Viikon sää: Hetkellisen viilenemisen jälkeen lämpö palaa
Luonnossa liikkujalta kysytään nyt varovaisuutta – näillä alueilla erittäin suuri maastopaloriski
Tuorein kuukausiennuste: Lämpimin ilma väistyy – pohjoisessa räntäsateet mahdollisia
Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”
Mainos latautuu…
Viikon sää: Hetkellisen viilenemisen jälkeen lämpö palaa
Luonnossa liikkujalta kysytään nyt varovaisuutta – näillä alueilla erittäin suuri maastopaloriski
Tuorein kuukausiennuste: Lämpimin ilma väistyy – pohjoisessa räntäsateet mahdollisia
Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

Tuorein kuukausiennuste: Lämpimin ilma väistyy – pohjoisessa räntäsateet mahdollisia

Koivikko vihertää
Sää viilenee kuukausiennusteen mukaan tulevalla viikolla. Aurinkoinen sää voi kuitenkin jatkua suuressa osassa maata. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 15.5.2024.

Uusimman kuukausiennusteen mukaan lämmin sää väistyy tulevalla viikolla ja lämpötilat laskevat lähemmäs ajankohdalle tyypillisiä lukemia. Pohjoisessa on tavanomaista viileämpää. Lapissa räntä- tai lumisadekin on mahdollista.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen ECMWF:n 15.5. julkaiseman kuukausiennusteen mukaan lämpimin ilma väistyy Suomen yltä 20. toukokuuta alkavalla viikolla. 

Lämmin sää jatkuu vielä loppuviikon ajan. Lämpötila kohoaa päivittäin osassa maata hellelukemiin, ylimmillään 26–27 asteen välille. Sää on pääosin aurinkoista ja poutaista, mutta lauantaina sadekuurot yleistyvät Lapissa ja sunnuntaina myös paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Myös ukkoset ovat mahdollisia.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaistu 15.5.2024)
Viikko Ennuste Sään ennustettavuus
20.–26.5 Viikon keskilämpötila on suuressa osassa maata lähellä tavanomaista, pohjoisessa on paikoin vähän tavanomaista kylmempää. Idässä ja pohjoisessa voi sataa tavanomaista enemmän, mutta ennuste on epävarma. Kohtalainen
27.5.–2.6. Maan itäosassa voi olla hieman tavanomaista lämpimämpää, pohjoisessa kylmempää. Maan keski- ja pohjoisosassa voi sataa vähän keskimääräistä enemmän. Kohtalainen
3.–9.6. Maan etelä- ja itäosassa viikko voi olla tavanomaista lämpimämpi. Pohjoisessa sateita tulee keskimääräistä enemmän. Heikko
10.–16.6. Ennusteessa ei näy merkittäviä poikkeamia Suomeen. Heikko

20. toukokuuta alkava viikko: Viimeaikaista viileämpää, mutta varsin poutaista

Ensi viikon alussa Suomeen näyttäisi virtaavan pohjoisen ja luoteen väliltä kylmempää ilmaa. Maanantaina sadekuuroja voi tulla monin paikoin niin etelässä, kuin pohjoisessakin. Päivälämpötila jää suurimmassa osassa maata alle 20 asteen, mutta etelässä 20 ja 22 asteen välillä olevat lukemat ovat mahdollisia.

Uusimman keskipitkän sääennusteen mukaan Suomeen vahvistuu ensi viikon aikana luoteesta uusi korkeapaine. Sää on enimmäkseen poutaista ja aurinkoista. Sateita tulee lähinnä Pohjois-Lapissa vaihtelevassa olomuodossa. Kuukausiennusteen mukaan sademäärä on lähellä tavanomaista, tai idässä ja pohjoisessa hieman suurempi. Sateiden osalta ennuste on varsin epävarma, sillä mahdollisesti reilumpia sateita on odotettavissa tuoreimpien ennusteiden mukaan vasta viikon lopulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivälämpötilat vaihtelevat maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 15 ja 20 asteen välillä. Pohjoisessa ollaan yleisesti 5 ja 15 asteen välillä. Lapissa on öisin pakkasta.

Euroopan alueella sää on laajalti tavanomaista lämpimämpää. Varsinkin Välimeren seudulla sekä Britteinsaarilla ja Keski-Euroopasta Etelä-Skandinaviaan ulottuvalla alueella. Korkeapaineen vaikutuksesta myös sademäärät jäävät lännessä tavanomaista pienemmiksi. Balkanilla puolestaan voi tulla hyvinkin runsaita sateita.

Katso lämpötilan kuukausiennuste!

27. toukokuuta alkava viikko: korkeapaine väistyy Suomesta

Ennusteen toisella viikolla on nähtävissä viitteitä korkeapaineen väistymisestä Suomen yltä. Viikko on keskilämpötilaltaan varsin lähellä tavanomaista. Pohjois-Lapissa voi olla hieman keskimääräistä viileämpää ja maan itäosassa puolestaan hieman lämpimämpää.

Ilmanpaine-ennusteen mukaan matalapaineen alue on Skandinavian yllä ja viikon sademäärä on osassa Suomea hieman tavanomaista runsaampi. Touko-kesäkuun vaihteen sää voi hyvinkin olla ajankohdalle tyypillistä ja vaihtelevaa.

Euroopan alueella viikon keskilämpötila on yleisesti lähellä tavanomaista tai jonkin verran tavanomaista lämpimämpi. Suurin poikkeama on Välimeren alueella sekä Puolan ympäristössä, missä on ennusteen mukaan 1–3 astetta lämpimämpää kuin keskimäärin. Viikon sademäärä on ennusteen mukaan suurimmassa osassa Eurooppaa lähellä tavanomaista tai vähän pienempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

3. kesäkuuta alkava viikko: kesäkuu voi alkaa etelässä ja idässä lämpimänä

Ennusteen kolmannella viikolla Suomen kaakkoispuolelle voi kehittyä laaja korkeapaineen alue. Matalapaineet puolestaan painottuisivat Atlantille ja Skandinavian pohjoisosiin. Näin ollen Suomeen pääsisi virtaamaan etelästä lämmintä ilmaa.

Viikon keskilämpötila on ennusteen mukaan maan etelä- ja itäosassa hieman tavanomaista korkeampi. Atlantilta saapuvien matalapaineiden enimmät sateet puolestaan painottuvat ennusteen mukaan Pohjois-Suomeen, missä viikon sademäärä voi olla tavanomaista suurempi. Pohjoisessa lämpötila on lähellä tavanomaista ja maan etelä- ja keskiosassa puolestaan sademäärässä ei näy merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta.

Euroopan alueella mantereen itäosat erottuvat Välimeren lisäksi ennusteen kolmannella viikolla keskimääräistä lämpimämpinä. Lännessä puolestaan ollaan monin paikoin lähellä tavanomaista tai jopa hieman tavanomaista viileämmällä kantilla. Sademäärä on enimmäkseen lähellä tavanomaista, mutta Länsi- ja Keski-Euroopassa voi paikoin sataa hieman tavanomaista enemmän. Välimeren itäosassa on ennusteen mukaan tavanomaista kuivempaa.

Katso sademäärän kuukausiennuste!

10. kesäkuuta alkava viikko: Suomessa ei selviä poikkeamia tavanomaisesta

Kesäkuun toisella viikolla ennuste on jo hyvin epävarma. Suomen alueella ei näy merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta niin lämpötilan kuin sademäärienkään osalta.

Välimeren ja Itä-Euroopan alueella tavanomaista lämpimämmän sään mahdollisuus on koholla myös ennusteen neljännellä viikolla. Sademäärissä ei näy enää suuressa osassa mannerta merkittäviä poikkeamia, Keski-Euroopassa voi sadella paikoin vähän keskimääräistä enemmän ja Välimeren seudulla puolestaan on ennusteen mukaan vähän keskimääräistä kuivempaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräinen lämpötila ja sademäärä voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Joonas Koskela
meteorologi

Julkaistu 16.5.2024 klo 14.33

Suomi-Trivia

Lämpimin paikka 18.5.
+25,5 °C
 
Sateisin paikka 18.5.
7,9 mm
 
Kylmin paikka 18.5.
+0,0 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
9,9 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+17,4 °C
12.5.
Viime viikon kylmin paikka
-13,2 °C
8.5.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+20,8 °C
29.4.
Viime kuun sateisin paikka
96,4 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-34,3 °C
3.4.

Päivitetty 19.05. 10.26

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa