Måseskär - Nordkoster

Näytä sijainti kartalla

Kuukausiennuste

Kylmä sää Euroopassa jatkuu – pääsiäistä kohti keskimääräistä kylmemmässä säässä

Päivitetty 20.3. 12.51

Keskimääräistä kylmempi sää jatkuu Euroopassa. Kaikkein kylmintä Euroopassa vuodenaikaan nähden ei kuitenkaan ole Suomessa.

Jo alkaneella viikolla maamme eteläosaan kulkeutuu lännestä ajoittain myös vähän lauhempaa ilmaa, myös Norjan vuoristo vaikuttaa lämmittävästi niinä päivinä, jolloin ilmavirtaus käy meille sen yli. Pohjois-Suomessa sen sijaan on selvästi reilummin kylmää, kuten myös suurimmassa osassa Eurooppaa. Lähin lämmin sää löytyy Turkista ja Lähi-idästä.

26. maaliskuuta alkava eli pääsiäisviikko kokonaisuutena on Länsi-Suomessa vuodenaikaan nähden edellistä kylmempi, kuten on asian laita myös Skandinavian etelä- ja keskiosassa. Vähän keväisempiin asemiin sen sijaan siirtyvät osa Venäjää, Baltian alue sekä Espanja ja Irlanti.

Huhtikuun ensimmäinen viikko on edelleen kylmä varsinkin Fennoskandiassa ja Venäjällä mutta myös keskisessä ja läntisessä Manner-Euroopassa sekä Britteinsaarilla. Mitään selvää muutosta keväisempään suuntaan ei viikko kokonaisuutena Euroopassa tarjoa.

9. huhtikuuta alkava viikkokaan ei varsinkaan läntisessä Euroopassa Espanjaa ja Portugalia myöten mitään ratkaisevaa lämpenemistä osoita. Myös Fennoskandiassa viitteitä on mieluummin alakanttiin painottuvista lämpötiloista.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että nämä viikoittaiset ennustekartat kertovat lämpöoloista vuodenaikaan nähden, joten päivän muuttuessa vähitellen yötä pidemmäksi kevät kuitenkin vääjäämättä lähestyy. Tätä kirjoitettaessa eli 20. maaliskuuta on kevätpäiväntasaus!

Kylmä vie suurimmat sateet pois

Tällä viikolla sateet näyttävät karttavan Keski-Euroopasta Venäjälle ulottuvaa aluetta ja keskittyvän Espanjan, Välimeren ja Mustanmeren alueelle. Fennoskandiaan tulee lännestä ajoittain lauhemman ilman myötä myös lumisateita. Etelä-Ruotsiin nämä sateet eivät niinkään osu.

Pääsiäisviikko on etenkin Espanjassa ja läntisellä Välimerellä edellistä viikkoa selvästi kuivempi. Sateet painottuvat Balkanilta ja Länsi-Turkista Keski-Eurooppaan ulottuvalle alueelle. Jonkin verran tavanomaista sateisemmasta säästä on viitteitä myös Suomen etelä- ja keskiosassa sekä Ruotsissa.

Huhtikuun ensimmäinen viikko on Euroopassa sateisuudeltaan laajalti samansuuntainen kuin edellinenkin viikko. Välimeren keski- ja itäosassa on kuitenkin aiempaa vähäsateisempaa, samoin tarkkaan ottaen suuressa osassa Suomea.

9. huhtikuuta alkava viikko on tavanomaista sateisempi Euroopan lounaisosassa sekä Välimeren keskiosassa. Suomen alueelle ennustekartta antaa viitteitä vuodenaikaan nähden tavanomaisista sateista.

Päivitetty 20.3. 12.51Copyright © Foreca Oy