Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Taivas aukeaa taas viikonloppuna – ensi viikon ennusteessa jättiyllätys!
  Uutiset |

  Taivas aukeaa taas viikonloppuna – ensi viikon ennusteessa jättiyllätys!

  Synkän oloisia sade- ja ukkoskuuroja on liikkeellä tulevana viikonloppunakin.
  Synkän oloisia sade- ja ukkoskuuroja on liikkeellä tulevanakin viikonloppuna. Kuva: Niklas Hirvelä, Teerijärvi, Kruunupyy, 6.7.2022

  Heinäkuun toiseen viikonloppuun siirrytään epävakaisissa tunnelmissa. Suomeen on lauantaina rantautumassa matalapaine, joka antaa paikoitellen melko rankkojakin kuurosateita maan etelä- ja keskiosaan. Ensi viikon alkupuolen ennusteisiin on puolestaan pölähtänyt todellinen yllätyskäänne: helle voi tehdä paluun ainakin tilapäisesti.

  Raikkaat länsivirtaukset ovat huuhtoneet helteet kauas Suomen itäpuolelle. Tulevana viikonloppuna sää jatkuu sade- ja ukkoskuurojen täplittämänä. Lauantaina ja sunnuntaina Suomeen saapuva matalapaine voi antaa enemmänkin vettä maan etelä- ja keskiosaan.

  Sateiden sijainnin ja ajoituksen ennustaminen on kesäiseen tapaan kinkkistä, joten reaaliaikainen sadetutka kannattaa viimeistään nyt valjastaa käyttöön!

  Katso loppuviikon ennuste videolta!

  Kuurosateita päivittäin, viikonloppuna runsaita sellaisia

  Torstaina Suomea on ylittämässä kuurosaderintama, johon liittyy paikoin myös ukkosia. Sateessa lämpötila jää paikoin vain 15 asteen vaiheille, lämpimintä on maan itäosassa, missä päästään yli 20 asteen.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Perjantaina maan etelä- ja keskiosassa vaihteeksi kuivatellaan, kun taas kuurosateet keskittyvät Lappiin. Perjantai on yksi viikon viileimmistä päivistä: päivän ylin lämpötila jää suuressa osassa maata 10 ja 18 asteen välille, lähinnä eteläisimmässä Suomessa mittarissa voi olla rapiat 20 astetta.

  Lauantain ja sunnuntain ajaksi maan etelä- ja keskiosaan on rantautumassa hidasliikkeinen matalapaineen alue. Hidasliikkeisyytensä vuoksi myös matalapaineeseen liittyvät kuurosateet liikkuvat hitaasti, eli joillekin paikkakunnille vettä voi kertyä lyhyessä ajassa runsaasti.

  Lauantain kuurosateet painottuvat maan kaakkoisosaan, länsirannikon edustalle ja paikoin Lappiin. Sunnuntaina niitä tulee laajemmalla alueella.

  Auringonpaisteessa lämpötila kohonnee viikonloppuna jälleen 20 asteen yläpuolelle, sateessa on viileämpää. Hyvin tavanomaisista heinäkuun lukemista siis puhutaan.

  Viikonloppuna auringonpaiste ja kuurosateet vuorottelevat. Kosteassa ilmanalassa voi näkyä hienoja auringonlaskuja.
  Viikonloppuna auringonpaiste ja kuurosateet vuorottelevat. Kosteassa ilmanalassa voi näkyä hienoja auringonlaskuja. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 6.7.2022

  Yllätys! Helle palaa alkavalla viikolla

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan olemme nyt Suomessa astuneet viileämpään heinäkuiseen säätyyppiin, ja tätä voi jatkua muutaman viikon ajan. Tästä huolimatta sääennusteisiin on ilmaantunut uuden, tosin lyhytkestoisen helteen mahdollisuus.

  Auringonsilta Lohtajalla
  Helteinen sää näyttäisi tekevän pikavisiitin ensi viikon alkupuolella. Kuva: Matti Hietala, 5.7.2022, Lohtaja

  11. heinäkuuta alkavalla viikolla lämpötila voi kivuta monin paikoin yli 25 asteen, ja tiistaina kaakossa ehkä jopa lähelle 30 astetta. Alkavalla viikollakin voi tulla paikoin voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja.

  Helle näyttää kuitenkin tilapäiseltä ja se voi päättyä keskiviikkona rajuun kylmänpurkaukseen. Ensi viikon loppupuolella lämpötila näyttää jäävän suuressa osassa maata alle 20 asteen.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Lue seuraavaksi: Loppukesän ja alkusyksyn ennuste julki, tältä näyttää elo–lokakuu: "Euroopassa kytee yksi 2000-luvun pahimmista tilanteista"

  Ennustetta päivitetty 8.7.2022.

  Markus Mäntykannas
  meteorologi

  Päivitetty 8.7.2022 klo 13.47

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat