Paikanna

  Kuukausiennuste

  Eurooppa kuumenemassa jälleen – lämpeneekö Suomessa?

  Suomalaisten lomakausi käy kuumana ja lomasääennusteetkin alkavat vähitellen lämmetä. Viime viikolla Suomessa vallinnut kylmempi ilmamassa on vaihtumassa takaisin kesäisen lämpöiseen ilmamassaan. Kuluvalla viikolla kahdenkymmenen asteen lämpötilat ovat asteittain yleistymässä koko Suomessa Pohjois-Lappia myöten. Viikonloppuna myös helteinen ilmamassa on mahdollisesti palaamassa Etelä-Euroopan reissultansa takaisin Suomeen. Sade ja paikoin runsas pilvisyys pitävät kuitenkin lämpötilojen nousua aisoissa. Viikonloppuna helle olisi mahdollista etenkin etelän poutaisilla ja aurinkoisimmilla alueilla. Viikko on tosin kokonaisuudessaan jäämässä viileämmän alkuviikon vaikutuksesta tavanomaista kylmemmäksi.

  Myös itäpuolella Eurooppaa viileä kesäsää on yhä läsnä ja viikko on keskimääräistä kylmempi. Viikonvaihteessa itää viilentävä, sateinen matalapainesää vaikuttaisi väistyvän vahvistuvan korkeapaineen sekä sen tuoman lämpöaallon tieltä. Lounais-Eurooppa on kuluvalla viikolla pitkälti Azorien korkeapaineen vaikutuspiirissä ja sää on lämmin. Euroopan keski- ja länsiosan sää on hieman vaihtelevampaa, mutta lämpötiloiltaan normaalia lämpimämmän puoleista.

  Ensi viikolla korkeapaineen selänne pääsee mahdollisesti vahvistumaan jo laajemmin Lounais-Euroopasta Keski-ja Etelä-Euroopan sekä ehkä jopa Itä-Euroopan ylle. Korkeapaineen alueella lämpötilat ampaisevat nousuun. Jälleen Keski-Euroopassa asti 40 asteen paikkeille nousevien lämpötilojen todennäköisyys kasvaa.

  Toistaiseksi vaikuttaisi siltä, ettei Suomikaan olisi jäämässä aivan kylmäksi, vaikka Euroopan kuumentava korkeapaine ei meille ehkä ulottuisikaan. Viikkotasolla ensi viikosta on tämän hetken ennusteen mukaan tulossa lämpötiloiltaan tavanomainen, mikä tarkoittaa heinäkuun osalta kuitenkin ihan kesäisen lämmintä säätä. Sillä viikko voi pitää sisällään myös keskiarvon puolin ja toisin vaihtelevia päiviä on normaalia lämpimämpi, helteinenkin sää mahdollista. Kuunvaihteen sääennusteisiin mahtuu vielä paljon muutoksia Suomen sekä muunkin Euroopan osalta, mistä kielii laajalti tavanomaiseen tasoittuvat viikkokeskiarvot. Keski-Euroopan alueella keskimääräistä lämpimämpi sää on mahdollisesti jatkumassa vielä elokuun alussa.

  Heinäkuun puolivälissä lämpötila kohoaa keskimäärin etelässä ja kaakossa 22...24, lännessä ja maan keskivaiheilla 20...22 asteeseen, Lapissa tavanomainen päivälämpötila vaihtelee Etelä-Lapin 20...22, Pohjois-Lapin 16...18 asteeseen. Alimmillaan lämpötila on heinäkuussa normaalisti etelässä ja idässä 10...14, lännessä ja maan keskivaiheilla 10...12, Lapissa n. 10 astetta.

  Laajalti Euroopan kuivattava korkeapaine sateistamassa Suomen

  Kuluvan viikon alkupuolella Suomen lounaispuolelle muodostunut matalapaine tekee viikosta normaalia sateisemman Lounais- ja Länsi-Suomessa.  Myös Itä-Suomessa sää on epävakaa, mutta loppuviikolla matalapainesää on mahdollisesti vaihtumassa hetkelliseen korkeapaineeseen ja idässä viikon sademäärä on jäämässä alle keskimääräisen.

  Välimerellä alkuviikosta kulkeva matalapaine tuo tavanomaista sateisemman viikon eteläisimpään ja kaakkoisimpaan Eurooppaan. Atlantilla pyörii useampikin matalapaine, mikä pitää myös luoteisimman osaan Eurooppaa normaalia sateisempana. Vaikka Atlantilta yltää muutama sadealue Keski-Eurooppaankin, ajoittain vahvistuvan korkeapaineen vaikutuksesta kuluvan viikon sateet jäävät alueella vähäisiksi ja sää tavanomaista kuivemmaksi.

  Ensi viikolla Lounais-Euroopasta mahdollisesti Keski-Euroopan ylle vahvistuva korkeapaineen alue on tuomassa laajalti Etelä- ja Keski-Eurooppaan poutaisempaa säätä. Tällainen korkeapaine ohjaa kuitenkin Atlantilta saapuvat matalapaineet sateineen kohti pohjoista, mikä tekee sään sateiseksi Suomessa ja muualla Pohjois-Euroopassa. Muutokset korkeapaineen muodossa ja voimakkuudessa voivat tosin vielä vaikuttaa Suomen sateisuuteen.

  Tämän hetken ennusteen mukaan Suomessa elokuuhun siirrytään sateisen sään merkeissä. Myös Euroopassa kuivaa korkeapainetta on mahdollisesti seuraamassa monin paikoin normaalia sateisemmat viikot. Ennuste on vielä kuitenkin hyvin epävakaa ja muutoksia suuntaan että toiseen on vielä tulossa.

  Heinäkuun tyypillinen sademäärä on rannikolla 40...55 mm, kaakossa ja etelässä 45...65 mm, Pohjanmaalla 65...80 mm, Keski-Suomessa 75...90 mm, Pohjois-Karjalasta Etelä-Lappiin 75...85 mm, Lapin länsiosassa 70...90 mm ja itäosassa 60...80 mm.

  Päivitetty 16.7. 15.52

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 16.7.
  +22,2 °C
   
  Kylmin paikka 16.7.
  +1,8 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +23,1 °C
  10.7.
  Viime viikon kylmin paikka
  -0,8 °C
  13.7.
  Viime viikon sateisin paikka
  40,2 mm
   
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +32,3 °C
  7.6.
  Viime kuun kylmin paikka
  -4,5 °C
  11.6.
  Viime kuun sateisin paikka
  124,1 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa