Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Talvi palaa – sää kylmenee rajusti

  Jo paikoin keväisen sään jälkeen talvi rymistelee takaisin Suomeen. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan maaliskuun toinen viikko on Suomessa laajalti tavanomaista kylmempi.

  Helmi–maaliskuun vaihde on ollut Suomessa lauha. Sää on kuitenkin kylmenemässä.

  – Talvi ei ole vielä väistynyt, vaikka sää tarjoili jo keväisiä alkupaloja. Sää viilenee maaliskuun ensimmäisen viikon aikana. Vuorokauden keskilämpötila on palaamassa laajalti pakkaselle etelää ja Ahvenanmaata myöten, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Maaliskuun ensimmäinen viikko: Lauha alkuviikko, loppuviikolla kireitäkin pakkasia

  Maaliskuun ensimmäisellä viikolla talvilomia viettävät muun muassa Hämeenlinnan, Lahden, Tampereen, Jyväskylän ja Vaasan koululaiset. Lauhan alkuviikon takia viikko näyttäytyy kuukausiennusteessa jonkin verran normaalia lämpimämpänä. Voimistunut länsiluoteinen tuuli on mahdollistanut föhn-tuulen, mikä on tuonut aurinkoista säätä ja lämpöistä ilmaa Suomeen Ruotsin puolelta. Loppuviikko on selvästi alkuviikkoa kylmempi.

  Päivälämpötilat putoavat maan etelä- ja keskiosassa torstaiksi ja perjantaiksi 5–10 astetta alkuviikon lukemista. Loppuviikolla päivälämpötilat ovat laajalti pakkasella, lännessä ja etelässä ollaan ajoittain suojan puolella. Viikon loppupuolen öinä mittaillaan jälleen 10–20 asteen pakkasia. Lumisateitakin on loppuviikolla liikkeellä, paikoin sateet voivat vielä olla vettä tai räntää etelässä ja lännessä.

  Tämän hetken ennusteen mukaan Suomen yli kulkee viikonloppuna matalapaine sateineen. Matalapaineen jälkipuolella meille virtaa entistä kylmempää ilmaa. Pakkanen on kiristymään päin. Sunnuntaina päivällä pakkasta on näillä näkymin isossa osassa maata 5–15 astetta.

  Muun Euroopan osalta kylmä ilma pääsee loppuviikolla Euroopan keskivaiheillekin, mutta lämpimän alkuviikon takia viikon keskilämpötila on lähellä keskimääräistä. Etelämpänä Euroopassa viikko näyttää keskimääräistä lämpimämmältä. Sateet jäävät maaliskuun ensimmäisellä viikolla vähäisiksi laajalti Euroopassa. Pohjois-Euroopassa sateita osuu kuitenkin tavanomaista enemmän Norjan rannikolle.

  Maaliskuun toinen viikko: Suomessa laajalti tavanomaista kylmempää

  Maaliskuun toisella eli 8. maaliskuuta alkavalla viikolla talvilomia viettävät muun muassa Kuopion, Joensuun, Oulun ja Rovaniemen koululaiset. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 1–3 astetta tavanomaista kylmempi, lounaassa keskilämpötila on lähellä keskimääräistä. Tämän hetken ennusteen perusteella päivälämpötilat vaihtelevat nollan ja pikkupakkasten vaiheilta 10–20 pakkasasteen lukemiin. Euroopan itäpuolelle mahdollisesti vahvistuva korkeapaine vaikuttanee vielä ennusteeseen Suomessa.

  – Ilma Suomen yllä näyttää kuitenkin olevan maaliskuun toisella viikolla pitkälti kylmää, mikä laskee lämpötiloja ja saa sään poikkeamaan kylmempään päin normaalista. Sateita yltänee jo hieman enemmän Suomenkin ylle. Sää on kuukausiennusteessa tämän viikon osalta hieman normaalia sateisempi, Jenna Salminen toteaa.

  Muualla Euroopassa 8. maaliskuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat ennusteen mukaan laajalti ajankohdan keskimääräisiä tai hieman tavanomaista lämpimämpiä. Korkeapaineen alue Euroopan länsipuoliskolla vaikuttaisi heikkenevän. Matalapaineita pääsee todennäköisesti jälleen suuntaamaan vapaammin Atlantilta kohti Eurooppaa. Etenkin Länsi-Euroopassa matalapainevoittoiseksi vaihtuva sää näkyy kuukausiennusteessa keskimääräistä sateisempana viikkona.

  Maaliskuun kolmas viikko: Viikon keskilämpötila lähellä tavanomaista

  Maaliskuun 15. päivä alkava viikko näyttää kuukausiennusteen mukaan olevan Suomessa lämpöoloiltaan ja sateiltaan lähellä keskimääräistä.

  – Tämä voi kuitenkin johtua lämpötilan osalta myös viikon mittaan kylmemmän ja lauhemman välillä vaihtelevasta säästä. Myös kasvavat erot sään kehityksen arvioissa kuukausiennusteen taustalla lisäävät epävarmuutta ennusteessa, toteaa Jenna Salminen.

  Pitkän ajan säätilastojen perusteella keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maaliskuun puolivälissä maan eteläosassa 0…+2 astetta, maan keskiosassa −2…+2 astetta ja pohjoisessa −6...0 astetta.

  Kuun puolivälin vaiheilla korkeapaineen vahvistuminen läntiseen Eurooppaan vaikuttaisi mahdolliselta, jolloin sää olisi Länsi-Euroopassa tavanomaista kuivempaa. Itäisessä Euroopassa maaliskuun kolmas viikko näyttää matalapainevoittoiselta ja tavanomaista sateisemmalta.

  Maaliskuun neljäs viikko: Tavanomaista kylmempi maaliskuun loppu?

  Maaliskuun 22. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää Suomeen jälleen hieman tavanomaista kylmempää säätä.

  – Kylmemmän ilman ote Suomen säästä saattaa kuukausiennusteen valossa päästä jälleen vahvistumaan. Sateisuudessa on vaihtelua, Jenna Salminen sanoo.

  Euroopan itäpuoliskolle on ennusteen mukaan tässä vaiheessa maaliskuuta tulossa mahdollisesti matalapainevoittoista ja tavanomaista sateisempaa säätä. Euroopan länsipuoliskolla on yhä mahdollisuus korkeapaineiden kehittymiseen ja keskimääräistä kuivempaan säähän.

  Terminen kevät alkaa Suomen eteläosassa tilastojen mukaan keskimäärin maaliskuun lopussa. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella.

  Päivitetty 2.3. 17.42

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 4.3.
  +4,5 °C
   
  Sateisin paikka 4.3.
  5,0 mm
   
  Kylmin paikka 4.3.
  -18,0 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  33,9 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  Jomalaby
  +9,8 °C
  25.2.
  Viime viikon kylmin paikka
  -27,1 °C
  23.2.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  Jomalaby
  +9,8 °C
  25.2.
  Viime kuun sateisin paikka
  72,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  Kevojärvi
  -39,7 °C
  20.2.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa