Tuore kuukausiennuste: Säässä iso käänne ennen joulua – lumipeite ohenemassa näillä alueilla

Suojasää sulatti lumet lintujen ruokailupaikan päältä joulupäivänä.
Ennusteissa näkyy osaan maata ajoittaista suojasäätä tämän viikon edetessä ja ensi viikolla. Arkistokuva: Foreca

Uusi kuukausiennuste näyttää, että kovin kylmyys on vähitellen hellittämässä ennen joulua ja uuttavuotta, mutta tammikuussa voi jälleen olla keskimääräistä kylmempiä lämpötiloja. Tämän viikon alkupuolella lumisateita tulee siellä täällä, mutta viikonlopulle päivittäisennusteissa näkyy osaan maata jopa plusasteita ja vesisateita. Tämän hetken ennusteen mukaan lumipeite voi ohentua lauhtumisen myötä etenkin paikoin etelässä ja lännessä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 10. joulukuuta. Sen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempiä. Päivittäisennusteiden mukaan viikko jakaantuu kuitenkin kylmempään alkuviikkoon ja lauhempaan loppuviikkoon.

– Kuukausiennusteen alussa näkyy vielä meneillään oleva pakkasjakso, mutta loppuviikolla ja ensi viikolla voimistuva läntinen ilmavirtaus tuo mukanaan lauhtuvaa säätä. Lauhtumisen myötä lunta tulee todennäköisesti olemaan joulun alla vähänlaisesti etelärannikolla sekä Lounais-Suomessa, mutta kuten tavallista, tilanne voi muuttua nopeasti, yksittäinenkin matalapaine riittää tuomaan lunta jouluksi. Joulun jälkeen näkyy merkkejä uudesta kylmenemisestä. On siis mahdollista, että uuttavuotta vietetään selvästi talvisemmassa säässä, toteaa Forecan päämeteorologi Kristian Roine.

Joulua kohti mennään siis vaihtelevassa säässä.

– Tämän viikon viikonlopun lauhtumisen myötä lumipeite ohenee maan etelä- ja länsiosassa. Toisaalta idässä ja pohjoisessa matalapaineet satavat pääasiassa lunta, joten siellä lumipeite jatkaa vahvistumista ensi viikolla, Kristian Roine kertoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 10.12.2023)
Viikko Ennuste Sään ennustettavuus

11.–17.12.

(Viikko 50)

Viikon keskilämpötilat ovat 1–4 astetta tavanomaista kylmempiä, mutta sää on lauhtumassa loppuviikolla. Maan itäosassa on merkkejä keskimääräistä suuremmista sademääristä, kun taas lännessä ja pohjoisessa sataa paikoin tavanomaista vähemmän. Loppuviikolla sateita voi tulla myös vetenä osassa maata. Hyvä

18.–24.12.

(Viikko 51)

Pakkaset hellittävät, mutta sää on vielä hieman keskimääräistä kylmempää. Sademäärät ovat tavanomaisia. Kohtalainen

25.–31.12.

(Viikko 52)

Viikko on hieman keskimääräistä sateisempi. Lämpötilat ovat tavanomaisissa lukemissa. Heikko

1.–7.1.

(Viikko 1)

Sää kylmenee uudelleen. Sademäärät ovat vähän keskimääräistä suurempia. Heikko

Joulukuun 11. päivä alkanut viikko: Alkuviikolla pakkasia ja lumisateita – loppuviikolla sää lauhtuu

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat Suomessa 1–4 astetta keskimääräistä kylmempiä. Pienin poikkeama on kaakkoisessa ja eteläisessä Suomessa ja suurin pohjoisessa. Päivittäisennusteiden mukaan viikko jakaantuu kuitenkin kylmempään alkuviikkoon ja lauhempaan loppuviikkoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennusteen mukaan sateita tulee tavanomaista enemmän idässä ja tavanomaista vähemmän paikoin lännessä ja pohjoisessa.

Vielä alkuviikolla sää jatkuu talvisena. Maanantaina sää on pilvistä ja enimmäkseen poutaista, mutta paikoin liikkeellä on lumisateita.

– Maan etelä- ja keskiosassa voimistuu kylmä itäkoillinen tuuli. Pakkasta on maan etelä- ja keskiosassa laajalti 5–10 astetta, etelä- ja lounaisrannikolla on hieman lauhempaa. Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Suomessa on enimmäkseen 10–20 pakkasastetta, Kristian Roine sanoo.

Sää on alkuviikolla enimmäkseen pilvistä, mutta pohjoisessa mahdollisilla selkeillä alueilla pakkasta voi olla paikoin selvästi yli 20 astettakin.

Tiistaina Suomen eteläpuolella oleva matalapaine liikkuu kohti Suomenlahtea.

– Päivän mittaan maan itäosaan leviää lumisateita etelästä. Tiistaina illalla ja keskiviikon vastaisena yönä lunta tulee vähitellen myös Uudeltamaalta Hämeeseen ja Keski-Suomen maakuntaan ulottuvalla alueella. Lämpötila kohoaa illalla kaakossa paikoin nollaan, muualla maassa lämpötiloissa ei tapahdu muutosta.

Keskiviikkona heikkoja lumisateita tulee melko yleisesti maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa ja Koillismaalla. Länsirannikolla sekä Lapissa sää on poutaista. Lämpötila on etelässä nollan vaiheilla, Pohjanmaalla ja Lapissa pakkasta on edelleen 10–20 astetta.

– Lumipeite vahvistuu alkuviikon aikana maan etelä- ja itäosassa keskimäärin 5–10 senttimetriä, idässä paikoin jopa enemmän, Kristian Roine ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Torstaina ja perjantaina sateet heikkenevät. Sää on jo laajoilla alueilla poutaista, samalla pilvipeite alkaa rakoilla. Pakkanen on heikkoa, suuressa osassa maata lämpötila vaihtelee 5 pakkasasteen molemmin puolin.

Tämän hetken ennusteen mukaan säähän on tulossa isompi käänne viikonloppuna.

– Viikonloppuna säätilassa tapahtuu selvä muutos. Länsituulet voimistuvat ja Suomen yli itään liikkuu viikonlopun sekä ensi viikon kuluessa useita matalapaineita sateineen. Ensimmäiset sateet saapuvat Suomeen lauantain kuluessa. Sade alkaa lumena, mutta muuttuu maan etelä- ja keskiosassa vesisateeksi sään lauhtuessa, Kristian Roine kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

– Viikonlopusta alkaen lämpötilat kohoavat etenkin maan etelä- ja länsiosassa suojan puolelle, tosin sadealueiden väliin mahtuu myös lyhyitä pakkasjaksoja. Ajoittain lämpötila voi käväistä nollan yläpuolella myös muualla maassa.

Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat tavanomaista kylmempiä Suomen lisäksi myös laajalti Ruotsissa ja Norjassa. Sen sijaan keskisessä ja eteläisessä Euroopassa on keskimääräistä lämpimämpää. Eteläisessä Espanjassa jopa 30 asteen tienoilla olevat lämpötilat ovat paikoin mahdollisia.

Keskisessä Euroopassa viikon sademäärät ovat monin paikoin tavanomaista suurempia.

Joulukuun 18. päivä alkava viikko: Jouluaaton viikolla vähän keskimääräistä viileämpää

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat jouluaaton viikolla Suomessa vielä enimmäkseen hieman keskimääräistä kylmempiä, mutta poikkeamat tavanomaista kylmempään suuntaan ovat jo selvästi pienempiä kuin edeltävällä viikolla.

– Pakkaset hellittävät, mutta viikon keskilämpötila on vielä hieman tavanomaista alempi. Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötilat vaihtelevat ainakin alkuviikolla osassa maata nollan molemmin puolin, pohjoisessa varmaan pysytään pakkasella, Kristian Roine toteaa.

Kuukausiennusteen mukaan viikon sademäärät ovat Suomessa ajankohdalle tavanomaisia.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat jouluaaton tienoilla maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen −2 ja 2 asteen välillä, idässä 0–4 pakkasastetta ja pohjoisessa 0–8 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennuste näyttää, että sää on 18. joulukuuta alkavalla viikolla keskimääräistä sateisempaa Norjan rannikolla sekä Pohjois-Ruotsissa. Läntisessä Euroopassa ja Välimeren ympäristössä sateita tulee tavanomaista vähemmän.

Ennusteen mukaan keskisessä Euroopassa on edelleen tavanomaista lämpimämpää. Espanjassa ja Portugalissa on paikoin merkkejä keskimääräistä viileämmästä säästä.

Joulukuun 25. päivä alkava viikko: Miltä näyttää välipäivien viikko?

Joulupäivänä alkavan viikon keskilämpötiloissa ei näy kuukausiennusteessa poikkeamaa suuntaan eikä toiseen Suomen osalta.

– Joulun jälkeinen viikko on tämän ennusteen mukaan lämpötilojen osalta tavanomainen. Sää on hieman tavanomaista sateisempaa, Kristian Roine sanoo.

Suuressa osassa Eurooppaa on ennusteen perusteella keskimääräistä lämpimämpää.

Tammikuun 1. päivä alkava viikko ja tammikuun jatko: Keskimääräistä kylmempää säätä Suomeen

Kuukausiennusteen mukaan 1. tammikuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötilat olisivat Suomessa jälleen ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempiä.

– Ennusteessa näkyy merkkejä kylmenemisestä. Skandinaviassa lämpötila laskee tavanomaista kylmempiin lukemiin ja kylmeneminen on mahdollista myös Suomessa, Kristian Roine sanoo.

Keski- ja Etelä-Eurooppaan ennuste näyttää laajalti tavanomaista lämpimämpää tammikuun alkua.

Myös tammikuun jatkolle on tällä hetkellä näkyvissä tavanomaista kylmempiä lämpötiloja Suomeen.

– Tammikuun alkupuoliskolla Pohjois-Euroopassa on ennusteen mukaan selvästi normaalia kylmempää. Sademäärät ovat tavanomaisia, Kristian Roine toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tammi–maaliskuun pitkä ennuste: Suomi erottuu Euroopan kartalta – katso sydäntalven ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 11.12.2023 klo 20.40

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 10.12.
+1,5 °C
 
Sateisin paikka 10.12.
2,0 mm
 
Kylmin paikka 10.12.
-29,0 °C
 
 
Viime viikon lämpimin paikka
+2,3 °C
7.12.
Viime viikon sateisin paikka
9,4 mm
 
Viime viikon kylmin paikka
-33,1 °C
7.12.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+10,2 °C
1.11.
Viime kuun sateisin paikka
121,5 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-34,6 °C
27.11.

Päivitetty 11.12. 09.26

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa