Suosikkilomakohteissa nyt jopa 40–44 asteen hirmuhellettä – suosittu turistinähtävyys ja kouluja suljettu
Sää lämpenee juhannusviikolla – katso meteorologin ensikommentit juhannuksen tienoon ennusteesta
Uusi kuukausiennuste: ”Juhannusviikko on Suomessa selvästi erilainen kuin tämä viikko” – osassa Eurooppaa pian jopa 40–45 astetta
Tältä näyttää kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste – yksi kuukausi erottuu erityisesti!
Mainos latautuu…
Suosikkilomakohteissa nyt jopa 40–44 asteen hirmuhellettä – suosittu turistinähtävyys ja kouluja suljettu
Sää lämpenee juhannusviikolla – katso meteorologin ensikommentit juhannuksen tienoon ennusteesta
Uusi kuukausiennuste: ”Juhannusviikko on Suomessa selvästi erilainen kuin tämä viikko” – osassa Eurooppaa pian jopa 40–45 astetta
Tältä näyttää kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste – yksi kuukausi erottuu erityisesti!

Uusi kuukausiennuste: ”Juhannusviikko on Suomessa selvästi erilainen kuin tämä viikko” – osassa Eurooppaa pian jopa 40–45 astetta

Paistaa se aurinko juhannusvihtaankin.
Sää näyttää lämpenevän Suomessa juhannusviikoksi. Arkistokuva: Markku Kuisma, Padasjoki, 24.6.2022

Tällä viikolla sää on tuoreen kuukausiennusteen mukaan osassa Suomea jopa tavanomaista kesäkuun säätä viileämpää, lisäksi viikon sademäärät ovat keskimääräistä suurempia. Sää on kuitenkin tämän hetken ennusteiden mukaan lämpenemässä juhannusviikoksi, lisäksi myös sateet vähenevät. Tällä viikolla kaakkoisessa Euroopassa ja Välimeren itäosassa on hyvin kuumaa – lämpötilat kohoavat paikoin yli 40 asteeseen, paikallisesti mahdollisesti jopa 45 asteen tienoille. Kuumaa on esimerkiksi suomalaisten suosikkilomakohteissa Kreikassa ja Kreikan saarilla, Turkissa sekä Kyproksella. Osassa Eurooppaa tulee puolestaan rankkoja sateita.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 9. kesäkuuta.

– Kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla suuressa osassa Suomea on ajankohtaan nähden sateista. Maan eteläpuoliskolla viikko on keskilämpötilaltaan tavanomainen tai tavanomaista viileämpi, maan pohjoispuoliskolla viikon keskilämpötilat vaihtelevat tavanomaisista tavanomaista lämpimämpiin. Kuukausiennusteen mukaan ensi viikoksi eli juhannusviikoksi viikkokeskilämpötilat lämpenevät koko maassa. Sateiden määrä rauhoittuu enemmän ajankohdan keskiarvoja vastaavaksi, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 9.6.2024)
Viikko Ennuste Sään ennustettavuus

10.–16.6.

(Viikko 24)

Viikon keskilämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa tavanomaisia tai tavanomaista viileämpiä, pohjoisessa tavanomaisia tai tavanomaista lämpimämpiä. Viikko on laajalti keskimääräistä sateisempi. Hyvä

17.–23.6.

(Viikko 25)

Juhannusviikon keskilämpötilat ovat ennusteen mukaan Suomessa noin 2 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpiä. Sateita tulee tavanomainen määrä tai hieman tavanomaista runsaammin. Kohtalainen

24.–30.6.

(Viikko 26)

Viikko on hieman keskimääräistä lämpimämpi. Sateet ovat muuttuneet jo huonosti ennustettaviksi.  Heikko

1.–7.7.

(Viikko 27)

Sää ennustuu jo huonosti, mutta kuukausiennusteessa on heikkoja viitteitä ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämpään, mutta paikoin hieman keskimääräistä sateisempaan säähän. Heikko

Kesäkuun 10. päivä alkanut viikko: Viileämpi jakso käynnissä – paikoin runsaita sateita

Kuukausiennusteen mukaan alkaneen viikon keskilämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa tavanomaisia tai noin asteen verran tavanomaista viileämpiä, ero keskiarvoon on suurin lounaassa ja lännessä. Pohjoisessa viikon keskilämpötilat ovat tavanomaisia ja Lapissa pohjoista kohden 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpiä.

Viikko on ajankohtaan nähden sateinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Päivittäisennusteiden mukaan kuurosateita on odotettavissa Suomessa laajoilla alueilla päivittäin. Runsaimmin sadekuuroja tulee iltapäivisin. Sadekuurot ovat luonteeltaan paikallisia, joten viikon sadekertymässä voi olla suuria eroja toisiaan lähellä olevien paikkakuntienkin välillä. Myös pilvisyys vaihtelee sekä alueittain että kunkin päivän mittaan, Joanna Rinne kertoo.

Lämpötilat ovat pudonneet kesäkuun alun lämpimän jakson lukemista.

– Päivälämpötilat ovat tällä viikolla enimmäkseen 15–20 asteessa, 20 asteen ylityksiä tapahtuu vain hyvin paikallisesti. Sateissa ja sateen jälkeen lämpötila voi pudota selvästi 15 asteen alapuolelle. Viikonlopun edetessä on mahdollista, että sää alkaa lämmetä ja lämpötila nousee laajemmin 20 asteen yläpuolelle, Joanna Rinne sanoo.

Paikallisen hallan mahdollisuus on yhä olemassa öisin heikkotuulisilla ja selkeillä alueilla etenkin maan keski- ja pohjoisosassa, mutta etelässäkään hallan mahdollisuus ei ole täysin pois suljettua. Hallalla tarkoitetaan pakkasta maanpinnassa.

Maanantaina lounaistuuli on puuskaista etenkin maan eteläosassa, mutta muuten voimakkaita tuulia ei ole päivittäisennusteiden mukaan tällä viikolla odotettavissa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesäkuun puolivälissä maan eteläosassa 18–22 astetta, maan keskiosassa 16–20 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–20 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 10–14 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Muualle Eurooppaan kuukausiennuste näyttää tälle viikolle laajalti ajankohdan tavanomaisia lukemia matalampia lämpötiloja, mutta Euroopan kaakkoisosaan ja itäiselle Välimerelle ennustetaan jopa 4–7 astetta keskimääräistä lämpimämpiä viikon keskilämpötiloja.

– Suomessakin vaikuttanut helteinen korkeapaine on siirtynyt Venäjän puolelle. Laajalle alueelle Eurooppaan on levinnyt pohjoisen puolelta ajankohtaan nähden viileää ja sateista säätä. Kaakkoiseen Eurooppaan kuitenkin työntyy etelästä erittäin lämmintä ja vähäsateista ilmamassaa. Siellä voi laajoillakin alueilla olla yli 40 asteen lämpötiloja, yksittäiset, paikalliset lämpöhuiput voivat nousta jopa 45 asteen tienoille etenkin keskiviikon ja torstain vaiheilla, Joanna Rinne ennustaa.

Erittäin kuumia lämpötiloja ennustetaan esimerkiksi Kreikkaan, Kreikkaan kuuluvalle Kreetalle, Turkkiin ja Kyproksen saarelle.

– Laajemman alueen 40 asteen ylityksiä on tällä viikolla odotettavissa erityisesti keskiviikkona ja torstaina Kreikassa, Turkissa ja Kyproksella, perjantaina vielä Turkissa ja Kyproksella. Kreetalla voisi olla keskiviikosta perjantaille 34–40 astetta, paikallisesti jossakin ehkä jopa 40–43 astetta. Lähelle 45 asteen lämpötilaa voitaisiin nousta hyvin paikallisesti Kreikassa ja Turkissa. On sitten sattumasta kiinni, osuuko näin korkeita lukemia säähavaintoasemien kohdalle, että lukemat saataisiin mitattua, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Euroopan runsaimmat sateet tulevat tällä viikolla kahdella kaistaleella.

– Ensimmäinen sateinen alue on Pohjois-Euroopassa, toinen kulkee eteläisestä Espanjasta ja Ranskasta pohjoisen Italian yli kohti itää. Esimerkiksi pohjoiseen Italiaan ja läntiseen Itävaltaan ennustetaan runsaita sateita erityisesti maanantain ja keskiviikon välille. Runsas vedentulo lyhyessä ajassa voi aiheuttaa pahojakin tulvia, Joanna Rinne toteaa.

Kesäkuun 17. päivä alkava viikko: Tuoreen ennusteen mukaan juhannusviikko on tavanomaista lämpimämpi Suomessa

Juhannusviikoksi kuukausiennuste näyttää nyt lämpenevää säätä Suomeen. Viikon keskilämpötilat olisivat noin 2 astetta keskimääräistä korkeampia.

– Juhannusviikko on kuukausiennusteen mukaan Suomessa selvästi erilainen kuin tämä 10. kesäkuuta alkanut viikko. Kuukausiennusteen mukaan juhannusviikko on keskilämpötilaltaan koko Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Sateita tulisi ajankohdalle melko tavanomainen määrä, paikoin hieman tavanomaista runsaammin, Joanna Rinne toteaa.

Lämpeneminen näkyy jo myös päivittäisennusteissa.

– Tämän hetken ennusteen mukaan Suomeen alkaa levitä etelän puolelta selvästi lämpimämpää, mahdollisesti jopa helteistä ilmaa. Päivälämpötilat nousevat ennusteen mukaan laajalti 20 asteen yläpuolelle. Kymmenen vuorokauden päivittäisennuste ei kuitenkaan ulotu vielä juhannukseen saakka, joten itse juhannuksen säästä ei vielä tiedetä tarkemmin, mutta jos sää jatkuu tämänhetkisen ennusteen hengessä, hellejuhannuskin voisi olla mahdollinen, Joanna Rinne pohtii.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Lue myös: Juhannuksen sää Suomessa tilastojen valossa

Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan.
Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

Kuukausiennusteen mukaan Eurooppa jakautuu 17. kesäkuuta alkavalla viikolla lämpötilojen osalta kahtia.

– Läntisessä Euroopassa on ennusteen perusteella laajalla alueella tavanomaista viileämpää, kun taas itäisessä Euroopassa, Fennoskandia mukaan lukien, on tavanomaista lämpimämpää. Erityisesti Turkin, Kreikan ja Balkanin suunnalla viikkokeskilämpötiloiltaan ajankohtaan nähden hyvinkin lämmin sää jatkuu. Sateita tulee runsaasti suuressa osassa Eurooppaa, mutta kaakkoisessa Euroopassa sateet jäävät laajalti tavanomaista vähäisemmiksi, Joanna Rinne kertoo.

Kesäkuun 24. ja heinäkuun 1. päivä alkavat viikot: Miltä näyttävät kesäkuun loppu ja heinäkuun alku?

Kesäkuun viimeiselle ja heinäkuun ensimmäiselle viikolle kuukausiennuste näyttää nyt Suomeen hyvin heikkoa signaalia tavanomaista lämpimämmän sään suuntaan.

– Sää muuttuu jo selvästi huonommin ennustettavaksi – samalla värit kuukausiennustekartalla heikkenevät. Näyttää kuitenkin siltä, että meillä Suomessa ja laajemminkin Fennoskandiassa kesäkuun 24. päivä alkava viikko olisi tavanomaista lämpimämpi, kun taas Keski-Euroopassa on vielä paikoin tavanomaista viileämpää ja sateista. Suomen sadekartalla värit alkavat olla jo lähes olemattoman heikkoja, mikä kertoo pikemmin sään huonosta ennustettavuudesta kuin sademäärältään tavanomaisesta viikosta, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: 

– Heinäkuun ensimmäisellä viikolla kuukausiennuste kallistuu Suomessa hitusen tavanomaista lämpimämpään ja osassa maata tavanomaista sateisempaan suuntaan, mutta sää alkaa olla jo hyvin huonosti ennustuvaa, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste – yksi kuukausi erottuu erityisesti!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 11.6.2024 klo 12.05

Suomi-Trivia

Sateisin paikka 12.6.
24,5 mm
 
Lämpimin paikka 12.6.
+20,1 °C
 
Kylmin paikka 12.6.
+1,3 °C
 
 
Viime viikon lämpimin paikka
+28,6 °C
5.6.
Viime viikon sateisin paikka
38,8 mm
 
Viime viikon kylmin paikka
-0,7 °C
5.6.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+29,9 °C
31.5.
Viime kuun sateisin paikka
59,4 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-13,2 °C
8.5.

Päivitetty 13.06. 09.01

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa