Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Palaavatko helteet enää? Tältä näyttää uusi kuukausiennuste, katso…
Kuukausiennuste |

Palaavatko helteet enää? Tältä näyttää uusi kuukausiennuste, katso heinäkuun sää viikko viikolta!

Ovatko kovimmat helteet jo ohi tältä kesältä? Uuden, 4. toukokuuta tulleen kuukausiennusteen mukaan, uutta hellejaksoa ei ole heinäkuussa näköpiirissä.
Ovatko kovimmat helteet heinäkuun osalta ohi? Tilastojen mukaan vuoden lämpimin ajanjakso osuu heinäkuun puoliväliin sisämaassa ja heinäkuun loppuun rannikoilla. Jaakonpäivää vietetään 25. heinäkuuta ja sanonnan mukaan "Jaakko heittää kylmän kiven veteen", eli uimavedet lähtevät Jaakonpäivän jälkeen viilenemään. Tuoreen, 4. heinäkuuta tulleen kuukausiennusteen mukaan, uutta laaja-alaista hellejaksoa ei enää ole heinäkuussa näköpiirissä, joten ainakin toistaiseksi uimavedet ovat olleet lämpöisimmillään kesä–heinäkuun vaihteessa. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 1.7.2022

Uuden kuukausiennusteen mukaan helteille heitetään 4. heinäkuuta alkaneella viikolla hyvästit. Heinäkuun tulevat viikot näyttävät ECMWF:n tuoreessa kuukausiennusteessa tavanomaista viileämmiltä ja epävakaisilta, eikä uutta hellejaksoa ole näköpiirissä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuore kuukausiennuste julkaistiin myöhään maanantai-iltana 4. heinäkuuta. Hellejakso on ennusteen mukaan päättymässä kuluvalla viikolla ja erityisesti tulevat kaksi viikkoa näyttävät olevan Suomessa tavanomaista koleampia.

Keskimäärin päivälämpötila on tähän vuodenaikaan maan etelä- ja keskiosassa 20–23 asteessa ja pohjoisessakin lähellä 20 astetta. Uuden kuukausiennusteen valossa näyttää siltä, että 11. ja 18. heinäkuuta alkavilla viikoilla jäätäisiin suuressa osassa maata keskiarvon alapuolelle. Yksittäisiä hellepäiviä voi osassa maata olla edessä, mutta uusi hellejakso ei näytä todennäköiseltä.

Loppukuusta lämpötila näyttäisi palaavan lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja, mutta samalla ennustettavuus huononee. Etelä- ja Keski-Euroopassa heinäkuusta näyttäisi puolestaan muodostuvan tukalan kuuma.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 4.7.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
4.–10.7.Itärajalla lämpötila on 0–2 astetta tavanomaista korkeampi, suuressa osassa maata lähellä tavanomaista. Lännessä on kuitenkin paikoin hieman ajankohdan keskiarvoa viileämpää. Ennustettu sademäärä on monin paikoin ajankohdan keskiarvoa niukempi.Hyvä
11.–17.7.Suuressa osassa maata on 1–3 astetta viikon keskiarvoa viileämpää. Ennustettu sademäärä on monin paikoin tavanomaista korkeampi.Kohtalainen
18.–24.7.Monin paikoin on yhä tavanomaista viileämpää, poikkeama on enää 0–1 astetta. Sademäärä lähellä tavanomaista. Ennustettavuus heikkenee.Kohtalainen
25.–31.7.Ennustettavuus on heikko. Lämpötilassa eikä sademäärässä näy poikkeamaa suuntaan tai toiseen.Heikko

Heinäkuun 4. päivä alkanut viikko: Helteille heitetään hyvästit

Uuden kuukausiennusteen mukaan 4. heinäkuuta alkaneen viikon lämpötila on monin paikoin lähellä tavanomaista. Läntisessä Suomessa on kuitenkin 0–1 astetta tavanomaista viileämpää, kun taas itärajalla 0–2 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuluvan viikon aikana sade- ja ukkoskuuroja tulee eri puolilla maata, mutta kuukausiennusteen mukaan sademäärä on laajalti maan etelä- ja keskiosassa hieman tavanomaista matalampi. Pohjois-Lapissa puolestaan viikon kokonaissademäärä on ennusteessa normaalia suurempi.

4. heinäkuuta alkavalla viikolla helteet ovat väistymässä ja tiistai näyttäisi olevan viikon viimeinen hellepäivä. On mahdollista, että viikonloppuna jollain yksittäisellä havaintoasemalla maan kaakkois- tai itäosassa helleraja, eli 25 astetta, vielä ylittyy, mutta trendi on viilenevä. Päivälämpötilat ovat asettumassa 20 asteen molemmin puolin riippuen pilvisyydestä ja sateisuudesta.

Rankkoihin sade- ja ukkoskuuroihin kannattaa varautua melkein päivittäin eri puolilla maata. Sadekertymissä tuleekin olemaan suurta paikallista vaihtelua, ja tätä ei kuukausiennusteen resoluutio ikävä kyllä saa kiinni. Paras tapa seurata paikallisia kuurosateita on reaaliaikainen sade- ja ukkostutka.

Lue myös: Miksi ennustettu ukonilma jäikin tulematta?

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista:

Heinäkuun 11. päivä alkava viikko: Ilmamassojen rajavyöhykkeellä runsaita sateita

Heinäkuun 11. päivä alkavalla viikolla Suomi seisoo kahden erilaisen ilmamassan rajavyöhykkeellä.

Maamme itäpuolitse on aika ajoin nousemassa helteisen ilman pulsseja kohti Pohjois-Venäjää, ja ajoittain ne saattavat yltää maamme kaakkois- ja itäosaan. Kokonaisuudessaan viikosta kuitenkin ennustetaan koko maassa 0–3 astetta tavanomaista viileämpää siten, että poikkeama on suurin maan länsiosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Heinäkuun 11. päivä alkava viikko näyttää matalapainevoittoiselta. Matalapaineet saapuvat todennäköisesti lounaan tai etelän suunnalta ja ovat hyvin vaikeasti ennustettavissa. Runsaat sateet ja voimakkaat ukkosetkin ovat mahdollisia, mikäli ilmamassojen rajavyöhyke halkoo Suomea.

Viikon ennustettu sadekertymä näyttää olevan tavanomaista suurempi maan etelä- ja itäosassa sekä monin paikoin myös pohjoisessa. Paikallinen vaihtelu sademäärissä tulee kuitenkin kesäiseen tapaan olemaan suurta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista:

Heinäkuun 18. päivä alkava viikko: Viileä asetelma jatkuu

Heinäkuun 18. päivä alkavalla viikolla kuukausiennuste muuttuu epävarmemmaksi ja ennustettavuus heikkenee.

Sää näyttäisi kuitenkin olevan monin paikoin yhä tavanomaista viileämpää, ja tätä ajatusta tukee myös kuukausiennusteessa näkyvä ilmanpainepoikkeama. Suomen itäpuolella näyttää olevan tavanomaista alhaisemman ilmanpaineen alue, joten on mahdollista, että vallitseva tuulen suunta olisi pohjoinen.

Tämä asetelma voi tuoda viileitä, pilvisiä ja kuurosateiden sävyttämiä kesäpäiviä. Yksittäiset lämpimät tai jopa helteiset päivät eivät kuitenkaan ole poissuljettuja.

Tilastollisesti vuoden lämpimimmät hetket ajoittuvat sisämaassa heinäkuun puoliväliin ja rannikoilla heinäkuun loppupuolelle.

Sadepilvi lähestyy Suomenlahdelta.
Heinäkuun puoliväli näyttää kuukausiennusteessa melko viileältä ja mahdollisesti myös epävakaiselta. Kuva: Foreca, arkistokuva

Heinäkuun 25. päivä alkava viikko: Kohti lämpimämpää?

Kuukausiennusteen neljännellä, 25. heinäkuuta alkavalla viikolla, ennustettavuus on jo sangen huteralla pohjalla.

On kuitenkin viitteitä, että viileä asetelma on purkautumassa ja lämpötila kohoaa lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja. Heti Suomen eteläpuolella on laaja kuuman ilman alue, mutta vielä tässä vaiheessa on epäselvää, yltäisikö se kuun loppupuolella myös meille.

Sateisuudessa ei heinäkuun viimeisen viikon osalta näy suurempia poikkeamia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Muualle Eurooppaan tuskaista hellettä ja kuivuutta

ECMWF:n kuukausiennusteessa on vahva signaali siitä, että suuressa osassa eteläistä ja keskistä Eurooppaa heinäkuusta on tulossa erittäin kuuma ja kuiva kuukausi. Ennusteen valossa 40 asteen "tuskahelteitä" tullaan näkemään keskistä Eurooppaa myöden, mutta Suomi olisi säästymässä pahimmalta korvennukselta.

Alkukesän helleputkien ja kuivuuden seurauksena eri puolilla Eurooppaa on jo koettu lukuisia maastopaloja. Italian Lombardiassa on julistettu hätätila kuivuuden ja vedensaantiin liittyvien ongelmien vuoksi. Tätä ikävä kyllä näyttäisi olevan edessä lisää, kunhan kesä etenee.

Tilastollisesti vuoden kuumimmat hetket osuvat eteläiseen Eurooppaan vasta elokuun alkupuolella.

Sisiliassa on alustavien tietojen mukaan mitattu keskiviikkona 11. elokuuta Euroopan uusi lämpöennätys.
Välimeren alueelle ja keskiseen Eurooppaan ennustetaan erittäin kuumaa ja kuivaa heinäkuuta. Kuva: Pixabay, arkistokuva

Suhtaudu varauksella pitkän ajan sääennusteisiin

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue myös tämä: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita? 

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat