Paikanna

  Kuukausiennuste

  Säätyyppi muuttuu – syyslomien alkuun lämpenevää ja sateita

  Lokakuu on alkanut keskimääräistä kylmemmässä säässä, mutta säätyyppi on nyt muuttumassa. Sää lämpenee, kun pohjoisesta tulevan kylmän ilmavirtauksen sijaan luvassa on matalapaineita ja sateita lounaasta.

  Koululaisten syyslomat alkavat osassa maata 14. lokakuuta. Ensimmäiselle syyslomaviikolle maan etelä- ja keskiosaan ennustetaan hieman ajankohdan keskimääräistä lämpimämpää säätä. Pohjoisessa voi vielä olla hieman tavanomaista viileämpää.

  - Ensimmäisellä syyslomaviikolla etelässä voidaan päästä päivisin ajoittain kymmeneen plusasteeseen tai vähän ylikin. Maan keskiosassa ollaan enimmäkseen 5–10 asteessa ja Pohjois-Lapissa saattaa olla päivälläkin pakkasta, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Matalapaineita yksi toisensa perään

  Matalapainevoittoinen sää valtaa alaa jo tämän viikon eli lokakuun toisen viikon loppupuolella. Sateita tulee lähiviikkoina hieman tavanomaista enemmän.

  - Ensi viikolla syyslomien alkaessa useita matalapaineita kulkee Suomen yli. Maan etelä- ja keskiosassa sateet ovat enimmäkseen vettä. Lumisateet painottuvat lähinnä Pohjois-Suomeen, joku heikko lumisade voi tulla sitä etelämpänä, toteaa Anna Latvala.

  Matalapainesäätyyppi näyttää jatkuvan Suomessa lokakuun loppuun asti. Lämpötilat ovat tämän hetken ennusteen mukaan kuun loppupuoliskolla suuressa osassa maata keskimääräisiä tai hieman keskimääräistä lämpimämpiä.

  Keskimäärin lokakuun puolivälissä etelän päivän korkeimmat lämpötilat ovat lähellä kymmentä astetta, maan keskiosassa 5–8 asteessa ja Pohjois-Suomessa 0–5 asteessa. Lokakuun loppuun mennessä pysyvä lumipeite on keskimäärin pohjoisessa Lapissa, paikoin keskisessä Lapissa.

  Sää on lämpenemässä selvästi 14. lokakuuta alkavalla viikolla Etelä- ja Keski-Euroopassa. Espanjan etelärannikolla lämpötilat ovat 20–25 asteessa ja mantereisessa Keski-Euroopassa 20 asteen molemmin puolin, sateisilla alueilla vähemmän.

  Koulujen syyslomia vietetään lokakuun loppupuoliskolla viikoilla 42 ja 43.

  Päivitetty 8.10. 11.55

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 12.10.
  Tohmajärvi Kemie
  17,2 mm
   
  Lämpimin paikka 12.10.
  +12,3 °C
   
  Kylmin paikka 12.10.
  Kilpisjärvi Saana
  -8,2 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  Pori Rautatieasema
  28,3 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +15,8 °C
  28.9.
  Viime viikon kylmin paikka
  -7,8 °C
  24.9.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +26,2 °C
  10.9.
  Viime kuun kylmin paikka
  -8,1 °C
  19.9.
  Viime kuun sateisin paikka
  132,3 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa