Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 23.4.

  Siitepölytilanne 23.4.

  Ennuste 24.4.–28.4.

  Siitepölyennuste 24.4.–28.4.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 23.04.2021
  Tilanne
  Lepän kukinta heikkenee maan maan eteläosissa ja jatkuu maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinta on alkanut Etelä-Lapissa. Pähkinäpensaan kukinta on päättynyt. Lepän siitepölymäärät ilmassa ovat kukinta-alueella maan länsiosissa enimmäkseen vähäisiä. Maan itäosissa määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Viime päivien eteläisten ja lounaisten ilmavirtausten mukana maan eteläosiin kulkeutui jopa runsaita määriä jalavan siitepölyä. Jalavan siitepöly saattaa aiheuttaa oireilua erityisesti koivuallergikoille. Maan lounaisosiin kulkeutui myös hyvin pieniä määriä koivun siitepölyä. Sade laskee ilman siitepölymäärät nollatasolle.
  Ennuste
  Lepän kukinta jatkuu heikkona maan eteläosissa. Kukinta heikkenee maan keskiosissa, ja jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa. Kukinnan odotetaan alkavan Keski-Lapissa ensi viikolla. Koivun kukinnan odotetaan alkavan maan eteläosissa lähiviikkojen aikana. Lepän siitepölymäärät vaihtelevat maan eteläosissa vähäisistä kohtalaisiin. Maan keskiosista Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella siitepölymäärien odotetaan olevan pääosin kohtalaisia. Keski-Lapissa määrien odotetaan jäävän vähäisiksi. Koivun siitepölyn kaukokulkeumia ei odoteta lähipäiville. Sade laskee ilman siitepölymääriä.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 22.4.
  +13,8 °C
   
  Sateisin paikka 22.4.
  13,0 mm
   
  Kylmin paikka 22.4.
  Kilpisjärvi Saana
  -8,7 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  16,2 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +18,0 °C
  18.4.
  Viime viikon kylmin paikka
  -18,9 °C
  13.4.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +14,6 °C
  23.3.
  Viime kuun sateisin paikka
  63,1 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -38,9 °C
  9.3.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa