Uusi kuukausiennuste: Föhn-tuuli puhkuu erittäin lauhaa ilmaa – näin meteorologi kommentoi talven jatkoa
Tuoreen kuukausiennusteen perusteella sää jatkuu Suomessa selvästi tavanomaista lauhempana tammikuun loppupuoliskolla sekä helmikuun alussa. Päivittäisennusteiden mukaan tällä viikolla odotettavissa on föhn-tuulta ja laajalti suojasäätä. Lämpötilat voivat nousta paikoin jopa 7 plusasteeseen, lisäksi vesisateita tulee ajoittain Lapissa asti. Vähälumisimmilta alueilta lounaasta ja lännestä lumipeite voi sulaa kokonaan pois tämän viikon mittaan.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 12. tammikuuta.
– Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tammikuun loppu sekä helmikuun alku menevät Suomessa selvästi tavanomaista lauhemman talvisään merkeissä. Odotettavissa on föhn-tuulta, hyvin lauhoja lämpötiloja, lumi- ja vesisateita, mutta myös pakkasia. Lumipeite hupenee suuressa osassa maata, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.
Tämän hetken neljän viikon kuukausiennusteessa ei siis ole näkyvissä tavanomaista kylmempiä viikkojen keskilämpötiloja Suomeen, vaikkakin viikkojen sisällä lämpötilat voivat vaihdella.
– Näyttää siltä, että talvi jatkuu vaihtelevassa ja tavanomaista lauhemmassa säässä. Lauhoihin jaksoihin mahtuu sekaan kyllä vielä kylmiäkin hetkiä, Joonas Koskela sanoo.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
13.–19.1. (Viikko 3) | Sää on hyvin lauhaa. Runsaimmat sateet painottuvat pohjoiseen. | Hyvä |
20.–26.1. (Viikko 4) | Keskimääräistä lauhempi sää jatkuu. Sademäärät ovat laajalti lähellä tavanomaisia. | Kohtalainen |
27.1.–2.2. (Viikko 5) | Suursäätilassa ei ole merkittäviä muutoksia edelliseen viikkoon verrattuna. Suomeen on odotettavissa tavanomaista lauhempaa ja vaihtelevaa talvisäätä. | Heikko |
3.–9.2. (Viikko 6) | Keskimääräistä lauhempi sää voi jatkua edelleen. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia. | Heikko |
Tammikuun 13. päivä alkanut viikko: Jopa 7 plusastetta mahdollista
Uuden kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat koko Suomessa selvästi ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja korkeampia.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Maan keski- ja pohjoisosassa poikkeama voi olla jopa 6–10 astetta tavanomaista lauhempaan suuntaan, etelässä puolestaan 3–6 astetta. Etelässä sateet jäävät alkaneella viikolla verrattain vähäisiksi ja sää on ennusteen mukaan tavanomaista kuivempaa. Maan pohjoisosassa puolestaan tulee tavanomaista runsaammin sateita. Viikon sateissa odotettavissa on niin lunta kuin vettäkin, Joonas Koskela kertoo.
Maan keskiosaan jää alue, jolla viikon sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.
Kuluvalla viikolla Euroopan yllä on laaja ja hidasliikkeinen korkeapaineen alue.
– Korkeapaineen takia matalapaineet joutuvat kulkemaan pohjoisella reitillä. Matalapaineiden sadealueita liikkuu Suomen yli itään viikon kuluessa. Sää on myös melko tuulista. Föhn-tuuli nostaa lämpötilan osassa maata jopa 5 plusasteen yläpuolelle.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Osaan maata on odotettavissa kuitenkin myös lumisateita.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Viikon ensimmäinen lumipyry liikkuu jo maanantain aikana Lapin yli itään. Lunta kertyy laajalti 5–15 senttimetriä, eniten Pohjois-Lapissa. Maan keskiosassa sade alkaa monin paikoin lumena, mutta muuttuu vedeksi maanantai-illan aikana lännestä alkaen. Idässä suurin osa sateista pysyy kuitenkin lumena. Myös jäätävä sade on mahdollista, Joonas Koskela sanoo.
Tiistaiyönä lämpötila kohoaa sateiden jälkipuolella lännessä ja Länsi-Lapissa jo 5 asteen vaiheille.
– Tällöin Lapissakin osa sateista muuttuu vedeksi. Lisäksi tuuli on voimakasta. Navakoita tai kovia tuulenpuuskia esiintyy suurimmassa osassa maata. Perämerellä voi myrskytä, Joonas Koskela kertoo.
Tiistaina sää jatkuu tuulisena, mutta sateet jäävät vähäisiksi. Lapista sateet väistyvät päivään mennessä, etelässä ja lännessä tulee paikoin vesisateita. Suuressa osassa maata on suojasäätä, Keski- ja Pohjois-Lapissa on paikoin vähän pakkasta.
Keskiviikkoyönä lämpötila käväisee pakkasella koko maassa. Päivän kuluessa lounaistuuli jälleen voimistuu ja sää lauhtuu. Lumi- ja vesisateita liikkuu maan keski- ja pohjoisosan yli itään. Etelässä sateet jäävät vähäisiksi.
Torstaina edessä on tuulinen, mutta laajalti poutainen päivä.
– Aurinkokin voi näyttäytyä monin paikoin. Föhn-tuuli nostaa lämpötilan länsirannikolla paikoin jopa 7 plusasteen vaiheille. Koko maassa ollaan plussan puolella, Joonas Koskela ennustaa.
Lue myös: Näin föhn-tuuli syntyy
Viikonloppuna maan keski- ja pohjoisosan yli voi jälleen liikkua sateita itään.
– Tällä kertaa myös Lapissa valtaosa sateista voi tulla vetenä. Sää jatkuu lauhana. Lännessä yli 5 plusasteen lukemat ovat loppuviikollakin mahdollisia, mutta viikonlopun aikana voidaan kuitenkin käydä pakkasella myös etelää myöten. Myös tuuli voi olla viikonloppuna ajoittain voimakasta.
Lumipeite hupenee viikon kuluessa vauhdilla etenkin maan etelä- ja keskiosassa.
– Vähälumisimmilla alueilla lounaassa ja lännessä, missä lunta on 5–10 senttimetriä, voi lumipeite viikonvaihteeseen mennessä sulaa kokonaan pois, Joonas Koskela toteaa.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun puolivälissä Ahvenanmaalla, etelä- ja lounaisrannikolla sekä paikoin länsirannikolla 0–2 plusastetta. Maan eteläosassa keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa Lapissa paikoin yli 8 pakkasastetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Muun Euroopan alueella alkanut viikko on monin paikoin keskimääräistä kylmempi.
– Korkeapaine pitää sään laajalti poutaisena Euroopassa, mutta etenkin itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa voi tulla sateita, osittain myös lumena. Suurin poikkeama viikon keskilämpötiloissa tavanomaista kylmempään suuntaan löytyy Balkanin niemimaalta ja Ranskasta. Näillä molemmilla alueilla on jopa 3–6 astetta keskimääräistä kylmempää, Joonas Koskela kertoo.
Tammikuun 20. päivä alkava viikko: Suomessa 3–6 astetta keskimääräistä lauhempaa
Kuukausiennusteen mukaan suursäätilassa ei tapahdu kovin merkittäviä muutoksia 20. tammikuuta alkavalla viikolla.
– Euroopan yllä oleva laaja korkeapaineen alue saattaa siirtyä hieman idemmäksi, mutta matalapaineiden reitti pysynee Pohjois-Euroopan yllä. Meillä vallitsevat pääosin lauhat lännen- ja lounaanpuoleiset tuulet. Sää jatkuu Suomessa selvästi keskimääräistä lauhempana. Poikkeama on kuukausiennusteen perusteella 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan, Joonas Koskela sanoo.
Maan eteläosassa sateita voi tulla hieman tavanomaista vähemmän.
– Pohjois-Lapissa puolestaan sateita voi tulla vähän keskimääräistä enemmän. Muualla maassa sademäärässä ei näy merkittävää poikkeamaa. Odotettavissa on siis lauhaa ja vaihtelevaa säätä.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Euroopasta tavanomaista kylmemmän sään alue häviää.
– Suurimmassa osassa Euroopan mannerta 20. tammikuuta alkavan viikon keskilämpötila on tämän ennusteen mukaan lähellä tavanomaista tai tavanomaista korkeampi. Korkeapaine pitää sään suuressa osassa Eurooppaa edelleen tavanomaista vähäsateisempana. Selvästi normaalia sateisempina erottuvat kuitenkin Portugalin alue, osa Britteinsaarista sekä Norjan pohjoinen vuoristoseutu.
Tammikuun 27. päivä alkava viikko: Selvästi tavanomaista lauhempi sää voi jatkua Suomessa edelleen
Tammikuun 27. päivä alkava viikkokaan ei tuo kuukausiennusteen mukaan merkittäviä muutoksia säätyyppiin.
– Korkeapaineen alue Euroopassa siirtyy jälleen hieman idemmäksi, enemmän Suomen kaakkoispuolelle. Ilmavirtaus voi tammikuun lopussa olla vähän aiempaa eteläisempi, joten tavanomaista lauhempi sää jatkuu ennusteen mukaan koko loppukuun ajan. Edellisen viikon tavoin myös tammikuun viimeinen viikko olisi Suomessa 3–6 astetta keskimääräistä lauhempi, Joonas Koskela sanoo.
Sademäärässä ei näy merkittäviä poikkeamia tavanomaiseen, mutta pohjoisessa Suomessa voi paikoin sataa hieman keskimääräistä enemmän.
– Muuallakin Euroopassa suursäätila pysyy niin ikään lähes muuttumattomana. Pääosin on keskimääräistä lauhempaa. Etenkin Itä-Euroopassa myös sateet jäävät korkeapaineen vaikutuksesta edelleen vähäisiksi. Länsi-Euroopassa ja Britteinsaarilla voi Atlantin matalapaineiden vaikutuksesta tulla keskimääräistä enemmän sateita.
Helmikuun 3. päivä alkava viikko: Miltä näyttää helmikuun alku nyt?
Myös 3. helmikuuta alkava viikko näyttää Suomessa keskimääräistä lauhemmalta.
– Ennusteen neljäs viikko mukailee edellisiä viikkoja. Sää on ennusteen mukaan Suomessa edelleen 3–6 astetta keskimääräistä lauhempaa. Sademäärissä ei näy merkittäviä poikkeamia tavanomaiseen, Joonas Koskela kertoo.
Euroopassa laaja korkeapaine voi kattaa suurimman osan mantereesta.
– Sää on Euroopassa laajalti keskimääräistä lauhempaa. Suuressa osassa mannerta sademäärä on lähellä tavanomaista tai tavanomaista pienempi. Britteinsaarten pohjoisosassa ja Norjan vuoristossa näkyy Atlantilta käyvän ilmavirtauksen vaikutus keskimääräistä runsaampina sateina, Joonas Koskela toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Tältä näyttää helmi–huhtikuun jakso Suomessa – ”Kevään alkamisajankohtaan ennuste ei suoraan ota kantaa, mutta…”