Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Hyytävät kartat – tammikuu jatkuu selvästi tavanomaista kylmempänä

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen perusteella tammikuu on Suomessa selvästi keskimääräistä kylmempi. Pakkaset ovat ajoittain kireitä.

  – Talven mahdollisesti kylmimmät viikot ovat käsillä, kun hyinen, arktinen ilmamassa kurottaa kohti Suomea. Seuraavat viikot pysytään kuukausiennusteen mukaan vuodenaikaan nähden kylmissä lämpötiloissa, ainakin, kun katsotaan viikkojen keskilämpötiloja, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Viikkojen sisällä säässä voi kuitenkin olla suurtakin vaihtelua.

  Lumipyrystä kireisiin pakkasiin

  Tammikuun 11. päivä alkavan viikon alkupuolta hallitsee voimakas Toini-lumipyry, joka tuo etenkin etelään ja lounaaseen runsaita lumisateita. Pyryn jälkeen pakkanen kiristyy. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on Suomessa huomattavasti ajankohdan keskiarvon alapuolella.

  – Sääkartoilla tämä näkyy viikon jälkipuoliskon kylmenemisenä, kun pakkassään aalto liikkuu Suomen yli. Maan etelä- ja länsiosassa sekä Keski-Lapin tienoilla viikon keskilämpötila on 4–5 astetta vuodenajan keskiarvon alapuolella, maan keskiosassa ja Etelä-Lapissa on 7–9 astetta ajankohdan keskiarvoa kylmempää. Juuri Suomen itäpuolelle jää laaja alue, jossa viikon keskilämpötila on kymmenen astetta ajankohdan keskilämpötilan alapuolella, Joanna Rinne kertoo.

  Alkuviikon lumipyryn jälkeen pakkanen kiristyy Suomessa jopa 20–40 asteeseen, paikoin etelässäkin voidaan mitata 20 pakkasasteen lukemia.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammikuun puolivälissä maan eteläosassa laajalti 0–6 pakkasastetta, Ahvenanmaalla ja paikoin lounaissaaristossa 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammikuun puolivälissä 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 6–10 pakkasastetta.

  Sademäärien osalta Etelä- ja Lounais-Suomessa sataa 11. tammikuuta alkavalla viikolla ajankohdan keskiarvoa enemmän.

  – Suuren osan tästä sateesta tuo tiistain ja keskiviikon lumipyry. Muualla Suomessa sademäärä jää vuodenajan keskiarvojen alapuolelle.

  Tavallista kylmempää on myös laajalti muualla Euroopassa. Esimerkiksi Espanjan pääkaupungissa Madridissa lämpötilojen ennustetaan olevan ajoittain pakkasella. Edellisellä viikolla Espanjassa tuli runsaita lumisateita.

  Ajankohtaan nähden runsaita sateita tulee 11. tammikuuta alkavalla viikolla muun muassa Ruotsissa, Britteinsaarilla, osassa Ranskaa sekä Kaakkois-Euroopassa. Pohjoisen Euroopan lisäksi myös keskisessä, itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa osa sateista on viikon mittaan lunta. Ruotsissa on varoiteltu paikoin jopa 40–80 senttimetrin lumikertymistä vuorokaudessa.

  Tammikuun loppupuoliskolla jopa 4–7 astetta keskimääräistä kylmempää

  Tammikuun 18. päivä alkavalla viikolla sää jatkuu Suomessa vuodenaikaan nähden kylmänä.

  – Lämpötiloissa suurin ero vuodenajan keskiarvoon on Pohjois-Suomessa, jossa viikon keskilämpötila on 6–7 astetta vuodenajan keskiarvon alapuolella. Maan etelä- ja keskiosassakin on 4–5 astetta tavanomaista kylmempää. Yleisesti Euroopassa viikko on keskilämpötilaltaan keskiarvoinen tai vuodenajan keskiarvoa kylmempi, Joanna Rinne toteaa.

  Sateita tulee Suomessa kuukausiennusteen mukaan sen verran kuin yleensäkin tähän aikaan vuodesta, mutta suuressa osassa Eurooppaa sateita tulee tavanomaista runsaammin.

  – Tämä viittaa siihen, että Atlantilta tulevien matalapaineiden reitti kulkee paljolti Keski-Euroopan yli.

  Miltä näyttää kuunvaihteen seutu?

  Tammikuun 25. päivä alkavalla viikolla vuodenaikaan nähden kylmä sää jatkuu Pohjois-Euroopassa.

  – Suomessa viikon keskilämpötilan ennustetaan olevan yhä noin viisi astetta ajankohdan keskiarvon alapuolella. Välimeren seudun maihin ennustetaan muutosta kylmästä lämpimämpään säähän – viikon keskilämpötila nousee siellä vuodenajan keskiarvon yläpuolelle, sanoo Joanna Rinne.

  Sadekartta näyttää samalta kuin edellisellä viikolla: Suomessa sademäärät ovat melko keskimääräisiä, runsaimmat sateet pysyvät Keski-Euroopassa.

  Helmikuun alkaessa tavanomaista kylmempää tarkoittavat siniset värit jo vaalenevat kuukausiennusteen kartoilla Suomessa. Sää on hieman tavanomaista kylmempää, osassa maata lämpötilat palaavat jo lähemmäs vuodenajan keskiarvoa.

  Sadekartan mukaan Suomen sademäärät ovat helmikuun alussa edelleen melko tavanomaisella tasolla. Osassa Etelä-Eurooppaa on ennusteen mukaan odotettavissa runsaita sateita.

  Päivitetty 12.1. 19.13

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 16.1.
  1,1 mm
   
  Lämpimin paikka 16.1.
  +2,8 °C
   
  Kylmin paikka 16.1.
  -27,7 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  39,5 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +6,2 °C
  1.1.
  Viime viikon kylmin paikka
  -29,4 °C
  28.12.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +8,5 °C
  6.12.
  Viime kuun sateisin paikka
  105,4 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -41,1 °C
  27.12.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa