Paikanna

  Kuukausiennuste

  Melkoinen kevätennuste: Monta viikkoa tavanomaista lämpimämpää ja kuivempaa

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sään yleiskuva vappuun asti on ajankohtaan nähden lämmin ja vähäsateinen. Viikkojen sisäinen vaihtelu voi kuitenkin edelleen olla suurta.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uusi kuukausiennuste näyttää Suomeen laajalti hieman tavanomaista lämpimämpää säätä neljän viikon jakson ajan – osassa maata viikkojen keskilämpötilat ovat ajoittain lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia. Huhtikuun loppupuolisko on ennusteen mukaan Suomessa enimmäkseen tavanomaista vähäsateisempi.

  Huhtikuun 12. päivä alkaneen viikon loppupuoliskoksi on tulossa laajalti aurinkoista ja lämpenevää korkeapainesäätä.

  – Huhtikuun sää on jatkumassa lämpimänä. Myös tämän viikon jälkeen on mahdollisuus korkeapaineen vaikutuksiin, joten myös kuun lopussa mukaan mahtunee aurinkoisia päiviä. Viikkojen sisällä voi kuitenkin olla vaihtelua. Etenkin yksittäiset sadealueet, joita saattaa kuivasta kuukausiennusteesta huolimatta päästä Suomeen, voivat kääntää ennustetta paikallisesti sateisempaan suuntaan, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Vaikka sää näyttää yleisilmeeltään tavanomaista lämpimämmältä, meteorologi muistuttaa, että ajoittaiset lumisateet ovat kuitenkin yhä tähän vuodenaikaan mahdollisia maan eteläosassa asti. Myös pakkasöitä on edelleen luvassa koko maahan.

  Aurinkoa ja kevätlämpöä

  Huhtikuun 12. päivä alkaneella viikolla kylmää ilmaa on virrannut Euroopan länsipuolelta laajalti Eurooppaan. Euroopan itäpuolelta on sen sijaan kulkeutunut lämpimämpää ilmaa kohti pohjoista, mikä on lämmittänyt myös Suomea idän ja kaakon suunnalta. Maanantaina 12. huhtikuuta Suomessa yllettiin paikoin jo 17 asteen lukemiin.

  Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla laajalti 0–3 astetta keskimääräistä korkeampi, pohjoisimmassa Lapissa on hieman tavanomaista viileämpää.

  Loppuviikolla päivisin käydään paikoin 10–15 plusasteen lukemissa, viikonloppuna mahdollisesti jo pohjoisessakin osassa maata. Maan eteläpuoliskolla voidaan päästä viikonloppuna 15 plusasteen yläpuolellekin. Öisin on kuitenkin yhä laajalti pakkasta.

  Viikko on suuressa osassa maata tavanomaista kuivempi, mutta pohjoisessa on paikoin tavanomaista sateisempaa.

  Muualla Euroopassa viikko on laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi, keskisessä Euroopassa jopa 3–6 astetta tavanomaista kylmempi.

  – Selkeässä säässä lämpötilat käväisevät öisin pakkasella ympäri Keski-Eurooppaa ja siellä täällä Länsi-Euroopassa. Päivälämpötila jää monin paikoin alle 10 asteen Euroopan keskivaiheilla. Myös paikoittain syntyvät lumikuurot ovat mahdollisia sisämaassa ja korkeammalla maastossa, Jenna Salminen sanoo.

  Itäisessä Euroopassa ja osin etelässä viikko on sateinen. Läntisessä Euroopassa sää on isolta osin normaalia kuivempi alkuviikolla vaikuttavan korkeapaineen takia.

  Lämmöllä huhtikuun loppua kohti

  Huhtikuun 19. päivä alkava viikko on kuukausiennusteen perusteella Suomessa laajalti 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi sekä normaalia kuivempi.

  – Suomessa on edelleenkin mahdollisuus korkeapaineiden vaikutuksiin. Matalapaineita kuljeskelee kuitenkin lähiympäristössä, joten viikon säähän mahtunee vaihtelua pilvisen ja sateisen sekä poutaisen ja aurinkoisen sään välillä, Jenna Salminen toteaa.

  Muuallakin Euroopassa on yhä odotettavissa ainakin ajoittaisia korkeapaineen vaikutuksia Euroopan keskivaiheilta Pohjois-Eurooppaan asti. Sateet ovat jäämässä tällä alueella keskimääräistä vähäisemmiksi. Eteläiseen Eurooppaaan sateita on tulossa normaalia enemmän.

  Osassa itäistä ja eteläistä Eurooppaa viikko näyttää tavanomaista viileämmältä. Keskisessä ja läntisessä Euroopassa viikon keskilämpötila on keskimääräisten lukemien tienoilla.

  Miltä näyttää vappuviikon ennuste?

  Vappuviikolle kuukausiennuste näyttää tällä hetkellä Suomeen laajalti 0–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää sekä tavanomaista kuivempaa säätä, vaikkakin ennusteen epävarmuus kasvaa jo hieman.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa 0–4 astetta.

  Läntisessä Euroopassa sää alkaa kääntyä normaalia lämpimämpään päin, kaakkoisessa Euroopassa mahdollisesti keskimääräistä viileämpään suuntaan. Kuukausiennuste ennakoi Eurooppaan kuun vaihteen viikolle laajalti keskimääräistä kuivempaa säätä, lounaisessa Euroopassa olisi tavanomaista sateisempaa.

  Toukokuun 3. päivä alkavalla viikolla mahdollisuus keskimääräistä lämpimämmälle säälle jatkuu Suomessa.

  – Korkeapainesään painopiste olisi näillä näkymin siirtymässä etelämmäs Eurooppaan, mikä päästäisi sateita jälleen kulkemaan enemmän Suomen ylitse. Kuukausiennuste enteileekin tässä kohtaa meille hieman sateisempaan päin taittavaa viikkoa, Jenna Salminen toteaa.

  Etelämpänä Euroopassa mahdollisen korkeapainesään vaikutuksesta sää olisi laajemmin keskimääräistä lämpimämpää ja kuivempaa, mutta ennusteen epävarmuus kasvaa jo.

  Päivitetty 13.4. 18.01

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 17.4.
  +18,0 °C
   
  Kylmin paikka 17.4.
  -7,0 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +11,3 °C
  11.4.
  Viime viikon sateisin paikka
  40,4 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -25,9 °C
  9.4.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +14,6 °C
  23.3.
  Viime kuun sateisin paikka
  63,1 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -38,9 °C
  9.3.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa