Paikanna

  Kuukausiennuste

  Toukokuun kuukausiennuste: Alkuun räntä- ja lumisateita – äitienpäivän jälkeen jopa yli +20 astetta?

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuore kuukausiennuste näyttää vaihtelevaa säätä toukokuulle. Alkuun odotettavissa on ajoittain koleita ja sateisia säitä, myös räntä- ja lumisateita, mutta äitienpäivän jälkeisellä viikolla voidaan osassa maata mitata jo kesäisiä lämpötiloja. Ero etelän ja pohjoisen välillä voi kuitenkin olla suuri.

  Kuukausiennusteen mukaan 3. toukokuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 3–6 astetta keskimääräistä toukokuun alkua kylmempi, osassa Lappia poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on 1–3 astetta. Ylimmät lämpötilat jäävät ennen äitienpäiväsunnuntaita pääosin alle 10 asteen koko maassa.

  Sateiden osalta ennuste näyttää eteläiseen Suomeen tavanomaista sateisempaa viikkoa, maan keskivaiheille keskimääräisiä sademääriä ja pohjoiseen vähän tavanomaista kuivempaa. Osa sateista on yhä räntää tai märkää lunta etelässä asti. Maan keski- ja pohjoisosassa lunta voi paikoin tulla reilumminkin.

  – Toukokuun ensimmäinen täysi viikko ollaan kylmän ilman kuopassa. Koko Pohjois-Euroopassa on tavanomaista matalampi ilmanpaine. Tämä on linjassa sen kanssa, että meille on useampikin matalapaine tulossa loppuviikolla, mahdollinen talvimyräkkäkin, ainakin maan itäosaan, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Viikko on tavanomaista kylmempi pitkälti myös muualla Pohjois-Euroopassa sekä Keski-Euroopassa.

  – Ainoastaan itäisellä Välimerellä ja paikoin Iberian niemimaalla on ennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpää. Kreikassa ja Turkissa on ollut jo 30 asteen lämpötiloja. Myös Venäjällä Suomen itäpuolella on hyvin lämmintä ilmamassaa.

  "Suursääkuvio muuttuu Euroopassa dramaattisesti" – joko Suomeen kesäisiä lukemia?

  Kuukausiennusteen mukaan näyttää siltä, että 10. toukokuuta alkavalla viikolla edessä olisi iso muutos säähän. Etelä- ja Itä-Suomesta kohti Mustaamerta olisi tavanomaista korkeampi ilmanpaine, matalampi ilmanpaine puolestaan olisi Atlantilta kohti Britteinsaaria.

  – Suursääkuvio muuttuu dramaattisesti Euroopassa, tulossa on jännä muutos säähän. Asetelma on sellainen, että etelästä pääsisi pullahtamaan lämpimämpää ilmaa Eurooppaan. Lämmin kieleke yltäisi myös mahdollisesti Suomeen ja Ruotsiin saakka, Markus Mäntykannas sanoo.

  Viileän jakson jälkeen edessä voisi olla selvästi lämpimämpiä lukemia.

  – Näyttää, että eteläiseen Suomeen yltäisi ensimmäinen kesäinen tuulahdus. Lämpötila voisi olla jopa yli 20 astetta, mutta tämä on vielä hyvin epävarma ennuste. Kesä saattaa kuitenkin vierailla, ennen kaikkea Etelä-Suomessa, ehkä jopa Keski-Suomessakin.

  Suomen eteläosaan kuukausiennuste näyttää 10. toukokuuta alkavalle viikolle 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Maan keskiosassa viikon keskilämpötila olisi tavanomainen ja maan pohjoisosassa olisi laajalti 1–3 astetta tavanomaista kylmempää.

  – Maan keskiosaan saattaa kehittyä todella tiukka rajavyöhyke, jossa lämpötila laskee, kun mennään kohti pohjoista. Voikin olla, että eteläisessä Suomessa on jo kesäisiä lämpötiloja, kun Lapissa on vielä suht talvista.

  Sateiden osalta kuukausiennuste näyttää äitienpäivää seuraavalle viikolle tavanomaista sateisempaa vyöhykettä maan keskivaiheille ja eteläiseen Lappiin.

  – Näillä mailla kulkisi mahdollisesti ilmamassojen rajavyöhyke, jonka pohjoispuolella olisi siis kylmää ja eteläpuolella lämmintä. Rajavyöhykkeellä voi tulla runsaita sateita. Todennäköisesti tulisi myös ensimmäisiä ukkosia johonkin päin maata, jos kesälämpö yltää Suomeen, Markus Mäntykannas ennustaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa toukokuun puolivälissä maan eteläosassa 14–18 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 12–16 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–10 astetta.

  Eurooppaan jopa 30 asteen lämpötiloja

  Valtaosassa Keski-Eurooppaa 10. toukokuuta alkava viikko on ennusteen mukaan jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Etelä-Eurooppa ja Keski-Eurooppa näyttävät aika ajoin jo kuumilta.

  – Kun Euroopassa on näin suuri poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan, tarkoittaa se, että Keski-Eurooppa menee suomalaisittain hellelukemille, paikoin voi olla 30 astettakin. Etelä-Ruotsia ja Baltian maita myöten on helteisiä 25 asteen lukemia. Keski-Euroopassa nähdään varmaankin jo myös kunnon rajuilmoja, rakeita ja tässä asetelmassa mahdollisesti trombejakin.

  Tältä näyttää toukokuun loppu

  Toukokuun 17. päivä alkavalla viikolla Suomen itäpuolella on kuukausiennusteen mukaan matalapainetta. Etelä-, Länsi- ja Keski-Euroopassa olisi tavanomaista korkeampi ilmanpaine.

  – Ikävä kyllä tämä viittaa siihen, että sää viilenisi meillä. Ilo lämmöstä voi siis jäädä lyhyeksi. Suuressa osassa Suomea ja Pohjois- ja Itä-Eurooppaa olisi tavanomaista kylmempää. Tässä nähdään, miten nopeasti tilanne muuttuisi, Markus Mäntykannas sanoo.

  Sateiden osalta kuukausiennuste ei enää anna signaaleja Suomeen suuntaan eikä toiseen 17. tai 24. päivä toukokuuta alkaville viikoille.

  – Toukokuun 24. päivä alkavalla viikolla Norjanmerellä olisi mahdollisesti matalampi ilmanpaine, kun taas korkeapaineen keskus siirtyisi idemmäksi Eurooppaan. Tämä viittaa siihen, että meille voi päästä taas lounaan ja etelän puolelta vähän lämpimämpää ilmaa, Markus Mäntykannas toteaa.

  Länsi-Eurooppaan kuukausiennuste näyttää toukokuun viimeiselle täydelle viikolle hieman tavanomaista lämpimämpää.

  Päivitetty 4.5. 14.28

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 6.5.
  +10,6 °C
   
  Sateisin paikka 6.5.
  21,0 mm
   
  Kylmin paikka 6.5.
  -15,1 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +11,9 °C
  30.4.
  Viime viikon sateisin paikka
  23,3 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -15,4 °C
  29.4.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +18,0 °C
  17.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  64,7 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -25,9 °C
  9.4.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa