolelle. Suomessa sateet jäävät jonkin verran vuodenajan keskiarvoa vähäisemmiksi, Keski-Euroopassa ja jopa Etelä-Ruotsissa ja Baltiassa niitä tulee vuodenaikaan nähden runsaasti. Välimeren alueella on ajankohdan keskiarvoon nähden kuivaa.

  Ensi viikko eli maaliskuun ensimmäinen viikko on keskimääräistä sateisempi lähes koko Euroopassa. Sateet ovat erityisen runsaita pohjoisella Iberian niemimaalla, Brittein saarilla, Ranskassa ja Benelux-maissa sekä Adrianmeren ympäristön maissa.

  Seuraavilla viikoilla kuukausiennusteen värimaailma on selvästi maltillisempi: poikkeamat keskiarvoon eivät ole suuria ja painottuvat Euroopassa pikemmin keskiarvon kuivalle kuin sateiselle puolelle.

  Ison mittakaavan ilmavirtauksien puolesta kuukausiennuste on jaettavissa kahteen jaksoon: tällä ja ensi viikolla korkeapaine työntää suurimmat sateet pois Suomesta Keski-Eurooppaan ja pitää lämpötilan lähempänä vuodenajan keskiarvoa kuin suurimman osan tätä talvea, kahdella jälkimmäisellä viikolla palataan Suomessakin voimakkaan länsivirtauksen ja lauhan, sateisen sään piiriin.

  Päivitetty 25.2. 11.45

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 28.2.
  2,6 mm
   
  Lämpimin paikka 28.2.
  +1,7 °C
   
  Kylmin paikka 28.2.
  -28,5 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  38,5 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +9,0 °C
  17.2.
  Viime viikon kylmin paikka
  -31,5 °C
  20.2.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +9,2 °C
  21.1.
  Viime kuun sateisin paikka
  30,3 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -38,8 °C
  27.1.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa