Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Helleaallolla kohti juhannusta

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan kesä jatkuu Suomessa tavanomaista lämpimämpänä. Ennen juhannusta ennusteissa on paikoin jopa yli 30 asteen lämpötiloja.

  Korkeapaine vahvistuu Suomeen 14. kesäkuuta alkavan viikon mittaan. Viikko on kokonaisuutena ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi eteläisessä ja keskisessä Suomessa.

  – Etelässä viikon keskilämpötila on 3–5 astetta ja maan keskiosassa 2–3 astetta vuodenajan keskiarvoa lämpimämpi. Lapissa ollaan laajalti vuodenajan keskiarvon tasolla, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Ennusteen mukaan sää lämpenee loppuviikolla maan etelä- ja keskiosassa 25–30 asteeseen, paikoin jopa yli 30 asteen lukemiin. Lappiin asti helle ei näytä tällä viikolla yltävän. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesäkuun puolivälissä maan eteläosassa 18–22 astetta, maan keskiosassa 16–20 astetta ja pohjoisessa 14–20 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 12–14 astetta.

  Sateiden osalta Suomi jakaantuu 14. kesäkuuta alkavalla viikolla kahtia suhteellisen vähäsateiseen maan eteläosaan ja runsassateiseen maan pohjoisosaan.

  – Pohjoisen runsaat sateet selittyvät tiistain Vieno-myrskyyn liittyvillä sateilla sekä maan pohjoisosan yli viikonloppuna liikkuvilla sateilla. Viikonloppuna helleilmamassa valtaa eteläisen Suomen, kun taas pohjoisessa Suomessa sää on vielä viileämpi ja sateinen.

  Myös muualla Euroopassa kuumaa

  Lämpöä riittää Suomen lisäksi 14. kesäkuuta alkavalla viikolla muuallekin Eurooppaan.

  – Levittäytyvä kuumuus ei ole vain Suomen asia – keskimääräistä lämpimämmän ilman vyöhyke ulottuu Välimereltä Keski-Eurooppaan ja sieltä Tanskan yli Etelä-Ruotsiin, eteläiseen ja keskiseen Suomeen ja vielä eteenpäin Venäjälle, Joanna Rinne kertoo.

  Etelä- ja Keski-Euroopan ennusteissa onkin tällä viikolla jopa 30–35 asteen lämpötiloja.

  Juhannusviikko jopa 4–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi

  Juhannusviikon eli 21. kesäkuuta alkavan viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella Suomessa 4–6 astetta vuodenajan keskiarvoa lämpimämpi.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää siltä, että juhannusviikon aluksi jopa 30 asteen päivälämpötilat jatkuvat osassa Suomea, Lapissakin lämpenee paikoin jopa helteiseksi asti, Joanna Rinne sanoo.

  Juhannusviikko on kuukausiennusteen perusteella laajalti keskimääräistä vähäsateisempi, pohjoisessa Lapissa sademäärät ovat ennusteen mukaan hieman tavanomaista runsaampia.

  – Juhannusviikolla Euroopassa itäpainotteinen korkeapaine ja läntinen Atlantilta tuleva epävakaisempi ilmamassa käyvät vielä taistelua siitä, kumpi Suomessa tulee juhannuksen aikaan dominoimaan. On mahdollista, että juhannuksena sää on epävakaista, mutta lämmintä. Odotettavissa voi olla sekä sadekuuroja että vuodenaikaan nähden korkeitakin lämpötiloja, toteaa Joanna Rinne.

  – Euroopassa suurin poikkeama keskimääräistä lämpimämmän sään suuntaan löytyy juhannusviikolla kuukausiennusteen mukaan Suomesta, Baltian maista ja Suomen itäpuolelta Venäjältä. Myös Keski-Euroopassa on laajalti lämpimämpää kuin tähän vuodenaikaan yleensä. Läntisessä Euroopassa jäädään vuodenajan keskiarvon tasolle tai jopa sitä viileämpiin lukemiin, kertoo Joanna Rinne.

  Miltä näyttää kesän jatko?

  Tällä hetkellä kuukausiennuste ennakoi Suomeen tavanomaista lämpimämmän sään jatkoa myös juhannuksen jälkeen.

  – Vaikka poikkeamien värit kuukausiennusteelle ominaisesti liudentuvat sitä enemmän, mitä pidemmälle ennuste etenee, käytännössä koko Euroopassa, myös Suomessa, kesä–heinäkuun vaihteen viikko on ennusteessa vuodenaikaan nähden lämmin. Myös sateet jäänevät 28. kesäkuuta alkavalla viikolla suuressa osassa Eurooppaa vuodenajan keskiarvoa vähäisemmiksi, Joanna Rinne toteaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesä–heinäkuun vaihteessa maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa 16–22 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 14–16 astetta.

  – Heinäkuun 5. päivä alkava viikko näyttää mahdollisuutta sille, että vuodenaikaan nähden lämmin sää jatkuu meillä yhä, mutta sää saattaa Keski- ja Pohjois-Euroopassa yleisesti muuttua sateisemmaksi. Neljän viikon päähän ulottuva kuukausiennuste on kuitenkin jo hyvinkin epävarma. Kuukausiennusteen kartat näyttävät aina viikon säätilaa kokonaisuutena keskiarvoihin nähden. Viikon sisällä voi kuitenkin tapahtua poikkeamia ennusteen sanomasta – eli aurinkoiselta ja vähäsateiselta näyttävään viikkoon saattaa mahtua viileämpi sadepäiväkin väliin, Joanna Rinne muistuttaa.

  Päivitetty 15.6. 16.41

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 15.6.
  +21,2 °C
   
  Sateisin paikka 15.6.
  38,8 mm
   
  Kylmin paikka 15.6.
  Kilpisjärvi Saana
  -0,9 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  58,0 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +28,6 °C
  11.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  -0,3 °C
  7.6.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +30,8 °C
  19.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  122,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -15,1 °C
  2.5.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa