Nurmijärvi

Näytä sijainti kartalla

Kuukausiennuste

Viileää syyssäätä lämpimän kesän vastapainoksi

Päivitetty 25.9. 22.15

Lämpimiä värejä kuukausiennustekartalla on katseltu lähes koko kesä ja pitkälle syksyäkin, nyt ennuste tarjoaa meille sinisiä sävyjä vastapainoksi.

Tämä ja ensi viikko ovat ennusteen mukaan lähes koko Euroopassa, Suomi mukaan lukien, keskimääräistä viileämpiä. Hyppäys vuodenajan keskiarvoa lämpimämmästä säästä keskiarvoa kylmempään säähän tuntuu suurelta; korkeimmillaan lähes kahdenkympin yölämpötilasta siirryttiin kertarysäyksellä yöpakkasiin.

Keskimääräistä lämpimämpää säätä löytyy näiden kahden viikon aikana ainoastaan Lounais-Euroopasta eli Portugalista, Espanjasta ja Etelä-Ranskasta.

Ennusteen kaksi jälkimmäistä viikkoa eli 8.10. alkava viikko ja 15.10. alkava viikko kuluvat Suomessa keskiarvolämpötiloissa, Keski-Euroopassa tapahtuu loppua kohden jopa pientä lämpenemistä.

Tähän vuodenaikaan keskiarvolämpötilat valuvat pikkuhiljaa alaspäin auringonsäteilyn vähentyessä. Keskiarvoon nähden viileät lämpötilat ennusteen alussa ja keskiarvolämpötilat ennusteen lopussa voivat tarkoittaa jopa sitä, että suurta muutosta lämpötiloihin ei kuukauden kuluessa ole luvassa.

Kannattaa silti huomioida, että kokonaisen viikon keskilämpötila voi muodostua niin monella eri tavalla, esimerkiksi lyhyt hyvin kylmä pätkä viikon aikana tai hieman viileä sää koko viikon ajan näyttävät viikkokeskiarvossa aivan samalta. Aika näyttää, miltä lämpötila yksittäisten päivien tasolla näyttää.

Kuukausiennuste jakautuu kahden viikon pareihin

Kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla sää on Suomessa joko runsassateinen tai sateiden suhteen vuodenajan keskiarvossa riippuen siitä, missäpäin Suomea ollaan. Yleisesti runsaat sateet painottuvat Pohjois- ja Itä-Eurooppaan, kun taas Keski- ja Länsi-Euroopassa on hyvinkin kuivaa.

Ensi viikolla sateiden painottumisalueet säilyvät, mutta värit menettävät kirkkauttaan ja alueet laajuuttaan, eli ennusteen mukaan poikkeamat keskiarvosta eivät ole aivan yhtä suuria.

Ennusteen kahdella jälkimmäisellä viikolla runsaiden sateiden painottumisalueet muuttuvat, kuten suuren mittakaavan lämpötilapainotuksetkin muuttuivat. Nyt runsaat sateet löytyvät mantereen Atlantin-puoleiselta sivulta sekä Välimeren tuntumasta ja täällä Suomessa, kuten suuressa osassa Keski-Eurooppaa, sademäärät pysyvät keskiarvon lähettyvillä.

Kuten aina, syyt siihen, että ennusteen viikot 1 ja 2 ja toisaalta 3 ja 4 ovat sekä lämpötilassa että sateissa keskenään samankaltaisia, löytyvät suursäätilasta. Kahdella ensimmäisellä viikolla Britteinsaarten päällä sijaitsee voimakas matalapaineen keskus, joka kiidättää suhteellisen viileää ilmamassaa suureen osaan Eurooppaa Pohjois-Atlantilta. Suomeen leviää lisäksi ilmaa suoraan pohjoisesta.

Jälkimmäisillä viikoilla suursäätila palautuu keskiarvoiseksi eli Azorien seuduilla sijaitsee ns. Azorien korkeapaine ja Islannin tietämillä laaja matalapaineen keskus. Tämä asetelma pitkäaikaisissa matala- ja korkeapaineissa on Euroopassa ja sen länsipuolella tilastojen mukaan kaikista yleisin. Meillä Suomessa viikon keskiarvoinen ilmavirtaus on melko heikko ja suunnaltaan lounainen.

Päivitetty 25.9. 22.15Copyright © Foreca Oy