Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Nauti syyslämmöstä nyt – sade valtaa alaa lokakuun edetessä

  Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu vuodenaikaan nähden keskimääräistä lämpimämpänä. Sateet yleistyvät osassa maata lokakuun ensimmäisellä kokonaisella kalenteriviikolla.

  Syyskuun 28. päivä alkavalla viikolla Eurooppa jakautuu sään puolesta kahtia. Läntisessä Euroopassa on vuodenaikaan nähden tavallista kylmempää säätä, kun taas itäisessä Euroopassa sekä Fennoskandiassa, myös Suomessa, viikon keskilämpötila on vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpi.

  – Suomessa viikon keskilämpötila on 3–5 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella. Sateet jäävät vuodenajan keskiarvoa vähäisemmiksi, sillä Venäjän päällä oleva korkeapaineen alue ulottuu meille kaakosta ja pitää runsaat sateet maamme ulkopuolella, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Tänä vuonna syyskuun lopussa Suomessa on mitattu 20 asteen lukemia, ylimmillään jopa 23,5 astetta Kokemäellä sunnuntaina 27. syyskuuta. Näin korkeita lukemia ei enää ennusteissa näy. Lämpötilat voivat kuitenkin kivuta maan etelä- ja lounaisosassa auringonpaisteisina hetkinä syys-lokakuun vaihteen viikolla vielä 17 asteen tienoille, paikallisesti voidaan päästä mahdollisesti korkeammallekin.

  – Sää on viikon arkipäivinä melko pilvinen, mutta lokakuun ensimmäiseksi viikonlopuksi on odotettavissa aurinkoisempaa säätä etenkin maan etelä- ja keskiosaan. Ruska on värjännyt puita etelässäkin keltaisen, oranssin ja punaisen sävyillä, joten sen ihailuun on luvassa vielä monin paikoin kaunista ja aurinkoista säätä, sanoo Joanna Rinne.

  Tilastojen mukaan keskimääräinen ylin lämpötila on syys-lokakuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta.

  Muualla Euroopassa runsaita sateita tulee syys-lokakuun vaihteen viikolla Britteinsaarilla, suuressa osassa Manner-Eurooppaa sekä Ruotsin ja Norjan eteläpuoliskoilla. Sää on vuodenaikaan nähden vähäsateista osassa Espanjaa ja Portugalia sekä Kreikan ja Turkin tienoilla.

  Sateet yleistyvät maan etelä- ja keskiosassa

  Lokakuun 5. päivä alkava viikko on kuukausiennusteessa Euroopan mittakaavassa yleispiirteiltään hyvin paljon 28. syyskuuta alkavan viikon kaltainen.

  – Suomen kannalta merkittävin ero on, että vuodenaikaan nähden runsaiden sateiden alue ulottuu eteläisimpään Suomeen. Maan etelä- ja keskiosaan alkaa levitä lounaasta sateita, kun taas pohjoisempana jatkuu enimmäkseen poutainen sää. Viikon keskilämpötila on Suomessa noin kaksi astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella, sanoo Joanna Rinne.

  Lokakuun 12. ja 19. päivä alkaville viikoille Suomeen ennustetaan laajalti hieman keskimääräistä lämpimämpää säätä. Sademäärien osalta nämä viikot ovat ennusteen mukaan melko keskimääräisiä tai hieman tavanomaista sateisempia. Ennustettavuus kuitenkin heikkenee jo kuukausiennusteen loppupuoliskolla.

  Päivitetty 29.9. 15.42

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 29.9.
  +17,1 °C
   
  Sateisin paikka 29.9.
  5,0 mm
   
  Kylmin paikka 29.9.
  -1,0 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  48,6 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +23,5 °C
  27.9.
  Viime viikon kylmin paikka
  -7,1 °C
  27.9.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  94,7 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +29,4 °C
  8.8.
  Viime kuun kylmin paikka
  -4,2 °C
  28.8.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.