Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 11.6.

  Siitepölytilanne 11.6.

  Ennuste 12.6.–16.6.

  Siitepölyennuste 12.6.–16.6.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 11.06.2021
  Tilanne
  Heinien kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa. Kukinta voimistuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Koivun kukinta heikkenee Pohjois-Lapissa ja on päättynyt Keski-Lapissa. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat maan eteläosissa enimmäkseen kohtalaisia, mutta voivat nousta ajoittain runsaiksi. Maan keskiosissa heinien siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa määrät vaihtelevat erittäin vähäisistä vähäisiin. Koivun kukinnan päättymisestä huolimatta maan etelä- ja keskiosiin voi yhä kulkeutua vähäisiä määriä koivun siitepölyä. Maan pohjoisosissa, Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Pohjois-Lapissa määrät ovat enimmäkseen kohtalaisia. Kuusi kukkii Etelä- ja Keski-Lapissa. Männyn kukinta on päättymässä maan eteläosissa ja jatkuu maan keskiosissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kuinta on alkamassa Etelä-Lapissa. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille.
  Ennuste
  Heinien kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Heinien kukinnan odotetaan alkavan Etelä-Lapissa kahden viikon kuluessa. Koivun kukinta lähenee loppuaan Pohjois-Lapissa. Heinien siitepölymäärien odotetaan olevan maan eteläosissa pääosin kohtalaisia, mutta määrät voivat nousta ajoittain runsaiksi. Maan keskiosissa määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa määrät ovat toistaiseksi vähäisiä. Koivun siitepölyä kulkeutuu ajoittain vähäisiä määriä maan etelä- ja keskiosiin. Maan pohjoisosissa, Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Pohjois-Lapissa määrät ovat enimmäkseen kohtalaisia. Kuusen kukinta heikkenee Etelä- ja Keski-Lapissa. Männyn kukinta on päättymässä maan eteläosissa ja heikkenee maan keskiosissa. Kuinta jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ja alkaa Etelä-Lapissa. Sade laskee ilman siitepölymääriä.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 14.6.
  27,1 mm
   
  Lämpimin paikka 14.6.
  +22,2 °C
   
  Kylmin paikka 14.6.
  Kilpisjärvi Saana
  -0,7 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  58,0 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +28,6 °C
  11.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  -0,3 °C
  7.6.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +30,8 °C
  19.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  122,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -15,1 °C
  2.5.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa