Siitepölytiedote
Tilanne 12.8.

Ennuste 13.8.–17.8.


Siitepölytilanne 2022
Tilanne
Heinät kukkivat koko maassa. Pujo kukkii koko levinneisyysalueellaan maan eteläosista Etelä-Lappiin. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia koko maassa Lappia lukuun ottamatta, mutta määrät voivat nousta ajoittain runsaiksi maan eteläosissa ja länsirannikolla. Lapissa heinän siitepölymäärät ovat vähäisiä. Pujon siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia koko maassa Lappia lukuun ottamatta, mutta määrät voivat nousta ajoittain runsaiksi. Etelä-Lapissa määrät ovat vähäisiä. Cladosporium- ja Alternaria-homesienten itiömäärät ilmassa vaihtelevat maan eteläosissa kohtalaisista runsaisiin ja ovat maan keskiosissa kohtalaisia. Sade laskee ilman siitepölymääriä.
Heinien kukinta jatkuu koko maassa, heikentyen Pohjois-Lapissa. Pujon kukinta jatkuu sen koko levinneisyysalueella maan eteläosista Etelä-Lappiin. Heinien siitepölymäärien odotetaan olevan enimmäkseen kohtalaisia koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Määrät voivat kuitenkin nousta ajoittain runsaiksi etelä- ja länsirannikolla. Lapissa siitepölymäärien odotetaan pysyvän vähäisinä. Pujon siitepölymäärien odotetaan olevan enimmäkseen kohtalaisia koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Etelä-Lapissa määrien odotetaan pysyvän vähäisiä. Tiistaina voi maan lounaisosiin kaukokulkeutua ilmavirtausten mukana pieniä määriä tuoksukin siitepölyä. Tuoksukki on Keski- ja Etelä-Euroopassa yleinen allergiakasvi, joka on sukua pujolle. Ulkoilman homeitiöiden määrät ilmassa voivat hetkellisesti kohota lämpimällä ja kostealla säällä maan etelä- ja keskiosissa.
Siitepölykausi
Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.
Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien
Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.
Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa
Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.
Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa
Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.
Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa
Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.
Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa
Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.
Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä
Suomi-Trivia
Päivitetty 14.08. 09.54
Kuukausiennuste
Neljän viikon tuore ennuste julki – näin meteorologi kommentoi loppukesää!
Julkaistu 12.8.
Foreca YouTubessa
Miten tunnistat ukkospilven?
Julkaistu 6.7.