Paikanna

  Kuukausiennuste

  Viileä tauko vuoden tilastollisesti lämpimimpään aikaan

  Tilastollisesti käsillä on vuoden lämpimin aika, mutta sää on päässyt viilenemään, mikä näkyy myös Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uusimmassa kuukausiennustessa.

  Heinäkuun puolivälin tienoilla etelässä ja idässä päivän tyypillinen korkein lämpötila kohoaa 20–24 asteeseen, läntisestä Suomesta Kainuuseen ja Meri-Lappiin 20–22 asteeseen. Muuten pohjoisessa normaali päivän korkein lämpötila on kuun vaihteessa Koillismaalla ja isossa osaa Lappia 18–20 astetta, Lapin pohjoisosassa yleisesti 16–18 astetta.

  Heinäkuu on etenkin sisämaassa myös vuoden sateisinta aikaa, vaikkakin kuukausiennusteen valossa sateet ovat kuluvallakin viikolla jäämässä melko vähäisiksi. Sadetta kertyy heinäkuussa keskimäärin 70–90 mm. Kaakkois-Suomessa, aivan rannikolla ja Ahvenanmaalla sekä paikallisesti Lapissa sadetta kertyy normaalisti muuta maata vähemmän, enimmäkseen 50–70 mm tai paikallisesti vähemmänkin.

  Vaihteeksi viileämpi viikko – sitten suuntana taas lämmin sää

  19. heinäkuuta alkaneella viikolla korkeapaineen painopiste on siirtynyt Suomen lounaispuolelle Euroopan länsiosaan, missä sateet jäävät vaihteeksi vähemmälle ja osin sää on keskimääräistä lämpimämpää.

  Korkeapaineen sijainnista johtuen länsiluoteinen virtaus on voimistunut Suomessa ja levittää Suomen ylle vilpoista ilmaa sekä jonkin verran sateita.

  Sateet jäävät laajalti Pohjois-Euroopan, kuten Suomen, suunnalla normaalia vähäisemmiksi, mutta viileällä virtauksella on selvempi vaikutus lämpöoloihin. Maan etelä- ja keskiosassa viikon poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on 0–3, Lapissa 3–6 astetta.

  Päivä- ja yölämpötilat laskevat aina viikon puolivälin vaiheille asti. Etelässäkin asti voidaan paikoin käydä yöllä 10 asteen alapuolella ja päivällä lämpötila nousee juuri ja juuri 20 asteen paikkeille. Lapin yllä ilma on viileintä ja yöllä käydään paikoin alle 5 asteessa ja päivälläkin lämpötila jää etenkin pohjoisosassa lähemmäs 10 astetta.

  Viikonloppua kohti korkeapaine on jälleen vahvistumassa Suomen yllä lounaasta päin ja sen myötä sää myös lämpenemässä. Etelässä ja maan keskivaiheilla, mutta mahdollisesti pohjoisempanakin, 20 asteen lukemat yleistyvät ja etenkin etelän ja lännen suunnalla sää jälleen helteistyy.

  Varaudu heinähelteen paluuseen

  26. heinäkuuta alkavalla viikolla kuukausiennusteessa näyttäytyy jo kesän mittaan tutuksi tulleen asetelman merkkejä.

  Odotettavissa on, että maan itäpuolelle ja ehkä ajoittain ylle laajemminkin voisi vahvistua korkeapainetta, ja korkeapainesään vaikutuksesta sateet jäisivät Suomessa yhä tavanomaista vähäisemmiksi.

  Idän puolelle vahvistuessaan korkeapaine edesauttaa lämpimän ilman virtausta etelämpää kohti Suomea, mutta samalla ylle voi päästä kosteampaa ilmaa ja kuurosateiden mahdollisuus kasvaa. Suomen ylle voimistuessaan aurinkoinen, poutaisempi ja kuumeneva sää on puolestaan laajalti mahdollista.

  Kuukausiennusteessa viikko näyttäytyykin isossa osaa Pohjois-Eurooppaa jälleen keskimääräistä lämpimämpänä ja helteet vaikuttaisivat ottavan jälleen paikkansa Suomen ennustekartoilla. Maan etelä- ja keskiosassa voidaan jälleen mitata 30 asteen vaiheille nousevia lukemia ja trooppiset yötkin ovat mahdollisia.

  Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta sää näyttää olevan 1–3, paikoitellen 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpää. Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötilat ovat ennusteen mukaan lähellä tavanomaisia lukemia, sillä sään on mahdollista vaihdella suuremmin jopa helteisen ja hieman viileämmän sään välillä.

  Pohjois-Euroopan suunnalle vahvistuva korkeapaine enteilee kuitenkin sitä, että matalapaineita sateineen pääsee ohjautumaan jälleen kohti läntistä Eurooppaa, missä viikosta odotetaan kehittyvän keskimääräistä sateisempi sekä osin myös normaalia viileämpi.

  Elokuun puolella Euroopan kahtiajako jatkunee

  Sekä 2. elokuuta että 9. elokuuta alkavalla viikolla lämmin sää näyttäisi jatkuvan suuressa osassa maata.

  Elokuun alussa Suomen eteläpuolella on tavanomaista matalampi ilmanpaine, kun taas Suomen pohjoispuolella korkeampi. Tämä viittaa lämpimiin, ehkä jopa helteisiin etelä- ja kaakkoisvirtauksiin. Kuun alun mittaan lämmön ja ehkä helteidenkin syöttö Venäjän suunnalta Pohjois-Eurooppaan olisi yhä mahdollista.

  Ennusteen viimeisillä viikoilla epävarmuus kuitenkin kasvaa ja etenkin sateen ennusteessa poikkeamat tasoittuvat jo lähemmäs keskimääräistä.

  Läntisessä ja keskisessä Euroopassa on osin odotettavissa normaalia viileämpää säätä, mikä saattaa olla merkki siitä, että matalapainetoiminta toisi alueelle viileämpää ilmaa sekä yhä mahdollisesti viilentäviä sateita. Ennusteen epävarmuus toisaalta kasvaa myös muualla Euroopassa, ja sateisuuden ennuste taantuu elokuun puolivälin alla paikoin normaalia sateisemmasta säästä lähemmäs tavanomaista.

  Päivitetty 20.7. 12.43

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 23.7.
  1,5 mm
   
  Lämpimin paikka 23.7.
  +23,5 °C
   
  Kylmin paikka 23.7.
  Kilpisjärvi Saana
  +1,0 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +34,0 °C
  15.7.
  Viime viikon sateisin paikka
  45,9 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  +3,4 °C
  19.7.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +33,6 °C
  22.6.
  Viime kuun sateisin paikka
  122,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -2,4 °C
  16.6.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa