Paikanna

  Kuukausiennuste

  Suuri käänne säähän kuukausiennusteessa

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen, ECMWF:n, kuukausiennusteessa näkyy radikaali muutos säätyyppiin. Suomea piinannut kuivuus on päättymässä runsaiden sateiden myötä ja jatko näyttää tavanomaista sateisemmalta.

  Säätyyppi muuttuu jo heinäkuun loppupuolella

  26. heinäkuuta alkava viikko näyttää maan etelä- ja keskiosassa vielä tavanomaista lämpimämmältä, mutta maan pohjoisosassa poikkeama kallistuu viileämpään suuntaan. Helteet jatkuvat osassa maata torstaihin saakka, mutta loppuviikolla lämpötila laskee selvemmin.

  Korkeapaine on antamassa periksi ja samalla matalapaineet pääsevät Suomeen. Ajoittain vettä voi sataa kaatamalla ja ukkonenkin näyttää mahdolliselta. Heinäkuun loppupuoli näyttää suuressa osassa maata tavanomaista sateisemmalta, ja poikkeama on suurin maan eteläosassa.

  Tavanomaista sateisempaa on laajalti myös Skandinavian eteläosassa ja Baltiassa.

  Helteet väistyvät Suomen itäpuolelle, elokuu alkaa epävakaisena

  2. elokuuta alkavalla viikolla Suomi näyttää olevan tavanomaista viileämpi. Suuressa osassa maata poikkeama viileämpään suuntaan on 0–1 astetta, läntisessä Suomessa se on 1–3. Lämmin hellesää näyttää väistyvän Venäjän puolelle. Suuri osa läntisestä Euroopasta ja läntisestä Välimerestä on sinisen poikkeaman alla elokuun alussa, eli sää on paikoin jopa selvästi pitkäaikaisia keskiarvoja viileämpää.

  Pohjois-Eurooppa kuuluu yhä matalapaineiden vaikutuspiiriin ja sää näyttää Suomessa tavanomaista sateisemmalta. Ajoittain sateet voivat olla jatkuvampia ja mukana on myös ukkosta. Sateiden välissä nähdään kuitenkin lämmintä kesäaurinkoakin, jonka myötä lämpötila voi maan etelä- ja keskiosassa kohota 20 asteen vaiheille tai hieman sen yläpuolelle.

  Elokuun edetessä lämpenee ja sateet vähenevät

  Sekä 9. että 16. elokuuta alkavilla viikoilla Venäjän puolella oleva lämpimän sään alue lähestyy Suomea ja saattaa aika ajoin yltää maan itäosaan. Tavanomaista viileämpää säätä indikoiva sininen poikkeama haalistuu Suomen yltä ja väistyy maamme eteläpuolelle. Lämpötila näyttäisi siis palaavan lähemmäs pitkäaikaisia keskiarvoja, ja yksittäiset hellepäivätkin ovat vielä mahdollisia.

  Kaikista lämpimin sää näyttäisi elokuun edetessä asettuvan Välimeren itäiseen osaan sekä laajalti Venäjän puolelle. Länsi-Euroopassa puolestaan olisi yhä viileämpää.

  9. elokuuta alkavalla viikolla osa Suomesta näyttää olevan vielä kuukausiennusteen mukaan tavanomaista sateisempi, mutta 16. elokuuta alkavalla viikolla tätä poikkeamaa ei enää ole näköpiirissä. Tämä voi toki myös kertoa siitä, että ennuste muuttuu epävarmemmaksi.

  Täytyy muistaa, että pitkän ajan sääennusteet ovat vasta kokeiluasteella ja parhaimmillaankin ne ovat vain suuntaa-antavia. Ennusteet eivät pyri missään olosuhteissa ottamaan kantaa yksittäisen päivän säähän, vaan niissä tarkastellaan kokonaisen viikon keskiarvoja ja sitä, miten se vertautuu ajankohdan tilastolliseen keskiarvoon. ECMWF käyttää pitkän ajan sääennusteissa omia ilmastollisia vertailukausia, jotka voivat poiketa jonkin verran esimerkiksi Suomen viimeisimmästä virallisesta kaudesta, 1981–2010.

  Päivitetty 27.7. 09.35

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 31.7.
  13,5 mm
   
  Lämpimin paikka 31.7.
  +23,9 °C
   
  Kylmin paikka 31.7.
  Kilpisjärvi Saana
  +3,1 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +34,0 °C
  15.7.
  Viime viikon sateisin paikka
  45,9 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  +3,4 °C
  19.7.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +33,6 °C
  22.6.
  Viime kuun sateisin paikka
  122,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -2,4 °C
  16.6.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa