Korkeapaine tuo idästä aurinkoista säätä – helteinen sää valtaa alaa ensi viikolla
Lämpö jatkuu osassa maata pitkälle elokuuhun – tältä näyttää tuorein kuukausiennuste!
Pariisin kesäolympialaiset kisataan tilastollisesti vuoden kuumimpana aikana – tältä näyttää pitkä ennuste alueelle
Elo–lokakuun pitkä ennuste: Euroopassa selvä jako etelän ja pohjoisen välillä
Mainos latautuu…
Korkeapaine tuo idästä aurinkoista säätä – helteinen sää valtaa alaa ensi viikolla
Lämpö jatkuu osassa maata pitkälle elokuuhun – tältä näyttää tuorein kuukausiennuste!
Pariisin kesäolympialaiset kisataan tilastollisesti vuoden kuumimpana aikana – tältä näyttää pitkä ennuste alueelle
Elo–lokakuun pitkä ennuste: Euroopassa selvä jako etelän ja pohjoisen välillä

Lämpö jatkuu osassa maata pitkälle elokuuhun – tältä näyttää tuorein kuukausiennuste!

Syksyä kohti valoisa aika lyhenee.
Loppukesälle riittää vielä lämpöä. Kuva: Juhani Peltonen, Kaarina, 29.8.2023

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 17.7. uuden kuukausiennusteen, jonka perusteella heinäkuun loppua ja elokuun alkua kohti mennään osassa maata keskimääräistä lämpimämmässä säässä. Helpotusta Kaakkois-Eurooppaa piinaaviin helteisiin on odotettavissa ensi viikon puolella.

Heinäkuun alkupuoliskolla sää on ollut vaihtelevan sateinen, ja lämpötilojen suhteen ollaan pysytty pääosin tavanomaisissa heinäkuun alun lukemissa. Hellepäiviä on ehtinyt heinäkuussa kertyä tähän mennessä 10 kappaletta, ja lisää on luvassa.

Heinäkuun kolmannen viikon loppua kohti edetään epävakaisessa säässä, mutta viikonvaihteessa sää on muuttumassa yleiskuvaltaan poutaisempaan suuntaan.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 17.7.2024)
Viikko Ennuste Sään ennustettavuus
22.–28.7. (Viikko 30) Viikko on maan länsi- ja pohjoisosassa 1-3 astetta, Pohjois-Lapissa 3-6 astetta tavanomaista lämpimämpi. Maan pohjoisosassa sademäärä on tavallista pienempi. Hyvä
29.7.–4.8. (Viikko 31) Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista, osassa Lappia 1-2 astetta lämpimämpi. Sademäärä on tavanomainen. Kohtalainen
5.–11.8. (Viikko 32) Hieman tavanomaista lämpimämpää, etenkin pohjoisessa. Sademäärissä ei ole suuria poikkeamia. Heikko
12.-18.8. (Viikko 33) Lämpötilat hieman tavanomaista korkeampia. Heikko

Heinäkuun 22. päivä alkava viikko: Idästä vahvistuu korkeapaine ja helteet yleistyvät

Viikon vaihtuessa sää muuttuu aurinkoisempaan suuntaan korkeapaineen vahvistuessa idästä maan pohjoisosaan. Alkuviikolla yksittäiset sadekuurot ovat yhä mahdollisia, lähinnä maan etelä- ja länsiosassa. Loppuviikkoa kohti mentäessä ei suuria muutoksia ole näköpiirissä, mutta sateiden tarkempaan sijaintiin liittyy jo enemmän epävarmuutta.

Kuukausiennusteessa tämä näkyy maan pohjoisosassa tavanomaista vähäsateisempana säänä. Lapissa viikon sademäärän ennustetaan olevan paikoin jopa 10–30 mm keskimääräistä pienempi. Muualla maassa sademäärät ovat joko lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista suurempia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sää jatkuu myös kesäisen lämpimänä helteiden yleistyessä. Kaakosta pääsee virtaamaan lämmintä ilmaa Suomeen, ja aurinkoisilla alueilla lämpötila kohoaa päivisin hellerajan tuntumaan tai paikoin sen yläpuolelle. Kuurosateet viilentävät lämpötiloja paikallisesti. Yleisesti ottaen viikko on maan länsi- ja pohjoisosassa 1–3 astetta, Pohjois-Lapissa jopa 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpi. Etelässä ja idässä viikon keskilämpötila jää lähelle tavanomaista.

Yötön yö on päättynyt jo osassa Lappia. Kilpisjärvellä aurinko laskee 22. päivä, Nuorgamissa vasta 29. heinäkuuta.

Katso videolta lämpötilojen kuukausiennuste!

Suomen koillispuolella vallitsevan korkeapaineen sekä viikon aikana Euroopan lounaispuolella vahvistuvan korkeapaineen selänteen välistä pääsee virtaamaan viileämpää ilmaa Keski-Euroopan halki ulottuen osin Balkanin niemimaalle asti. Kuukausiennusteesta tämä käy ilmi 1–3 astetta viileämmissä viikon keskilämpötiloissa suuressa osassa Eurooppaa.

Aivan eteläisimpään Eurooppaan tämä viileä tuulahdus ei ulotu, vaan viikko on Välimeren rannikolla sekä laajemmin Iberian niemimaalla ja Turkissa 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Espanjassa, Portugalissa ja Turkissa 40 asteen ylitykset ovat mahdollisia, muualla Etelä-Euroopassa vuorokauden ylimmät lämpötilat ovat enimmäkseen 30 asteen molemmin puolin.

Pariisin kesäolympialaiset alkavat perjantaina 26. heinäkuuta, ja jatkuvat elokuun 11. päivään asti. Heinäkuun loppu on Keski-Euroopassa tilastollisesti vuoden kuuminta aikaa, mutta ennusteen mukaan kilpailun alkupuoliskolla voitaisiin välttyä kaikista tukalimmalta kuumuudelta. Ajoittaiset sateet ovat myös kilpailualueella mahdollisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue lisää: Pariisin kesäolympialaiset kisataan tilastollisesti vuoden kuumimpana aikana – tältä näyttää pitkä ennuste alueelle

Viileämpien ilmamassojen mukana kulkeutuu myös tavanomaista sateisempaa säätä laajalti eteläisestä Skandinaviasta Kaakkois-Eurooppaan ulottuvalle alueelle. Lounais- ja Länsi-Euroopassa korkeapaine pitää sään hieman keskimääräistä vähäsateisempana.

Heinäkuun 29. päivä alkava viikko: Lämpötilojen ja sateiden suhteen vaihtelevaa

Suomessa viikon keskilämpötila jää suuressa osassa maata tavanomaisiin heinä–elokuun vaihteen lukemiin. Osassa Lappia kuitenkin hieman tavanomaista lämpimämpi sää näyttää jatkuvan poikkeaman ollessa 1–2 astetta lämpimämpään suuntaan. Tavanomaista viileämmän sään alue lymyää Suomen eteläpuolella.

Sademäärissä poikkeamat ovat koko maassa melko pieniä, Lapissa hieman vähäsateisempaan suuntaan ja etelässä sateisempaan suuntaan, joten asetelma muistuttaa hyvin paljolti edeltävää viikkoa.

Katso videolta sateiden kuukausiennuste!

Euroopassa hieman tavanomaista viileämpi sää näyttäisi saavan jatkoa. Keskilämpötilat poikkeavat yleisesti ottaen 0–2 astetta viileämpään suuntaan. Etelä-Euroopassa sen sijaan viikon keskilämpötila jää lähemmäs tavanomaista tai hieman tavanomaista lämpimämmälle puolelle. Lämpimin poikkeama on edelleen Iberian niemimaalla ja Välimeren ympäristössä.

Länsi- ja Etelä-Euroopassa sademäärät näyttävät jäävän hieman tavanomaista pienemmiksi. Itä- ja Pohjois-Euroopassa sademäärät ovat lähellä tavanomaista, mutta Etelä-Suomen kanssa samoilla leveysasteilla hieman tavanomaista sateisemman sään mahdollisuus on kohonnut.

Elokuun 5. ja 12. päivä alkavat viikot: 

Elokuun ensimmäisellä ja toisella kokonaisella viikolla keskilämpötilat poikkeavat Suomessa tavanomaista lämpimämpään suuntaan, erityisesti Lapissa. Etelämpänä jäädään lähemmäs tavanomaisia elokuun alkupuoliskon keskilämpötiloja.

Elokuun alkupuolella tyypillisesti vuorokauden ylin lämpötila on etelässä yhä hieman 20 asteen yläpuolella, maan keski- ja pohjoisosassa 20 asteen molemmin puolin ja Pohjois-Lapissa 15 asteen vaiheilla. Elokuussa hallaöiden mahdollisuus kasvaa, ja elokuisin niitä on tavallisesti muutaman yön verran vuosittain.

Lue lisää: Mikä on hallan ja yöpakkasen ero?

Ilmastollisella vertailukaudella 1991–2020 terminen syksy alkaa Kilpisjärvellä jo elokuun puolivälin aikoihin, muualla Pohjois-Lapissa vasta elo–syyskuun vaihteessa. Termisellä syksyllä tarkoitetaan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin 0 ja +10 asteen välille.

Sademäärien suhteen ennustettavuus heikkenee selvästi. Elokuun 5. päivä alkavalla viikolla hieman tavanomaista sateisemman sään mahdollisuus on kohonnut paikoin Pohjois-Euroopassa.

Etelä-Euroopassa tavanomaista lämpimämpi sää näyttää jatkuvan elokuun alkupuolella, ja sademäärät jäävät mahdollisesti hieman keskimääräistä pienemmiksi. Keski-Euroopassa poikkeamat sekä lämpötilojen että sademäärien suhteen ovat ennusteen loppupuoliskolla pieniä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Tavallista lämpimämpi viikko voi olla esimerkiksi tasaisen lämmin tai sisältää lyhyen hyvin lämpimän sään jakson. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Suomen sää elokuussa tilastojen mukaan
 

Julkaistu 18.7.2024 klo 15.06

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 19.7.
+24,7 °C
 
Sateisin paikka 19.7.
37,0 mm
 
Kylmin paikka 19.7.
+10,3 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
48,2 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+27,2 °C
13.7.
Viime viikon kylmin paikka
+3,0 °C
14.7.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+31,4 °C
28.6.
Viime kuun sateisin paikka
135,9 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-0,7 °C
5.6.

Päivitetty 20.07. 09.08

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa