Paikanna

  Kuukausiennuste

  Elokuun kuukausiennuste: Tältä näyttää loppukesän sää!

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen perusteella elokuulle on odotettavissa kesäistä lämpöä, vaikka 2. elokuuta alkavalla viikolla sää onkin matalapainevoittoista ja epävakaista suuressa osassa Eurooppaa.

  – Elokuun 9. päivä alkavasta viikosta alkaen on kuitenkin merkkejä korkeapaineesta, etenkin Pohjois-Suomessa sekä Pohjois-Norjassa. Kuukausiennusteen yleiskuva onkin, että kesä ei ole vielä ohi – sateisen elokuun alun jälkeen on edessä paluu lämpimämpään ja aurinkoisempaan kesäsäähän. Lämpöä riittää ennusteen mukaan jopa elokuun loppuun asti, toteaa Forecan meteorologi Kristian Roine.

  Alkuun tavanomaista viileämpää – sateet paikoin runsaita

  Vielä 2. elokuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa sekä Keski- ja Pohjois-Euroopassa yleisesti ottaen ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpi. Suomessa poikkeama tavanomaista viileämpään suuntaan on laajalti 1–3 astetta, Ranskassa ja Saksassa paikoin jopa 3–6 astetta.

  Sateiden osalta kuukausiennuste näyttää Suomen itäpuoliskolle tälle viikolle tavanomaista enemmän sateita.

  – Viikon sademäärissä näkyy selvästi tiistain idän kaatosade. Myös loppuviikolla ja ensi viikon alussa on tiedossa lisää sateita, Kristian Roine sanoo.

  Keskiviikkona 4. elokuuta sataa vielä reilusti Pohjois-Suomen itäosassa. Itä-Lapin sateissa lämpötilat jäävät vain 5 ja 10 asteen välille, kun taas etelän ja lännen aurinkoisilla alueilla ollaan 20 asteessa.

  Torstaina ja perjantaina Suomi kuuluu korkeapaineeseen. Sää on lähes koko maassa poutaista. Suomeen virtaa etelästä lämpimämpää ilmaa niin, että torstaina lämpötila on 20 asteen tuntumassa, perjantaina 20 astetta ylittyy suuressa osassa maata, mukaan lukien Lapissa.

  Viikonlopun aikana tulossa on matalapaine sateineen sekä sadekuuroja, mutta osassa maata aurinkoisilla alueilla lämpötilat kipuavat 20–23 asteen lukemiin, paikoin jopa 25 astetta voi olla lähellä.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa heinä–elokuun vaihteessa maan eteläosassa 20–24 astetta, maan keskiosassa 20–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 18–22 astetta, pohjoisessa Lapissa 14–18 astetta.

  Muun Euroopan osalta 2. elokuuta alkavalla viikolla on tavanomaista lämpimämpää itäisellä Välimerellä Kreikan ja Turkin suunnalla sekä Venäjällä. Esimerkiksi Kreikassa mittaillaan jopa 40–45 asteen lukemia.

  Keski-Euroopassa on normaalia sateisempaa. Välimeren itäosassa sekä Venäjällä on puolestaan tavanomaista kuivempaa.

  Muutos säähän – Suomeen tavanomaista lämpimämpää

  Elokuun 9. päivä alkavalla viikolla ennusteissa näkyy muutosta Suomen säähän. Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

  – Skandinaviassa sekä Suomessa on edessä lämpenevää ja selvästi keskiarvoa korkeampia lukemia, etenkin Pohjois-Lapissa sekä Pohjois-Norjassa. Keski- ja Itä-Euroopassa on edelleen tavanomaista viileämpää. Suurin poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on Venäjän keskiosassa, Kristian Roine toteaa.

  Sateiden osalta Pohjois-Suomessa alkaa näkyä käänne kohti kuivempaa säätä, muualla maassa sademäärät ovat lähellä normaalilukemia.

  Euroopan länsipuoliskolla Ranskassa, Espanjassa ja Alpeilla sää muuttuu kuivemmaksi, Itä-Euroopassa on sateista.

  Miltä näyttää elokuun loppupuolisko?

  Elokuun 16. päivä alkavalla viikolla tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan Pohjois-Euroopassa. Suomessa viikon keskilämpötila olisi edelleen 1–3 astetta keskimääräistä korkeampi.

  – Fennoskandiassa, Pohjanmerellä sekä Britteinsaarilla viikon keskilämpötila on useita asteita normaalia korkeampi. Muualla Euroopassa sekä Venäjällä lämpötilat ovat ennusteen mukaan hyvin lähellä tavanomaisia lukemia.

  Sademäärien osalta kuukausiennuste näyttää 16. elokuuta alkavalle viikolle lähes koko Eurooppaan ajankohdan tavanomaisia sademääriä, ainoastaan Fennoskandiassa näkyy merkkejä kuivemmasta säästä. Suomessa viikon sademäärät ovat keskimääräisiä tai keskimääräistä pienempiä.

  Elokuun loppuun 23. elokuuta alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää, että Skandinavia olisi edelleen normaalia lämpimämpi.

  – Ennusteessa on hyvin selvä lämmin alue Britteinsaarilta Norjaan ja Ruotsiin. Suomen osalta tavanomaista lämpimämpää säätä riittäisi Lappiin, muualla maassa mennään kohti ajankohdan tavanomaisia lukemia, sanoo Kristian Roine.

  Elokuun 23. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan Suomessa laajalti normaalia vähäsateisempi.

  – Välimerellä sää on mahdollisesti muuttumassa sateisemmaksi. Tämä tarkoittaisi, että kovimmat helteet esimerkiksi Kreikassa helpottaisivat.

  Päivitetty 3.8. 16.29

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 2.8.
  33,0 mm
   
  Lämpimin paikka 2.8.
  +23,4 °C
   
  Kylmin paikka 2.8.
  Kilpisjärvi Saana
  -0,2 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  58,0 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +32,3 °C
  27.7.
  Viime viikon kylmin paikka
  -0,2 °C
  30.7.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +34,0 °C
  15.7.
  Viime kuun sateisin paikka
  91,6 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -1,2 °C
  20.7.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa