Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Kireä pakkanen vaihtuu lauhaan ja sateiseen säähän

  Joulukuun 6. päivä alkaneella viikolla pakkanen on vielä monin paikoin kireää, mutta seuraavalla viikolla lauhtuu selvästi. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan pitkiä pakkasjaksoja ei ole enää todennäköisesti tulossa tämän joulukuun aikana.

  6.–12. joulukuuta Suomessa on vielä viikon alkupäivinä kirpeää pakkasta. Maanantaina 6.12. Muoniossa mitattiinkin tämän talven toistaiseksi kylmin lämpötila, -35,2 astetta. Viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 6–9 astetta keskimääräistä kylmempi, Käsivarren Lapissa poikkeama on jopa yli 10 astetta.

  Kylmä sää jatkuu vielä viikon puolivaiheille, mutta korkeapaine on vähitellen väistymässä Suomen itäpuolelle Venäjälle. Tiistaina ja keskiviikkona päivälämpötila on suuressa osassa maata 10–20 pakkasastetta ja Lapissa paikoin kylmempikin. Lumisateet painottuvat maan itäosaan, Kainuuseen ja Koillismaalle. Öisin on osassa maata kireää pakkasta etelää myöten.

  Kireän tai kovan pakkasen raja on maan eteläosassa -15, keskiosassa -20 ja pohjoisosassa -25 astetta.

  Torstaina kaakkoistuuli alkaa jo voimistua alkaen maan etelä- ja länsiosasta, ja sää muuttuu päivä päivältä hieman lauhempaan suuntaan. Perjantaina on tuulista ja lounaasta leviää Suomeen paikoin lumisadetta. Lauantaina maan etelä- ja keskiosassa voi tulla lumisateen lisäksi paikoin jopa jäätäviä sateita, ja sunnuntaina etelässä mahdollisesti sataa sään lauhtuessa jo hieman vettä.

  Loppuviikolla Suomeen leviävästä hajanaisesta sadealueesta huolimatta viikon kokonaissademäärä jää tavallista pienemmäksi.

  Muualla Euroopassa vallitsee viikon aikana matalapainesää. Lämpötila on keskimääräistä kylmempi Fennoskandiasta aina Italiaan asti ulottuvalla alueella. Skandinaviassa poikkeama kylmän suuntaan on pohjoisessa paikoin yli 10 astetta, etelässä 2–4 astetta. Keski- ja Etelä-Euroopan kylmällä alueella on 0–5 astetta keskimääräistä kylmempää.

  Iberian niemimaalla ja läntisessä Ranskassa on sen sijaan hieman lämpimämpää, ja Mustanmeren ympäristössä jopa 3–7 astetta keskimääräistä lämpimämpi viikko.

  Joulukuun puolivälissä muutos lämpimään suuntaan

  Viikolla 13.–19. joulukuuta suursäätilanne muuttuu selvästi verrattuna aiempaan. Keski- ja Etelä-Euroopassa alkaa vahvistua korkeapaine, ja matalapaineiden reitti kulkee Pohjois-Atlantilla Islannista Norjaan. Sää lauhtuu ja muuttuu kuivemmaksi suuressa osassa Eurooppaa.

  Sateita pääsee välillä Suomeen asti ja samalla läntinen tai lounainen ilmavirtaus tuo lauhaa ilmaa. Sää onkin Suomessa keskimääräistä sateisempi ja viikon keskilämpötila on 3–6 astetta tavallista korkeampi. Suojasää leviää mahdollisesti Lappiin asti, ja sadetta tulee vetenä ja lumena sekä maan etelä- että pohjoisosassa. Lumipeite todennäköisesti vähän hupenee viikon aikana ainakin maan etelä- ja keskiosassa, joten vielä valkean joulun alueet eivät ole varmoja.

  Jouluviikolla ja vuodenvaihteessa Suomessa edelleen lauhaa

  Joulukuun loppupuolella Eurooppa jakautuu lauhaan pohjoiseen ja koleaan etelään. Korkeapaine vallitsee tämän kuukausiennusteen mukaan Länsi-Euroopassa Pohjanmeren seudulla, ja se voi työntää matalapaineet vielä aiempaa pohjoisemmalle reitille Jäämeren suunnalle.

  Sademäärä jää Keski- ja Etelä-Euroopassa laajalti pieneksi, mutta pohjoisessa Norjan rannikolla on sateista. Korkeapaine ja Pohjois-Norjan seudulla mahdollisesti liikkuvat matalapaineet sekä Norjan rannikon sateet viittaavat ajoittaiseen länsi- tai luoteistuuleen Skandien yli. Tällaisessa tilanteessa voi muodostua föhn-tuuli eli kuiva ja lämmin laskutuuli vuoriston jäljessä, jolloin Suomessa asti sää olisi hetkellisesti vuodenaikaan nähden suorastaan lämmin.

  Jouluviikolla 20.-26.12. keskilämpötila on Suomessa tämän kuukausiennusteen mukaan 2–4 astetta keskimääräistä korkeampi. Sademäärä on lähellä keskimääräistä.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan jouluaattona keskimääräinen vuorokauden ylin lämpötila on maan etelä- ja lounaisosassa sekä länsirannikolla laajalti 0–2 plusastetta, lounaissaaristossa vähän korkeampi. Maan keskiosassa on enimmäkseen 0–4 pakkasastetta ja maan pohjoisosassa 2–6 pakkasastetta. Yöllä on joulun tienoilla keskimäärin pakkasta koko Manner-Suomessa.

  Vuodenvaihteen viikolla 27.12.2021–2.1.2022 lämpötila voi vielä olla Suomessa edelleen lähellä tavallista tai vähän sen yläpuolella. Sademäärä on joulukuun lopussa lähellä tavanomaista, mikä johtunee ennusteen epävarmuudesta.

  Ennusteen epävarmuus alkaa kasvaa jo joulukuun lopussa. Jos korkeapaine muodostuukin nyt ennustettua lännemmäksi, pohjoistuulen todennäköisyys kasvaa Suomessa ja sää voi olla kylmempi kuin tämän kuukausiennusteen mukaan.

  Päivitetty 7.12. 13.52

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 8.12.
  +2,3 °C
   
  Sateisin paikka 8.12.
  1,0 mm
   
  Kylmin paikka 8.12.
  -34,3 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +7,7 °C
  24.11.
  Viime viikon sateisin paikka
  28,0 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -34,0 °C
  28.11.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +13,1 °C
  1.11.
  Viime kuun sateisin paikka
  88,7 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -34,0 °C
  28.11.

  Päivitetty 09.12. 09.23

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa